FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD bi uz asistenciju Feda mogao preuzeti ulogu motora svjetskog gospodarskog rasta

Autor: gple
WASHINGTON, 19. rujna 2013. (Hina/AP) - Odluka američke središnje banke da nastavi ubrizgavati ogromne iznose u matično gospodarstvo kako bi poduprla njegov rast pružit će u idućim mjesecima potporu i gospodarstvima u nastajanju, tumače analitičari.

Fed se jučer suzdržao od smanjivanja programa otkupa imovine u mjesečnom iznosu od 85 milijardi dolara, što bi privremeno moglo olakšati položaj gospodarstava u nastajanju, ozbiljno uzdrmanih najavljenim smanjenjem.

Banka je u najnovijim tromjesečnim prognozama snizila procjenu američkog gospodarskog rasta u ovoj godini, na dva do 2,3 posto. U lipnju prognoziran je raspon od 2,3 do 2,6 posto. Još je više srezana prognoza za iduću godinu, na 2,9 do 3,1 posto, s dosada prognoziranih 3,0 do 3,5 posto.

Stoga su u Fedu odlučili zadržati dosadašnju mjesečnu vrijednost programa poticaja, upozoravajući da štedljiva proračunska politika i više kamate na hipoteke generiraju pritisak na gospodarstvo.

"Potraje li, zaoštravanje uvjeta financiranja kakvom smo svjedočili proteklih mjeseci moglo bi usporiti tempo poboljšanja u gospodarstvu i na tržištu rada", pojasnio je Fed u priopćenju.

Ovog je mjeseca međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao promjenu u dinamici svjetskog gospodarskog rasta, predviđajući da će njegov glavni pokretač u kratkoročnoj perspektivi biti Sjedinjene Države, uz asistenciju Europe i Japana koji bi se trebali oporaviti od recesije i razdoblja slabašnog rasta.

Ta se MMF-ova prognoza razlikuje od one iz prve polovine godine u kojoj je međunarodni zajmodavac kao glavne pokretače rasta izdvojio gospodarstva u nastajanju poput Kine, Indije i Brazila.

Tu je skupinu u proteklim mjesecima uzdrmalo očekivano smanjenje američkih monetarnih poticaja budući da je u uvjetima niskih kamata i obilne likvidnosti kapital u velikim iznosima pristizao i na rizičnija tržišta u natajanju gdje su kamate bile više a ulaganja time isplativija.

Fedovo je svibanjsko upozorenje o početku smanjivanja poticaja prouzročilo velike promjene u tokovima kapitala koji se počeo vraćati na manje rizično američko tržište, potaknut većim kamatama i poboljšanim izgledima za gospodarski rast.

Tako su valute pojedinih gospodarstava u nastajanju znatno oslabile prema dolaru a cijene dionica naglo pale. Među azijskim su gospodarstvima najteže pogođene bile Indonezija i Indija, zbog gospodarskih slabosti poput visoke inflacije i deficita u bilancama plaćanja. Indijska je rupija tako oslabila prema dolaru oko 17 posto.

U MMF-u su stoga upozorili na opasnost krize na tržištima u nastajanju ako se takva previranja nastave. Procjenjuju da će svjetsko gospodarstvo iduće godine tek umjereno rasti, pri čemu usporavanje na tržištima u nastajanju možda najavljuje i da bi to razdoblje moglo i potrajati, upozoravaju analitičari.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙