FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

RIM - Ivan Pavao II., karizmatični poljski papa koji je 27 godina bio poglavar Katoličke crkve, i papa Ivan XXIII., sazivatelj Drugog vatikanskog koncila, zvan Dobri papa, bit će proglašeni svetima 27. travnja, nedjelju nakon Uskrsa, objavio je u ponedjeljak u Rimu papa Franjo. Očekuje se da će svečanost privući stotine tisuća vjernika na Trg sv. Petra, napose iz Italije i Poljske. Istodobna kanonizacija dvojice papa odražava želju pape Franje da održi ravnotežu između dviju vrlo različitih ličnosti katoličanstva, a vjeruje se i zato da se izbjegne prevelik kult Ivana Pavla II., navode agencije. Prvi poljski papa u povijesti bio je konzervativac i izrazito popularan u više od stotinu zemalja, a bit će kanoniziran u rekordnom roku, samo devet godina poslije smrti. Papa Franjo odobrio je i kanonizaciju Dobrog pape Ivana, iako se njemu pripisuje samo jedno čudo nakon smrti. Ivan XXIII. bio je na Petrovu prijestolju od 1958. do 1963. i zaslužan je za niz reforma koje su osuvremenile Katoličku crkvu.

BAGDAD - Najmanje je 30 osoba poginulo, a više od 100 je ranjenih u ponedjeljak u novom valu napada automobilom bombom u Bagdadu u četvrtima nastanjenima pretežito šijitskim stanovništvom, objavili su policijski i medicinski izvori. Devet automobila bomba eksplodiralo je u šijitskim četvrtima u Bagdadu, a najteži se napad dogodio u četvrti Šula gdje je ubijeno šest, a ranjeno 14 osoba. Još nijedna skupina nije preuzela odgovornost za te atentate no već nekoliko mjeseci skupine povezane sa sunitskim pobunjenicima mreže Al Kaida napadaju džamije, tržnice i pogrebe, čak nogometne stadione na koje dolaze pripadnici šijitskih zajednica. Od početka godine u Iraku je eksplodiralo nasilje, a više od 840 osoba ubijeno je od početka rujna. Gotovo svakodnevno atentati u nekoj iračkoj pokrajini bude strah od povratka olovnih godina međuvjerskog sukoba kakav je okrvavio Irak 2006. te 2007.

NANCY - Usred polemike o položaju Roma u francuskom društvu, od ponedjeljka se u francuskom gradu Nancyju sudi hrvatskim Romima, njih 27, jer su primoravali djecu na provale u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj. Suđenje je počelo tek nekoliko dana nakon izjava ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa da većina Roma mora biti izbačena iz Francuske zbog "iznimno drukčijeg načina života". Dvadeset sedam optuženih, članova triju obitelji, sudi se zbog urote i suučesništva u stotinjak krađa, koje su 2011. počinila njihova djeca, tada u dobi od desetak godina. Suđenje bi trebalo trajati oko 15 dana, a prijete im kazne do deset godina zatvora. Nekoliko osumnjičenih krivično se goni i zbog trgovine ljudima pošto je istraga dokazala transakcije među obiteljima u kojima su neka djeca "posuđivana" za gotovo 100.000 eura. Osumnjičeni su vodili luksuzan život, posebice u Hrvatskoj. Istragom je identificirana voditeljica te organizacije, 66-godišnja žena koja je uhićena 2. srpnja, zahvaljujući Europskom uhidbenom nalogu, dan nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ona je u pritvoru u Francuskoj i bit će joj suđeno naknadno.

SARAJEVO -Samo dan uoči sastanka ključnih bosansohercegovačkih političara s povjerenikom Europske unije za proširenje Štefanom Fueleom u utorak u Bruxellesu i dalje nema dogovora među političkim stranakama u BiH o načinu provedbe dvije ključne reforme nužne za približavanje te zemlje EU, upozoravaju u ponedjeljak lokalni mediji. Provedba odluke Europskog suda za ljudska prava o ukidanju neravnopravnog položaja manjina u izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH te formiranje zajedničkog mehanizma koordinacije za odnose s Europskom unijom dva su uvjeta za pokretanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Europskom unijom, no oko njih već mjesecima traju prijepori između vodećih političkih stranaka BiH.

BEOGRAD - Parada ponosa u Beogradu nije službeno održana jer su je vlasti u posljednji trenutak zabranile iz sigurnosnih razloga, ali je ova manifestacija ipak stajala porezne obveznike najmanje dva milijuna eura, koliko je država potrošila samo za pripreme policijskih postrojbi koje su 28. rujna trebale osiguravati sudionike mimohoda u središtu srbijanske prijestolnice, piše u ponedjeljak beogradski list "Blic". Pozivajući se na izvore u vrhu MUP-a, list piše da je podatak o milijunskim troškovima priopćen čelnicima srbijanske policije na jednom od prošlotjednih kolegija na kojima je dogovarano kako osigurati održavanje Parade ponosa 2013. Izvor iz MUP-a navodi da je najveći dio ove svote policija potrošila za nabavku nove opreme koja još nije ni stigla u MUP, niti bi čak bila i korištena za osiguranje Pridea. List, međutim, navodi da nije bilo moguće saznati o kakvoj je opremi riječ i zašto je sada naručena kada se znalo da neće moći ni stići prije nego li je Pride trebao biti održan.

ZAGREB - Rad američke državne uprave mogao bi biti paraliziran od utorka ujutro, a više stotina tisuća zaposlenika državne uprave moglo bi se privremeno naći na neplaćenu dopustu ako Kongres do ponedjeljka navečer ne usvoji privremeni proračun, ocjenjuju u ponedjeljak agencije. Republikanci i demokrati ne mogu se dogovoriti o financiranju saveznih agencija od 1. listopada do 15. prosinca, pa bi se od zaposlenika državne uprave koji ne spadaju u "nužno osoblje" moglo zatražiti da ostanu kod kuće. U slučaju zastoja administracije Baracka Obame, od problema s financiranjem bile bi pošteđene agencije za nacionalnu sigurnost, sudstvo kao i programi poput zdravstvenog osiguranja Medicare i mirovinski program. Predsjednik Barack Obama ozbiljno je upozorio Kongres da ne dopusti blokadu rada državne uprave 1. listopada.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙