FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je utvrdila i počela rješavati neke od ključnih problema, ali i dalje su potrebne jače reforme, pogotovo u poboljšanju učinkovitosti javnog sektora i smanjenju prepreka za ulaganja, kazao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Hrvatsko gospodarstvo godinama su pokretale državne investicije i osobna potrošnja, što se financiralo inozemnim kreditima. Unatoč koracima za poboljšanje poslovnog okruženja, potrebno je mnogo više za poticanje rasta nakon pet godina recesije, uključujući model rasta temeljen na izvozu i investicijama, kazao je Vujčić u pisanom intervjuu Reutersu uoči Reutersovog investicijskog summita. "Trebalo bi nastaviti sa strukturnim reformama, smanjiti proračunske rashode i potaknuti strana izravna ulaganja", kaže Vujučić. Hrvatska, čiji je BDP u pet godina recesije pao više od 10 posto, vjerojatno će uskoro potpasti pod Postupak prekomjernog deficita (EDP), mehanizam Europske unije osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod razine od 3 posto, a javni dug ispod 60 posto BDP-a. "Vjerujemo da će Hrvatska ući u EDP nedugo nakon što sljedećeg mjeseca Eurostat objavi izvješće. To znači da će značajna fiskalna konsolidacija vjerojatno početi 2014. godine", rekao je Vujčić. Smatra kako je ključno da se javne financije stabiliziraju i da se preokrene putanja rasta javnog duga kroz održivu fiskalnu konsolidaciju.

ZAGREB - Hrvatska je prva u Europi uspostavila učinkovit informacijski sustav praćenja potrošnje energije u javnim zgradama, rečeno je danas na završnom skupu u povodu zaključenja osmogodišnjeg projekta "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj". Projekt su proveli Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), ministarstva gospodarstva i graditeljstva i prostornog uređenja uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnog fonda za okoliš. U informacijski sustav o potrošnji energije uneseni su podaci za osam i pol tisuća ili 80 posto svih javnih zgrada u Hrvatskoj. Jedan od važnijih rezultata projekta je i edukacija 29 tisuća osoba odgovornih za gospodarenje energijom u javnim zgradama. Analiza UNDP-u pokazuje da su u odnosu na 2010. godinu u javnim zgradama u Hrvatskoj 2011. i 2012. ostvarene uštede od 113 milijuna kuna na troškovima za energiju, a doda li se 2013. godina ušteda se penje na 150 milijuna kuna. Ukupno je za projekt utrošeno oko 120 milijuna kuna od čega su 90 milijuna donirale nacionalne institucije, prije svega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ostatak do 120 milijuna kuna je donacija Globalnog fonda za okoliš i niz drugih organizacija.

ZAGREB - U gotovo godinu dana primjene odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi pokretanje nagodbe zatražilo je više od 5.000 tvrtki s gotovo 42 tisuće zaposlenih i više od 48,6 milijardi kuna prijavljenih dugovanja, a do sada je pred trgovačkim sudovima sklopljeno ukupno 211 predstečajnih nagodi, podaci su Financijske agencije (Fina). Od ukupnog broja započetih postupaka predstečajnih nagodbi, pokazuju podaci Fine do 20. rujna, riješeno je ukupno 3.975 predmeta ili 79 posto, a u radu je njih 1.060. Pozitivno je do sada riješeno 857 predmeta ili 17 posto od ukupno predanih zahtjeva, odnosno za njih je prihvaćen plan financijskog restrukturiranja ili su već sklopljene nagodbe. Od toga je za 646 tvrtki prihvaćen plan financijskog restrukturiranja, a njih 211 skopilo je predstečajne nagodbe, što čini 4,2 posto od ukupnog broja tvrtki koje su podijele zahtjeve. Tako je od 48,6 milijardi kuna ukupnih prijavljenih dugovanja do sada 'riješeno' 14,7 milijardi kuna - više od 12 milijardi kuna iznose dugovanja tvrtki za koje je prihvaćen plan restrukturiranja, a skopljene se nagodbe odnose na tvrtke s gotovo 2,7 milijardi kuna obveza, odnosno 5,5 posto od ukupnog iznosa.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 18,4 posto, što je blago smanjenje, za 0,1 postotni bod u odnosu na srpanj, za koji je ta stopa iznosila 18,5 posto, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Kolovoz je tako šesti mjesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja u zapošljavanju. No, na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, stopa registrirane nezaposlenosti za isti ovogodišnji mjesec viša je za 0,7 postotnih bodova. budući da je za kolovoz prošle godine iznosila 17,7 posto. Krajem kolovoza ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 313.675 nezaposlenih osoba. U usporedbi sa mjesecom prije broj nezaposlenih u kolovozu je smanjen 0,8 posto ili 2.571 osobu, a u odnosu na kolovoz 2012. godine broj nezaposlenih veći je za 4 posto ili za 12.092 osobe. Trenutni broj nezaposlenih pak, po dnevnim podacima koje objavljuje HZZ na svojim mrežnim stranicama, iznosi nešto više od 318 tisuća.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj je iznosila 5.504 kune, objavio je danas Državni zavod za statistiku. U odnosu na mjesec prije to je povećanje prosječne neto plaće za 18 kuna ili nominalno za 0,3 posto. Na godišnjoj razini pak prosječna je neto plaća za srpanj bila za veća za 80 kuna ili nominalno za 1,5 posto u odnosu zna isti mjesec prošle godine. Po prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna je bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za srpanj ove godine iznosila 7.922 kune. To je nominalno povećanje za 0,3 posto u odnosu na mjesec prije, a za 1,6 posto u odnosu na prosječnu bruto plaću za srpanj prošle godine.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi trgovanje tijekom prijepodneva obilježila je slaba aktivnost investitora, tako da niti jednom dionicom do podneva nije ostvaren milijunski promet, dok su Crobexi bili u blagom plusu. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,13 posto, na 1.826 bodova, a Crobex10 0,33 posto, na 1.034 boda. Redovni promet dionicama iznosio blizu 3 milijuna kuna, te je bio otprilike 2,5 milijuna niži nego u petak u to doba. Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, od 869.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,12 posto, na 177,16 kuna. Slijedi dionica Turisthotela, s prometom od 428.000 kuna i rastom cijene za 0,57 posto, na 1.419 kuna. Na znatnijem gubitku je dionica ACI-ja, cijena joj je potonula 8,21 posto, na 3.901 kunu, uz promet od 180.000 kuna. Istodobno, među likvidnijim izdanjima veće dobitnice dionice su Viadukta, s rastom cijene za 3,4 posto, te Ingre, za 2,44 posto.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, bilježe se tek blage promjene tečajeva važnijih stranih valuta prema kuni, koja je prema euru ojačala za neznatnih 0,003 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,605478 kuna. Osim eura, prema kuni je ojačao i švicarski franak, i to za 0,07 posto pa njegov srednji tečaj iznosi 6,170273 kune. Nasuprot tome, američki je dolar u odnosu na kunu oslabio za 0,06 posto, a britanska funta za 0,08 posto. Srednji tečaj dolara iznosi 5,629517 kuna, a funta 9,028345 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙