FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZŽ: Prijedlog teritorijalnog preustroja pojačava centralizaciju

Autor: rkor
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pozvala je danas ministra regionalnog razvitka Branka Grčića i ministra uprave Arsena Bauka da u izradu novoga regionalnog ustroja Hrvatske aktivno uključe županije te ocijenila da prijedlog novoga teritorijalnog preustroja pojačava centralizaciju Hrvatske.

Ističući da podupire svaku reformu državne uprave kojoj je cilj njezina praktična decentralizacija, HZŽ ocjenjuje da racionalizacija kroz model teritorijalnog preustroja zemlje u pet regija vodi dodatnoj centralizaciji.

Umjesto podjele države na pet regija, reforma lokalne i regionalne samouprave može se provesti i jačanjem županija kojima bi se vratile funkcije i zadaće iz ovlasti ureda državne uprave po županijama, ističe se u priopćenju HZŽ-a.

Predsjednik HZŽ-a i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić (HDZ) ističe kako inzistiraju na tome da Vlada RH u radne skupine koje rade na tom prijedlogu aktivno uključi i župane "koji su o vladinim namjerama dosad jedino informirani putem anonimnih izvora u medijskim člancima".

"Želimo izbjeći ponavljanje situacije kada je Hrvatska preko noći podijeljena u dvije administrativne regije za potrebe povlačenja novca iz EU fondova, čime su nepovratno oštećeni pojedini dijelovi Hrvatske, ponajprije najnerazvijenije slavonske županije", napominje Tolušić i najavljuje da će ministrima Grčiću i Bauku danas poslati pisma u kojima će tražiti da čim prije prime sve hrvatske župane.

HZŽ pritom ističe da je "Večernji list", bez navođenja izvora, najavio reformu sustava državne uprave koja će se temeljiti na podjeli Hrvatske na novih pet regija koje bi, kako članak sugerira, s vremenom zamijenile županije.

Također ističe da će hrvatski župani poduprijeti svaku reformu državne uprave kojoj je cilj njezina praktična decentralizacija u smislu da se ona što je moguće više približi građanima, poduzetnicima i ostalim korisnicima usluga tog sustava kao njihov svojevrsni servis.

"Racionalizacija kroz predloženi model teritorijalnog preustroja zemlje u pet regija vodi pak dodatnoj centralizaciji već previše centralizirane zemlje. U slučaju njezine provedbe moglo bi se dogoditi da stanovnici pojedinih krajeva Hrvatske svakodnevno moraju prolaziti i do stotinjak kilometara kako bi riješili osnovna porezna ili pravosudna pitanja umjesto da, kao do sada, rješenje potraže u vlastitom 'dvorištu', bez dodatnih izdataka na putne troškove u ionako već teškoj ekonomskoj situaciji", objašnjava Tolušić stajalište HZŽ-a.

Dosadašnje dvadesetogodišnje iskustvo, dodaje Tolušić, pokazalo je da županije imaju kapacitete kojima mogu uspješno i učinkovito obavljati sve zadaće. HZŽ zato smatra da bi moguća reforma regionalne samouprave trebala bi ići u smjeru jačanja uloge županija i vraćanju funkcija, poslova i zadaća koji su od 2000. u ovlasti ureda državne uprave po županijama.

"Prijedlozi reforme državne uprave pripremaju se bez dijaloga i javne rasprave kroz koju bi se mogao unaprijediti teritorijalni model i uistinu provesti toliko željena racionalizacija, to više što bilo kakve izmjene u najavljenom smjeru traže i izmjene Ustava koji u članku 133. propisuje da su jedinice područne (regionalne) samouprave upravo županije", navodi se, uz ostalo, u priopćenju, i poručuje da će se HZŽ zato uvijek zauzimati za rješavanje tog pitanja kroz dosljedniju provedbu decentralizacije uprave i fiskalne decentralizacije koja do danas nije zaživjela.

(Hina) pp/xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙