FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Na svaku kunu isplaćenih državnih poticajnih sredstava (DPS) za stambenu štednju u proračun se vrate dvije kune pa bi potpuno ukidanje poticaja imalo višestruke negativne učinke kako na cijeli sustav stambene štednje tako i na proračun, rečeno je na današnjem okruglom stolu "15 godina stambene štednje u Hrvatskoj" u organizaciji magazina Banka i Hrvatske udruge banaka. Zaključak je to do kojeg je došao i Institut za javne financije (IJF), koji je za potrebe Ministarstva financija izradio analizu sustava poticanja stambene štednje, a čiji su rezultati predstavljeni na okruglom stolu. Analiza pokazuje da 200 milijuna kuna isplaćenih neto DPS-a ima fiskalni učinak od gotovo 400 milijuna kuna, kroz izravne i neizravne učinke (zaposleni i prihodi npr. graditelja), ali i procijenjene inducirane učinke (potrošnja dijela dohotka građana u štedionicama ili za ulaganje u nekretnine, kupnju opreme i dr). U IJF-u su zaključili i da bi ukidanje DPS-a dovelo u pitanje sustav stambene štednje jer su poticaji među glavnim motivima za tu štednju, koja se pokazala i kao stabilnija, jeftinija te niže rizična od klasičnog bankarskog stambenog kreditiranja. Poticaj je ove godine sa 750 kuna smanjen na 500 kuna, ali na pitanje da li će se taj iznos i dalje smanjivati ili posve ukinuti na današnjem se okruglom stolu nije mogao dobiti odgovor, jer su se najavljeni predstavnici Ministarstva financija ispričali obvezama u Saboru.

ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice usvojila stajalište Republike Hrvatske za sastanak Vijeća Europske unije (Poljoprivreda i ribarstvo), koji će se održati 23. rujna 2013., priopćeno je iz vlade. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Vlada se očitovala o tri prijedloga za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te predložila Ustavnom sudu ne prihvati te prijedloge, uz napomenu da će cjelovito očitovanje Vlade biti objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

ZAGREB - Dvanaest projekata dobilo je bespovratnu potporu u ukupnom iznosu od 8,02 milijuna kuna za mjeru "Tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori", u sklopu programa Poduzetnički impuls, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Na natječaj, koji je još u tijeku, stigla je 31 prijava, od čega je 25 prošlo administrativnu provjeru, a šest nije. Od prijava koje su prošle provjeru 14 je ocijenjeno pozitivno, a 12 ih je dobilo bespovratne potpore, dva projekta prolaze provjeru budžeta, a za šest projekata još je u tijeku ocjenjivanje. Procjenjuje se da bi tih osam projekata do kraja godine trebala dobiti potporu za što je osigurano 6,9 milijuna kuna, jer je za potporu i unaprjeđenje tehnoloških parkova i poduzetničkih inkubatora u skopu Poduzetničkog impulsa osigurano ukupno 15 milijuna kuna. Među 12 projekata koja su dobila potporu najniži iznos potpore je 149,6 tisuća kuna, najviši 1,4 milijuna kuna, odnosno prosječan je iznos potpore 668,8 tisuća kuna. Udio poduzetnika u financiranju projekata za koje su odobrene potpore je između 25 i 36,99 posto.

ZAGREB - Drugi Sajam županija, koji predstavlja gospodarske, kulturne, turističke i druge potencijale svih hrvatskih županija, te 4. međunarodni sajam alternative i zdravog života Mystic počeli su danas na Zagrebačkom velesajmu okupivši ukupno 435 domaćih i inozemnih izlagača iz 11 zemalja. Otvarajući sajmove, koji se održavaju do 22. rujna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić naglasio je važnost županija za Hrvatsku vjerujući da i Sajam županija može pridonijeti jačem pozicioniranju županija koje svojim radom pomažu hrvatskoj Vladi. Uoči otvaranja sajmova na ZV-u je održan okrugli stol predstavnika Vlade i župana koji je u organizaciji Hrvatske zajednice županija (HZŽ) okupio gotovo sve župane. Župani i HZŽ smatraju da suradnja s ministarstvima treba biti na višoj razini, posebno pri donošenju strateških odluka i dokumenata u što žele biti i uključeni, a pogotovo vezano za EU fondove, izjavio je novinarima predsjednik HZŽ-a i župan virovitičko-podravski Tomislav Tolušić.

ZAGREB - Trgovački lanac Diona je, u sklopu plana restrukturiranja, s tvrtkama Ribola d.o.o. i Gavranović d.o.o. potpisala sporazum o prijenosu trgovačkog poslovanja u regijama Dalmacije i središnje Hrvatske, a kojim na te dvije tvrtke prenosi svoje trgovačko poslovanje u 42 trgovine u tim regijama, izvijestili su danas iz Dione. Rezultat je to odluke Uprave Dione da broj trgovina smanji s trenutnih 194 na 152, i to prijenosom 15 trgovina u Dalmaciji i 27 u središnjoj Hrvatskoj. Iz Dione pritom ističu da su sporazumom osigurali kontinuitet rada većine svojih zaposlenika u spomenutim trgovinama. Naime, ugovorom je predviđeno da Ribola d.o.o. i Gavranović d.o.o. prodajna mjesta Dione preuzmu zajedno s radnicima, dok će Diona nastaviti s konsolidacijom poslovanja i fokusiranjem aktivnosti na područja najvišeg razvojnog potencijala. Sredstva koja će dobiti od prodaje ovih dviju poslovnih cjelina, Diona će upotrijebiti za konsolidaciju poslovanja na ključnim područjima, kažu u toj tvrtki.

ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je tri postupka utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja - postupke zbog postojanja indicija u zlouporabu vladajućeg položaja protiv Hrvatskog telekoma (HT) i Hrvatske pošte (HP), te zbog postojanja indicija u sklapanje zabranjenog sporazuma protiv Hrvatskog društva ortodonata. Postupak protiv HT-a Agencija je pokrenula kako bi utvrdila je li odbijanjem pružanja veleprodajne usluge alternativnim operatorima, koje se očituje u taktici odugovlačenja pružanja veleprodajnih usluga, HT zlorabio vladajući položaj na mjerodavnim tržištima u razdoblju od 2011. do danas, pojašnjavaju iz AZTN-a. Protiv Hrvatske pošte je postupak pak pokrenut zbog postojanja indicija da je na mjerodavnom tržištu pružanja poštanskih usluga na teritoriju Hrvatske tzv. "predatorskim postupanjem" pri određivanju cijena poštanskih usluga te primjenom Cjenika poštanskih usluga u unutarnjem prometu, zlorabila vladajući položaj s ciljem istiskivanja konkurenata s tržišta, odnosno sprječavanja ulaska novih konkurenata na tržište. Agencija je pokrenula i postupak protiv Hrvatskog društva ortodonata i to zbog sumnji u sklapanje zabranjenog sporazuma donošenjem "Minimalnog cjenika ortodontskih usluga".

RIJEKA - Sklopljena je predstečajna nagodba za Riječku industriju odjeće (RIO) čije su obveze bile oko 80 milijuna kuna i postignuti su dogovori s bankama, državom i drugim vjerovnicima, izjavio je danas za Hinu predsjednik Uprave RIO-a Dean Butorac. Postupak predstečajne nagodbe provodi se još za tvrtku RIO proizvodnja d.o.o., u kojemu su utvrđene tražbine vjerovnika od ukupno 2,8 milijuna kuna, a ročište za sklapanje nagodbe zakazano je za 24. rujna na Trgovačkom sudu u Rijeci. Na poslovanje RIO-a znatno bi mogla utjecati prenamjena zamljišta na kojemu se nalaze pogoni tvrtke u stambeno-poslovnu zonu, što je prije oko pola godine omogućila gradska uprava izmjenama u prostorno -planskim dokumentima. U RIO-u stoga planiraju preseljenje pogona u Industrijsku zonu u Kukuljanovu, gdje RIO ima 30-godišnju koncesiju. Konačna odluka o preseljenju, a potom i o izgradnji stambenih objekata u Rijeci još nije donesena, a, po riječima Butorca, moguće je da se konkretnije odluke donesu do kraja godine.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom plusu pod utjecajem snažnog rasta cijena dionica na inozemnim burzama, no nemaju snage za snažniji rast jer nedostaje poticajnih domaćih vijesti. Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,12 posto, na 1.822 boda, a Crobex10 0,03 posto, na 1.026 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,8 milijuna kuna, te je bio otprilike pola milijuna viši nego jučer oko podneva. Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, u visini od 813.000 kuna. Cijena im je ojačala 0,68 posto, na 177 kuna. Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 771.000 kuna i skokom cijene za 2,79 posto, na 357,88 kuna. U fokusu investitora je i dionica Vira. Cijena joj je ojačala 0,86 posto, na 608 kuna, uz promet od 717,5 tisuća kuna. Većina cijena dionica danas je u plusu, pri čemu se među likvidnijim izdanjima po rastu cijene za 4,5 posto ističu dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora i Tankerske plovidbe.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, kuna je oslabila prema prema euru za 0,01 posto. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,604541 kunu. Na vrijednosti je prema kuni dobio i švicarski franak koji je ojačao za 0,25 posto, na 6,166011 kuna po srednjem tečaju. Istodobno je američki dolar oslabio za 1,42 posto, a oslabila je i britanska funta i to za 0,81 posto. Tako srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke iznosi 5,612207 kuna, a funte 9,020808 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙