FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inflacija u Japanu na najvišoj razini u pet godina

Autor: mkuz
TOKIO, 27. rujna 2013. (Hina/AFP) - Japanska inflacija dosegnula je u kolovozu najvišu razinu u pet godina iako danas objavljeni podaci pokazuju da je njezin rast potaknut ogromnim troškovima energije, što znači da vladin plan poticanja domaće potražnje još nije polučio željeni učinak.

Indeks potrošačkih cijena koji ne obuhvaća varirajuće troškove svježe hrane porastao je u prošlom mjesecu 0,8 posto u odnosu na godinu ranije, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

To je njegov najveći rast od studenog 2008. godine, kada je poskočio 1,0 posto. Ujedno se nadovezuje na rast u lipnju i srpnju.

Novi podaci vjerojatno će biti dobra vijest za Abeovu vladu. Njezin čelnik Shinzo Abe obećao je da će Japan izvući iz 15-godišnjeg razdoblja deflacije kombinacijom mjera koje obuhvaćaju podizanje plaća i cijena kako bi se oživio gospodarski rast.

Ohrabrujući efekt danas objavljenih podataka prigušuje ipak činjenica da je indeks porastao zbog viših cijena goriva, a ne zbog veće potražnje za proizvodima poput usisivača i odjeće na kojima gospodarstvo počiva.

Uvoz energenata poskočio je nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine, zbog koje je Tokio donio odluku o zatvaranju nuklearnih reaktora.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙