FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru sjednica o regionalnim skupštinama

Autor: gvin
VUKOVAR, 18. rujna 2013. (Hina) - U organizaciji Instituta europskih regija (IRE), Vukovarsko-srijemske županije, Europske komisije i Ministarstva za europske i međunarodne poslove Republike Austrije, u Vukovaru se danas održava stručna sjednica na temu „Regionalne skupštine i parlamenti kao posrednici između građana regija Hrvatske, BiH, Srbije i Europske unije“, na kojoj su se okupili predstavnici regionalnih skupština i stručnjaci iz Hrvatske, bosanskih županija, Republike Srpske i Vojvodine.

Stručni skup organiziran je radi ukazivanja regionalnim parlamentima na opseg odgovornosti, koje imaju u ispunjavanju politika Europske unije kao i na njihovu važnu ulogu u posredovanju između građana i EU. Također, cilj stručnoga skupa je senzibiliziranje regionalnih parlamenata na teme poput građanskih prava kao i mogućnosti i koristi koje građani mogu imati od EU.

Na konferenciji za novinare povodom održavanja stručnoga skupa predsjednik IRE Franz Schausberger istaknuo je da bi općine, gradovi i regije trebali postati „mali veleposlanici koji bi provodili politiku i projekte EU, a na dobrobit svojih lokalnih zajednica“.

Dodao je da EU može opstati samo ako njena baza, a to su općine, gradovi i regije, budu radila na takav način.

Austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić Bohn najavila je kako Republika Austrija u cilju približavanja Europske unije građanima priprema 12 kulturnih projekata za 12 europskih zvjezdica te da će se jedan od projekata realizirati i u Vukovaru.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kao domaćin skupa ocijenio je da zemljopisni položaj Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije otvaraju mogućnost da grad i županija postanu svojevrstan most između građana i regija koje su u EU s građanima i regijama koje su na putu ulaska u EU.

(Hina) xgvin ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙