FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Prvi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini nakon 1991. godine počet će u utorak kako je i planirano, a sve pripreme su završene, uključujući i dostavu potrebnog materijala popisivačima, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu ravnatelj Agencije za statistiku BiH (ASBH) Zdenko Milinović. "Popis počinje sutra u 9 sati", kazao je Milinović na konferenciji za novinstvo pozvavši sve građane BiH da se odazovu popisu. Na provedbi popisa bit će angažirano ukupno 25 tisuća ljudi, od kojih je nešto manje od 19 tisuća popisivača koji svoj posao moraju završiti do 15. listopada. Tijek popisa u BiH nadzirat će i promatrači Statističkog ureda EU (EUROSTAT) kako bi bili sigurni da je on proveden sukladno međunarodno priznatim standardima.

SARAJEVO - Lideri političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine u utorak će se u Bruxellesu sastati s povjerenikom Europske unije za proširenje Štefanom Fueleom kako bi ga izvijestili o tome što je do sada urađeno na provedbi ključnih reformi na kojima inzistira EU i koje su preduvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Glavne teme sastanka trebale bi biti provedba presude Europskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci", odnosno način na koji vlasti BiH kane ukloniti diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa te uspostava jedinstvenog mehanizma unutar BiH koji bi koordinirao odnose s EU.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović imenovao je Tamaru Obradović Mazal savjetnicom za gospodarstvo i sektorske politike EU-a od 1. listopada 2013. godine, priopćio je u ponedjeljak Pantovčak. Kao savjetnica predsjednika Josipovića za gospodarstvo i sektorske politike EU bit će zadužena za praćenje politike u gospodarskim i industrijskim sektorima na razini EU te informirati predsjednika države o stanju i smjerovima vezano uz fondove EU.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel predložit će održavanje razgovora o mogućoj koaliciji sa Zelenima, a predviđen je i sastanak s glavnim oporbenim socijaldemokratima (SPD), rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik stranke. Hermann Groehe, glavni tajnik kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel, rekao je novinarima da će kancelarka kontaktirati stranku Zelenih, najmanju u Bundestagu od izbora 22. rujna, u ponedjeljak ili utorak. Preliminarni razgovori sa SPD-om održat će se u petak. Članica SPD-a upozorila je u ponedjeljak da bi sastavljanje nove njemačke vlade moglo potrajati do siječnja i dodala je da se njezina stranka neće žuriti.

ANKARA - Turska bi mogla smanjiti prag za ulazak političkih stranaka u parlament na 5 posto sa sadašnjim deset, pa čak i ukloniti tu barijeru u potpunosti, rekao je u ponedjeljak premijer Recep Tayyip Erdogan koji je u ponedjeljak najavio niz dugo očekivanih reformi, među kojima je i jačanje prava kurdske manjine, u sklopu mirovnog procesa između Ankare i kurdskih pobunjenika stranke PKK. Sadašnji izborni sustav postavlja granicu od 10 posto za ulazak u parlament. Reforma bi mogla pogodovati prokurdskim strankama, jer su one kao i druge manje stranke zbog tog praga dosad ostajale izvan parlamenta. Među reformama što ih je iznio novinarima je i podučavanje jezika i dijalekata koji su u privatnim školama dosad bili zabranjeni.

BEJRUT - UN-ovi inspektori za kemijsko oružje, koji istražuju tvrdnje o korištenju kemijskog oružja u građanskom ratu u Siriji, napustili su u ponedjeljak Damask nakon što su završili drugu misiju u protekla dva mjeseca, prenose očevici. Kolona četiriju UN-ovih vozila s članovima tima napustila je hotel u središtu Damaska tijekom prijepodneva i tijekom dana trebala bi stići u Bejrut. Nakon odlaska stručnjaka UN-a u Siriju bi u utorak trebalo stići dvadesetak stručnjaka Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

TEHERAN - Iranski predsjednik Hasan Rohani zatražio je da se ispita mogućnost obnove izravnih letova između Irana i SAD-a, prvi put nakon više od tri desetljeća. Poluslužbena novinska agencija Isna javila je, pozivajući se na visokog dužnosnika u vladi, da Rohani želi da se ispita mogućnost izravnih letova. Više od milijun iranskih Amerikanaca živi u Kaliforniji i drugim dijelovima SAD-a. Izravni letovi za SAD iz Teherana obustavljeni su nakon Islamske revolucije 1979. godine.

DEN HAAG - Izraelska vlada će ozbiljno razmotriti pridruživanje međunarodnom sporazumu o zabrani kemijskog oružja nakon što je Sirija priopćila da će uništiti svoje kemijskog oružje, izjavio je u ponedjeljak izraelski predsjednik Shimon Peres. Izrael je jedna od samo šest zemalja na svijetu koje se nisu pridružile Konvenciji o kemijskom oružju iz 1997. godine. "Siguran sam da će to naša vlada ozbiljno razmotriti", rekao je Peres novinarima u Den Haagu, nizozemskom gradu u kojemu je sjedište Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

STRASBOURG - Bjeloruski oporbeni političar Ales Bjaljacki dobitnik je nagrade za ljudska prava Vaclav Havel koju je prvi put dodijelila Parlamentarna skupština Vijeća Europe, priopćeno je ponedjeljak iz te organizacije koja ovaj tjedan održava jesensko zasjedanje u Strasbourgu. Ta nagrada u vrijednosti 60.000 eura priznanje je za posebna djela predstavnicima civilnog društva u obrani ljudskih prava. Nagrada je predana njegovoj supruzi Nataliji Pinčuk. Bjaljacki je u studenom 2011. osuđen na četiri i pol godine zatvora pod optužbom za financijsku prevaru. Međutim, Vijeće Europe smatra da je presuda vezana za njegove aktivnosti u borbi za ljudska prava.

FIRENZA - Novo suđenje Amandi Knox za okrutno ubojstvo britanske cimerice 2007. počinje u ponedjeljak u Firenzi, no 25-godišnja Amerikanka neće se moći vidjeti u sudnici jer je odlučila ostati u SAD-u. "Bila zam zatočena kao nevina osoba i naprosto više ne mogu to ponovo proživljavati", poručila je Knox iz Seattlea. "Zdrav razum mi nalaže da se ne vraćam u Italiju", dodala je. Knox i njezin talijanski dečko Raffaele Sollecito su 2009. bili optuženi za ubojstvo 21-godišnje britanske studentice iz Leedsa, Meredith Kercher. Prvostupanjskom presudom su Knox i Sollecito bili osuđeni na 26 i 25 godina zatvora, no 2011. su oslobođeni presudom Žalbenog suda. Talijanski vrhovni sud je u ožujku vratio slučaj na ponovno suđenje zbog "oprečnosti i nedosljednosti" u žalbenom postupku.

RIM - Trinaest ilegalnih imigranata utopilo se u ponedjeljak u pokušaju da preplivaju do obale blizu Sciclija, u zoni Raguse, na jugoistoku Sicilije, objavile su televizija Sky TG24 i agencija Ansa. Kandidati za imigraciju bacili su se u more s broda koji je doživio brodolom blizu obale. Trinaest žrtava dio je skupine od 150 do 200 osoba koje su bile na tom malom plovilu, a preživjelima su po dolasku na čvrsto tlo u pomoć priskočili policajci i dobrovoljci.

ATENA - Potpredsjednik grčke vlade i ministar vanjskih poslova Evangelos Venizelos u ponedjeljak je isključio mogućnost održavanja prijevremenih izbora u zemlji nakon uhićenja utemeljitelja i još pet zastupnika neonacističke stranke Zlatna zora, te je najavio suspenziju financiranja te stranke. "Scenariji o prijevremenim izborima su nepostojeći. Bilo bi to opasno za ekonomiju te za političku i socijalnu stabilnost zemlje", rekao je Venizelos na konferenciji za novinare.

PARIZ - Francuska za sada ne podržava ulazak Bugarske i Rumunjske u schengensku zonu bez unutarnjih graničnih kontrola zbog zabrinutosti za sigurnost granica, rekao je u ponedjeljak francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. "Ako se ne promijene uvjeti, nećemo biti za to", rekao je Fabius za francuski radio, govoreći o predstojećoj odluci EU-a o tome treba li građanima tih zemalja dopustiti putovanja bez putovnica od 1. siječnja iduće godine. Fabius je to kazao u svjetlu oštre rasprave u francuskoj vladajućoj koaliciji o tretmanu Roma. Gotovo 20.000 Roma iz Bugarske i Rumunjske živi u stotinama kampova u predgrađima francuskih gradova.

MOSKVA - Ruska zatvorska uprava u ponedjeljak ujutro zabranila je pravo na posjete Nadeždi Tolokonjikovoj, članici grupe Pussy Riot koja se nalazi u radnom logoru, a u nedjelju je nakon sedmodnevnog štrajka glađu, službeno zbog njezina lošeg zdravstvenog stanja, prebačena u bolnicu. "Pukovnik Oleg Kličkov službeno je kazao kako odbija pravo na posjete Nadji", rekao je suprug zatvorene mlade djevojke Pjotr Verzilov. "Objašnjavaju mi kako je njezino zdravstveno stanje toliko loše da može razgovarati samo s osobljem", rekao je, dodajući kako su zabranjeni i telefonski pozivi.

LISABON - Portugalski vladajući socijaldemokrati (desni centar) doživjeli su žestok poraz na nedjeljnim lokalnim izborima na kojima su birači presudili njihovim strogim mjerama štednje, uvedenima 2011. godine na zahtjev međunarodnih kreditora u zamjenu za financijski paket spasa posrnuloj ekonomiji. Izbori za 308 gradonačelnika i načelnika odvijali su se baš u vrijeme posjeta izaslanstva kreditora, EU-a i MMF-a, tijekom kojega će po očekivanjima zatražiti dodatne uštede u javnoj potrošnji. Preliminarni rezultati od ponedjeljka ujutro pokazuju da su socijaldemokrati osvojili 26,5 posto glasova, a oporbeni socijalisti deset postotnih bodova više. Od 283 dosad proglašena pobjednika, socijalisti su osvojili 137 gradonačelničkih i načelničkih mjesta, već pet više nego na proteklim izborima. Socijaldemokratima je pripalo 100 mandata, što je za njih povijesno nizak rezultat.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙