FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. kolovoza 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LONDON

Amnesty International uputio je poziv da se poduzme kompletna istraga nakon krvavog gušenja prosvjeda posljednjih dana u Egiptu ocijenivši da je odgovor vlasti na u odnosu na prosvjednike bio "u velikoj mjeri neproporcionalan". Organizacija za zaštitu ljudskih prava, čije je sjedište u Londonu, traži da stručnjaci Ujedinjenih naroda nadgledaju istragu. Pristalice svrgnutoga predsjednika Muhameda Mursija pozvale su na svakodnevno okupljanje dok su snage reda u subotu ujutro zaposjele džamiju u Kairu punu islamskih prosvjednika, nakon sukoba u kojima je u petak poginulo oko 80 osoba. Egipat je u šoku nakon što je u srijedu ubijeno preko 600 ljudi u rastjerivanju prosvjednika. Amnesty je objavio da su, prema njegovoj istrazi na terenu, snage sigurnosti neopravdano koristile smrtonosno oružje te da nisu poštivali obećanje da će ranjeni biti sigurno evakuirani.

KAIRO

Egipatski vojnici prodrli su u subotu ujutro bez pribjegavanja sile u džamiju u Kairu gdje se nalaze okupljeni brojni pristaše svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, prema snimkama s tv postaja. Do intervencije je došlo nakon novog dana nasilja u zemlji koji je završen s gotovo stotinu poginulih dok Mursijeve pristaše namjeravaju nastaviti prosvjede protiv napada snaga reda od srijede na njihova dva okupljališta u Kairu koji je završen pokoljem. Egipatska privatna postaja ONTV Live pokazala je snimke vojnika koji ulaze u džamiju Al-Fath u središtu Kaira dok je egipatska Al-Jazeera emitirala na internet stranici snimke vojnika unutar vjerskog zdanja. Izgledalo je da vojnici pregovaraju s prosvjednicima oko napuštanja džamije.

CEBU

Dvadeset osam osoba je poginulo a 270 se smatra nestalima u subotu nakon brodoloma trajekta u arhipelagu Filipina koji se sudario s teretnim brodom, prema najnovijim podacima filipinskih vlasti. Trajekt Thomas Aquinas prevozio je 870 putnika i članova posade kad je potonuo u manje od sat vremena u noći s petka na subotu u vodama luke Cebu u središnjem dijelu Filipina, a 572 ih je spašeno, istaknuo je glasnogovornik obalne straže kontraadmiral Luis Tuason. U subotu su helikopteri i spasilački brodovi pokušali izvući preživjele u vodama Cebua, drugog grada Filipina. Moguće je da su neke nestale osobe pokupili ribarski brodovi koji su se pridružili spašavanju, objasnio je na radiju kontraadmiral Tuason.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙