FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB priželjkuje gotov organizacijski okvir tijela za nadzor banaka do siječnja 2014.

Autor: mpuk
FRANKFURT, 23. rujna 2013. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) želi da organizacijski okvir europskog tijela za nadzor banaka bude završen do siječnja iduće godine, kazao je član izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch.

"Cilj bi trebao biti da organizacijski okvir do siječnja bude potpuno zaokružen i spreman za početak rada", kazao je u ponedjeljak Mersch u intervjuu za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

"Zato moramo s Europskim parlamentom dogovoriti ubrzanu proceduru", dodao je.

Europsko tijelo za nadzor banaka, poznato kao SSM, spada među glavne stupove planirane europske bankovne unije a trebalo bi u jesen 2014. preuzeti nadzor nad bankama u eurozoni i zemljama Europske unije koje to budu željele.

Djelovat će pod okriljem Europske središnje banke koja je već pokrenula natječaje za zapošljavanje potrebnih kadrova.

Očekuje se da će do kraja godine zaposliti 200 do 300 službenika, uz napomenu Merscha da se na natječaje javilo "puno ljudi".

Dužnosnik ECB-a napominje također da početak rada tijela za nadzor banaka neće podrazumijevati i završetak aktualne bančine politike niskih kamatnih stopa. "Ne postoji izravna veza" između ta dva faktora, ustvrdio je.

"Istina je, doduše, da kada banke ponovno budu normalno funkcionirale kao najvažniji transmisijski kanal između monetarne politike i realnog gospodarstva, smanjit će se i potreba za nekonvencionalnim mjerama monetarne politike", priznao je Mersch.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙