FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BERLIN

Njemački tisak je u ponedjeljak ujutro slavio Angelu Merkel kao "njemačku miljenicu", nakon nadmoćne pobjede na parlamentarnim izborima u nedjelju, premda joj je apsolutna većina izmakla za dlaku. "Njemačka miljenica", donosi naslovnica dnevnika Berliner Morgenpost, uz fotografiju Angele Merkel sa širokim osmijehom, pošto je osvojila 41,5 posto glasova birača, po privremenim službenim rezultatima. Konzervativna stranka CDU "duguje svoj uspjeh ponajprije kancelarkinoj golemoj osobnoj popularnosti", ističe list, a Handelsblatt, časopis poslovnih krugova, ocjenjuje da je ta pobjeda izravna posljedica europske politike koju je vodila zadnjih godina. "Strategija 'dajem da daš' (pomoć europskim zemljama za provedbu reforma) očito se svidjela njemačkim biračima", navodi list. Konzervativni dnevnik Die Welt govori o "Merkeličinu trijumfu" i ističe čak da je pobijedila "bez svoje stranke".

NAIROBI

Intenzivna pucnjava i snažne eksplozije čule su se u ponedjeljak u zoru u trgovačkom centru Westgate u Nairobiju, gdje su kenijske redarstvene snage izvele još jedan napad pokušavajući svladati islamističke napadače koji već 40 sati pružaju otpor držeći taoce. Najmanje 68 ljudi je poginulo u ovom napadu na luksuzni trgovački centar koji je tijekom vikenda bio krcat Kenijaca i stranaca. Broj žrtava mogao bi rasti, a broj talaca koji su još u rukama napadača nije poznat. Redarstvene snage pronalaze nova trupla tijekom svojih napada. U ponedjeljak ujutro pucnjava je trajala petnaestak minuta, izvijestili su novinari agencije France Presse s mjesta događaja. Nakon pucnjave uslijedile su tri snažne eksplozije, a zatim se stanje ponovo smirilo. Kenijske redarstvene snage su izvele više napada u zadnja 24 sata i tvrde da nadziru većinu trgovačkog centra, nadajući se da će napadače "ubrzo" svladati. No informacije su veoma ograničene: novinari od subote poslijepodne ne mogu ući u centar.

CARACAS

Venecuelanske vlasti uhitile su trojicu dužnosnika Nacionalne garde zbog navodne umješanosti u krijumčaranje 1,3 tone kokaina, zapljenjenog nedavno u zrakoplovu Air Francea koji je iz Caracasa letio za Pariz, izvijestio je u nedjelju državni tužitelj. Kokain, čija je vrijednost procjenjena na čak dvjesto milijuna eura, zaplijenjen je u vrijeme dok Washington ponovno optužuje Venezuelu da se ne bori dovoljno protiv trgovine kokaina iz susjedne Kolumbije. Venecuelansko državno odvjetništvo kazneno će tereti dvojicu narednika i natporučnika, rekao je državni odvjetnik, ne otkrivajući pojedinosti na kojima će se temeljiti optužnica. Dodao je da su u Francuskoj uhićena trojica Talijana i trojica Britanaca. Droga je bila skrivena u prtljazi koja nije pripadala ni jednom putniku na letu do zračene luke Charles de Gaulle.

LONDON

Britanski radnici manje su zabrinuti zbog gubitka radnog mjesta nego što je to bio slučaj u posljednje četiri i pol godine, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak. Indeks mjerenja sigurnosti radnog mjesta porastao je u rujnu na 46,8, što je za dva boda više nego u kolovozu, ali je još uvijek ispod neutralne razine od 50 bodova, pokazala je aneketa koju je provela tvrtka Markit. Kada je riječ o kućanstvima koja ocjenjuju svoje financije, anketa je pokazala da je indeks ostao nepromijenjen. S 40,8 bodova taj indeks nije daleko od najviše razine zabilježene 2009., ali je također ispod neutralne razine. Istraživanje je pokazalo da na svakog ispitanika koji je je rekao da su njegove financije poboljšane troje ispitanika kaže da su im financije pogoršane.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙