FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundesbanka očekuje nastavak rasta njemačkog BDP-a u drugoj polovini godine

Autor: vmom
FRANKFURT, 23. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Njemačko gospodarstvo na putu je rasta u idućim mjesecima unatoč slabom početku trećeg tromjesečja, navodi njemačka središnja banka Bundesbank u najnovijem mjesečnom pregledu, izdvajajući među glavnim pokretačima solidnu domaću potražnju.

Nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom tromjesečju 2012. i prigušenog starta u 2013. godini, njemačko gospodarstvo poraslo je za 0,7 posto u drugom tromjesečju, i to ponajprije zahvaljujući domaćoj potražnji, navodi se u danas objavljenom pregledu za rujan.

U Bundesbanci očekuju da će najveće europsko gospodarstvo nastaviti rasti unatoč padu industrijske proizvodnje u srpnju za 1,7 posto u odnosu na prethodni mjesec.

"Značajno poboljšana očekivanja u pogledu proizvodnje i izvoza, kao i postupno povećanje novih narudžbi ukazuju na rast u idućim mjesecima. Izvanredno dobro ozračje među potrošačima nastavlja se, uz podršku slabije inflacije i općenito dobre situacije na tržištu rada", kaže se u bančinom pregledu za rujan.

U Bundesbanci ujedno napominju kako postoje naznake jačanja ulaganja, no bez jasnih indicija snažnog oporavka.

Odvojeno je danas londonska istraživačka tvrtka Markit izvijestila da je u rujnu zabilježen najsnažniji rast aktivnosti u njemačkom privatnom sektoru od siječnja, što upućuje na zaključak da će gospodarstvo ponovno rasti i u ovome tromjesečju, premda nešto sporijim tempom nego u prethodna tri mjeseca.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙