FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušeni rast američkih potrošačkih cijena u kolovozu

Autor: mpuk
WASHINGTON, 17. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Američke potrošačke cijene tek su slabašno porasle u kolovozu, pritisnute nižim cijenama energije, iako više stanarine i skuplje usluge zdravstvene skrbi signaliziraju stabilizaciju temeljne inflacije i time možda utiru put središnjoj banci za smanjenje poticajnih mjera.

Ministarstvo rada objavilo je u utorak da je indeks potrošačkih cijena porastao u kolovozu za 0,1 posto, nakon 0,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz indeks je uvećan 1,5 posto, nakon srpanjskog rasta za dva posto.

Ukoliko se izuzmu kolebljive cijene električne energije i hrane, takozvani temeljni indeks potrošačkih cijena također je porastao 0,1 posto, nakon 0,2-postotnog povećanja u srpnju, lipnju i svibnju. Najviše su na povećanje temeljnog indeksa potrošačkih cijena utjecale više stanarine i poskupljenje usluga zdravstvene skrbi.

Time je temeljna godišnja inflacija u kolovozu dosegnula 1,8 posto, što je njezina najviša razina od ožujka. u srpnju je indeks temeljnih potrošačkih cijena porastao 1,7 posto na godišnjoj razini.

Kontinuirani rast temeljnog indeksa potrošačkih cijena na godišnjoj razini mogao bi ublažiti zabrinutost među nekim dužnosnicima američke središnje banke da jača trend pada cijena.

Podaci o inflaciji objavljeni su uoči sastanka dužnosnika Fed-a koji će danas i sutra odlučivati o monetarnoj politici i poticajima za gospodarstvo.

Ekonomisti općenito očekuju da će američka središnja banka nakon dvodnevnog sastanka najaviti postupno smanjenje programa kupnje obveznica vrijednog 85 milijardi dolara mjesečno, koji zadržava kamatne stope na niskim razinama.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙