FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WMF: kompanije za regionalno udruživanje, ali nesuglasne oko načina

Autor: dspo
ROVINJ, 21. rujna 2013.(Hina) - Regionalne kompanije zainteresirane su za udruživanje radi širenja na globalno tržište, ali se ne slažu oko oblika druživanja, zaključak je današnje panel diskusije na temu "Regionalni Benelux", na 6. Weekend Media Festivalu (WMF) u Rovinju.

Vlasnik MK Grupe Miodrag Kostić rekao je u raspravi kako bi se najradije udružio s najvećim proizvođačem iz SAD-a, ali da druga strana neće pa stoga "mora birati lokalnu djevojku, odnosno Podravku".

Predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića ne zanima, međutim, spajanje, već je skloniji suradnji u iskoraku na treća tržišta, za što partnera traži i u TDR-u koji je nedavno otvorio tvornicu u Iranu.

"Bolji odnosi poduzetnika iz Hrvatske i Srbije najbolji su način poboljšanja odnosa dviju država", ocijenio je Kostić, dodavši kako je cijela regija zapravo "rob istog mentalnog sklopa u kojem bi svi htjeli imati velike kapitaliste, ali da nitko ne bude bogat".

"Nije naša funkcija zapošljavanje, nego stvaranje profita i otvaranje novih tržišta, a radna mjesta će nakon toga doći sama", poručio je Kostić.

Mršić je istaknuo kako je Podravka za 20 posto smanjila broj zaposlenih u Hrvatskoj, a to joj je omogućilo da znatno podigne efikasnost i očuva nisku zaduženost. Podravka sada, dodao je, kreće u novi investicijski ciklus koji bi joj trebao omogućiti da zadrži pozicije u regiji te osvoji nova tržišta u udaljenijim zemljama.

"Ova se regija može ugledati u Benelux kao sustav koordinacije ekonomske politike, ali s obzirom da je Hrvatska sada članica EU-a, u praksi to znači da bi trebala pomoći svojim susjedima da što prije uđu u EU, kako bi se mogli koordinirati i pomagati", ustvrdila je Vedrana Jelušić Kašić iz hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Ekonomski analitičar Damir Novotny bolji uzor vidi u baltičkoj regiji koja se već uspjela ekonomski povezati oko proizvoda visoke dodane vrijednosti, jer se "više ne možemo boriti s jeftinom proizvodnjom iz Vijetnama ili Bangladeša".

Mršić je u nastavku kazao i kako je Podravka zainteresirana za akvizicije u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, koje može financirati kreditom. Za to, tvrdi, ima suglasnost skupštine dioničara, što uključuje i državu, koja se ne protivi smanjenju svog vlasničkog udjela kroz dokapitalizaciju.

Novotny je međutim mišljenja da su veći volumeni poslovanja bitni zbog ulaganja u inovacije, s čim se složio i Kostić, čija kompanija na 700 milijuna eura prihoda ima 120 milijuna eura gotovine, ali ne uspijeva u regiji naći kompaniju koju bi tim novcem preuzela, a da joj jamči 15 posto prinosa na ulaganje.

(Hina) xdspo ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙