FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 25. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KUALA LUMPUR - Pentagon je spreman provesti vojne opcije u Siriji ako ih predsjednik Barack Obama naredi, izjavio je u nedjelju američki ministar obrane Chuck Hagel. On je ponovio izjave Bijele kuće upozorivši da Amerika i dalje prikuplja činjenice o navodnoj upotrebi kemijskog oružja protiv civila od strane sirijske vlade. Međutim, kazao je da je američka vojska, koja razmješta svoje mornaričke snage u Sredozemlju kako bi dala Obami opciju oružanog napada, sprema djelovati ako se to od nje zatraži. "Predsjednik Obama zatražio je od ministarstva obrane da pripremi opcije za sve slučajeve. Mi smo to učinili i spremni smo provesti bilo koju opciju, ako on odluči da se provede jedna od tih opcija", rekao je Hagel novinarima na tiskovnoj konferenciji u Kuala Lumpuru.

WASHINGTON - Državni tajnik SAD-a John Kerry u četvrtak je razgovarao sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom al-Mualemom i rekao mu da vlada u Damasku mora omogućiti pristup UN-ovim inspektorima mjestu navodnog napada nervnim otrovima, priopćio je State Department u subotu. Kerry je sirijskog ministra nazvao "kako bi razjasnio da je sirijski režim, ako, kako tvrdi, nema ništa za skrivati, trebao odmah dopustiti neometani pristup mjestu napada umjesto da nastavi napadati pogođeno područje kako bi spriječio pristup i uništio dokaze", rekao je jedan dužnosnik State Departmenta. "Državni tajnik je također istaknuo da je dobio puna jamstva zapovjednika Slobodne sirijske vojske da će zajamčiti sigurnost UN-ovim istražiteljima na pogođenim područjima", rekao je dužnosnik.

SANA - Najmanje šest osoba je poginulo a 26 je ranjeno u Jemenu u eksploziji bombe podmetnute u autobus kojim su se pripadnici zrakoplovstva vozili u svoju bazu, objavile su u nedjelju vlasti u Sani. Jemen potresaju nemiri od početka prosvjeda protiv tadašnjeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha početkom 2011. godine. Napadi na vojsku su češći na jugu i istoku zemlje gdje su aktivni islamski pobunjenici. U svibnju 2012. bombaš samoubojica u vojnoj odori ubio je više od 90 vojnika koji su uvježbavali mimohod. Jemen je jedna od nasiromašnijih zemalja arapskog svijeta a u zemlji je aktivan i jak ogranak Al Kaide za koji američki dužnosnici kažu da je najopasniji u globalnoj terorističkoj mreži.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙