FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 30. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

PEKING - Više od 70 osoba smatra se nestalima u ponedjeljak nakon brodoloma triju ribarskih brodova u Južnom kineskom moru zahvaćenom tajfunom, izvijestili su kineski mediji. "Tri ribarska broda potonula su od nedjelje" zbog prolaza tajfuna Wutip, pri čemu je 75 osoba nestalo, objavila je novinska agencija Xinhua citirajući pomorske vlasti. Pet ribarskih brodova s ukupno 171 putnikom našlo se na putu tajfunu. Trinaest osoba spašeno je, a operacije spašavanja nastavljaju se u ponedjeljak, istaknula je Xinhua. Zahvativši na svojem putu kineski tropski otok Hainan, Wutip bi trebao pogoditi kopno u ponedjeljak popodne na razini središnje obale Vijetnama odakle su vlasti evakuirale 70.000 stanovnika.

PEŠAVAR - U eksploziji bombe u nedjelju na tržnici u Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana, po posljendji su podacima ubijene najmanje 42 osobe a 107 ranjeno, priopćili su policija i medicinske službe. Eksplozija se dogodila na u nedjelju na tržnici Quiswakhani u starom dijelu Pešavara, tjedan dana nakon što je u dva samoubiliačka napada talibana na crkvu u Pešavaru poginulo više od 80 kršćana. Glasnogovornik glavne gradske bolnice izjavio je da je u nedjeljnom napadu ranjeno i najmanje 107 osoba. U Pakistanu je posljednjih mjeseci u porastu islamističko nasilje koje potkopava nastojanja premijera Nawata Sharifa da pod nadzor stavi pubunu pokretanjem mirovnih pregovora s talibanima.

DŽAKARTA - Broj mrtvih u vodama Indonezije, u brodolomu izbjeglica s Bliskog istoka na putu prema Australiji, u ponedjeljak se popeo na 36, u trenutku kad je australski premijer počeo posjet Džakarti u pokušaju obuzdavanja priljeva izbjeglica. Još uvijek nije poznat točan broj osoba koje su bile u brodu, no prema preživjelima i lokalnom tisku, brod je prevozio između 80 i 120 osoba. Preživjeli su ispričali da je plovilo nastojalo dospjeti na otok Christmas, australski teritorij u Indijskom oceanu, bliži Indoneziji nego Australiji.

TOKIO - TEPCO, japanska tvrtka koja upravlja oštećenom nuklearnom elektranom Fukushima objavila je u ponedjeljak da je ponovno pustila u rad sustav za dekontaminiaciju radioaktivne vode koji je bio blokiran komadićem gume nakon samo nekoliko sata rada. Napredni sustav za obradu tekućina (ALPS) bio je prvi put testiran u ožujku, no nije dobro radio te je nekoliko mjeseci bio blokiran. Sustav je ponovno bio pušten u rad u utorak i zaustavljen je nakon manje od jednog dana rada. Komadić kaučuka bio je zaboravljan u spremniku i blokirao je pumpu, objasnio je Tepco. ALPS je dizajnirala japanska grupa Toshiba, a on bio trebao uklanjati šezdesetak radioaktivnih elemenata iz vode iz koje je već odstranjen cezij 134/137, a koja je uskladištena u stotinama spremnika na mjestu elektrane koja je teško bila oštećena u tsunamiju 11. ožujka 2011., što je izazvalo istjecanje radioaktivnosti u okoliš. Problem radioaktivne vode izrodio se u krizu i TEPCO je pod pritiskom japanske vlade i međunarodne zajednice da ga riješi jer je dio onečišćene vode istjecao u Pacifički ocean iz podzemnih voda kompleksa teško oštećenog tsunamijem.

WASHINGTON - Američki državni tajnik John Kerry rekao je da bi sporazum s Iranom o nuklearnom programu te zemlje mogao biti vrlo brzo dogovoren, za nekoliko mjeseci, a mogao bi snažno poboljšati odnose dviju zemalja. Intenzivni diplomatski napori da se riješi spor iranskog nuklearnog programa mogli bi uroditi sporazumom u roku od tri do šest mjeseci prema okviru što ga je iznio iranski predsjednik Hasan Rohani. "Moguće je dobiti sporazum i ranije ovisno o tome koliko će spreman biti Iran", rekao je Kerry u intervjuu za emisiju televizije CBS "60 Minuta" u nedjelju. "Ako je program mirnodopski (...) odnosi s Iranom mogu se snažno poboljšati i to se može dogoditi brzo", rekao je Kerry. Rohani i američki predsjednik Barack Obama razgovarali su telefonski u petak, što je bio prvi kontakt najviših dužnosnika dviju zemalja u zadnja tri desetljeća, jer su prekinule diplomatske veze nakon iranske revolucije 1979.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙