FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal traži od zajmodavaca blaže uvjete za 2014.

Autor: gple
LISABON, 11. rujna 2013. (Hina/AFP) - Portugal je danas pozvao međunarodne zajmodavce da mu za iduću godinu odobre nešto višu razinu proračunskog deficita od trenutno zacrtane.

U Lisabonu predlažu da im se za iduću godinu zacrta deficit od 4,5 posto, u odnosu na trenutno određenih četiri posto.

Potpredsjednik portugalske vlade Paulo Portas ističe da nije nikakva tajna da se vlada razilazila u mišljenjima s međunarodnim zajmodavcima, Europskom središnjom bankom (ECB), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom komisijom, oko zacrtanog smanjenja proračunskog manjka.

Tako je već tijekom prošle inspekcije portugalska vlada tražila da se cilja proračunski manjak od 4,5 posto dok su zajmodavci zahtijevali da on iznosi četiri posto, podsjeća potpredsjednik portugalske vlade.

"Vlada i dalje smatra da je cilj koji je predložila primjereniji", naglasio je Portas.

Ministrica financija Maria Luis Albuquerque najavila je da će se to pitanje ponovo otvoriti i prilikom sljedećeg posjeta inspektora Portugalu, koji počinje u ponedjeljak.

U ovoj godini vlada mora smanjiti manjak proračuna opće države na 5,5 posto, s prošlogodišnjih 6,4 posto.

Ministrica Albuquerque ujedno ističe da vlada namjerava ustrajati u ostvarivanju zacrtane razine deficita za ovu godinu zahvaljujući poboljšanju gospodarskih aktivnosti. Portugal je u drugom tromjesečju izašao iz recesije, uz najvišu stopu rasta aktivnosti u Europskoj uniji, od 1,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Vlada u Lisabonu srezala je javnu potrošnju i povećala poreze kako bi poboljšala stanje u javnim financijama i osigurala kredite iz paketa pomoći ukupne vrijednosti 78 milijardi eura.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙