FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović uputio je danas čestitku povodom Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM), 18. rujna, te svim njenim pripadnicima zaželio puno uspjeha u daljnjem radu. "Mornarima, dočasnicima i časnicima, državnim službenicima i namještenicima, svim negdašnjim i sadašnjim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice čestitam dvadeset i drugu obljetnicu osnivanja i ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice", stoji u čestitki predsjednika Josipovića koji posebno čestita dobitniku pohvale i promaknutim pripadnicima naše mornarice. Predsjednik Josipović promaknuo je trideset i dvoje pripadnika HRM-a, a za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvalio je pukovnika Darka Podruga. U čin kapetana bojnog broda promaknut je kapetan fregate Stjepan Korda, u čin pukovnika promaknut je bojnik Boris Milavić, u čin kapetana korvete poručnik bojnog broda Marinko Rubić, a u čin bojnika satnici Mile Ostojić i Dražen Milinović. Četiri poručnika fregate promaknuti su u čin poručnika bojnog broda, dva natporučnika u čin satnika, osamnaest poručnika korvete u čin poručnika fregate, jedna poručnica u čin natporučnice i dva poručnika u čin natporučnika.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izrazio je danas uvjerenje da Hrvatska neće dobiti sankcije zbog slučaja "Lex Perković". "Mislim da neće biti sankcija Hrvatskoj, jer ono o čemu mi razgovaramo dio je koji je vezan uz naše zakonodavstvo. Mislim da imamo dovoljno argumenata da Europskoj komisiji dokažemo da ćemo stvari mijenjati, ali ćemo mijenjati kako mi mislimo da ih treba mijenjati", izjavio je ministar Mrsić na pitanje novinara očekuje li sankcije Europske komisije u slučaju "Lex Perković". Kazao je da je što se tiče slučaja e 'Lex Perkovića' on naša stvar te podsjetio da su već upućena pisma povjerenici Europske komisije Vivane Reding. Ministar Mrsić to je novinarima izjavio u zagrebačkom SDP-u gdje je objavio kandidaturu za predsjednika zagrebačkog SDP-a.

VUKOVAR - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću u kojem ocjenjuje da su premijerove tvrdnje iznesene nedavno u javnosti neprimjerene, društveno izuzetno štetne i provocirajuće te da svojima istupima vrijeđa dostojanstvo stradalnika i svih građana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju domovinu. "Predsjednik Vlade Republike Hrvatske svojim istupima ne vrijeđa samo dostojanstvo branitelja i stradalnika Vukovara, nego i dostojanstvo Hrvatskoga domovinskog i obrambenog rata i svih njegovih sudionika, kao i svih hrvatskih građana koji Hrvatsku vole i poštuju kao svoju Domovinu", stoji u pismu. Iako ne navode na koje točno medijske istupe premijera Zorana Milanovića misle, osim što se ističe da su nedavni, iz Stožera upozoravaju kako, iako je rat u Vukovaru formalno završio, nije postignut pravedan mir utemeljen na istini i kažnjavanju onih koji su počinili zločine, što je, ocjenjuju, jedini preduvjet stvarnog mira i zajedničkog života, a ne nasilna realizacija manjinskih prava.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Robert Travaš kazao je danas kako je neovisan i stručan odvjetnik jedino jamstvo zaštite prava građana i pravnih osoba, što ponekad nije u interesu vladajuće političke elite. Zato oduvijek, pa tako i sada, postoje napadi na neovisnost odvjetništva, rekao je Travaš na otvorenju sjednice Vijeća odvjetničkih komora Europe (CCBE) kojoj nazoči više od 80 predstavnika europskog odvjetništva. CCBE (Concil of Bars and Law Societies of Europe) predstavlja odvjetničke komore svih zemalja članica EU te komore 11 pridruženih zemalja članica, time i više od milijun europskih odvjetnika. Hrvatka odvjetnička komora od 1. srpnja 2013. je punopravni član CCBE-a. Predsjednik HOK-a podsjetio je da je odvjetnička tajna osnova odnosa stranke i odvjetnika te upozorio da zakonodavci u raznim državama u zadnje vrijeme pokušavaju narušiti taj odnos i smanjiti neovisno djelovanje odvjetnika. Osim toga, upozorio je Travaš, sve se veći krug poslova povjerava drugim zanimanjima pod okriljem države, a sužava djelokrug poslova odvjetnika.

ZAGREB - Po podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i rezultatima pretraga obavljenih u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse i rikecije pri HZJZ-u, u Hrvatskoj je registrirano 18 bolesnika sa sumnjom na infekciju virusom Zapadnog Nila. Kod jednog oboljelog infekcija je potvrđena u Referentnom laboratoriju za virus Zapadnog Nila u Italiji. kod šest oboljelih radi se o vrlo vjerojatnoj infekciji tim virusom, na što upućuju virološki nalazi, dok kod njih 11 virološka obrada još nije dovršena, priopćeno je danas iz HZJZ-a. Infekciju virusom Zapadnog Nila prenose komarci pa stoga HZJZ podsjeća da je, osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, važna osobna zaštita radi smanjenja rizika od infekcije.

ZAGREB - Za bivšeg pomoćnika načelnika kriminalističke policije u Sesvetama Josipa Kneza tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja dužnosti jer ga smatra odgovornim da je ozlijedio uhićenika dok je od njega 'batinama' pokušao iznuditi priznanje. U optužnici koju je protiv Kneza podnijelo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo stoji da je tijekom kriminalističkog istraživanja početkom svibnja ove godine uhićeniku inicijala E. B. kako bi ga natjerao da prizna nekoliko krađa naredio da sjedne, izuje cipele i skine čarape te noge podigne na drugi stolac. Nakon toga ga je policijskom palicom izudarao po bosim tabanima i leđima govoreći mu da mu je "bolje da prizna kaznena djela".

ZAGREB - Samo 10 minuta nakon dojave da se na Kornatu nasukao gliser koji je plovio pod švicarskom zastavom ozlijeđena članica posade prevezena je u murtersku ambulantu, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Dojavu o ozlijeđenoj ženi u gliseru nasukanom na rtu Pivčen u uvali Vrulja na Kornatu Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer u 14.40 sati. Odmah je pokrenuta akcija evakuacije ozlijeđene u koordinaciji sa Lučkom ispostavom Murter i djelatnicima Nacionalnog parka Kornati, koji su u trenutku dojave bili najbliži mjestu nesreće, gdje su pristigli već u 14.50 sati.

Švicarku kojoj je prilikom nasukavanja ozlijeđeno desno rame prevezli su u murtersku ambulantu. Na mjestu nesreće bio je i vlasnik 11 metarskog glisera koji je kazao da je do nasukavanja glisera došlo isključivo njegovom pogreškom. Protiv njega je pokrenut prekršajni postupak te mu je naloženo odsukavanje plovila u najkraćem roku. Gliser je jutros odtegljen prema Kaštelima. Pritom nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

VINKOVCI - Četiri minsko-eksplozivne naprave pronašao je jučer 28-godišnjak dok je bagerom čistio kanal na polju kod Ostrova, 30-tak metara od pruge Vinkovci-Osijek, izvijestila je danas vukovarsko-srijemska policija. Kopajući bagerom kanal, 28-godišnjak iz Nuštra je prvo naišao na jednu minsko-eksplozivnu napravu za koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu utvrdio kako se radi o pješačkoj rasprskavajućoj mini te je zbog uočenih oštećenja uništena na mjestu pronalaska. Nakon što je nastavio s radovima na čišćenju kanala, 28-godišnjak je ubrzo pronašao još tri minsko-eksplozivne naprave, pa je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu ponovno izašao na mjesto događaja te uništio i te pješačke rasprskavajuće mine, koje su također bile oštećene, navodi policija.

ZAGREB - Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u sezoni 2013./2014. slavi 40 godina postojanja, a njezin ravnatelj Dražen Siriščević najavljuje slavljenički program klasičnih koncerata i drugih glazbenih događanja kojima će ta kulturna institucija pod sloganom "XL - Četrdeset neprocjenjivih" dostojno obilježiti važan jubilej. "U tih se 40 godina Dvorana pozicionirala kao središte kulturnih zbivanja ne samo u Zagrebu nego i u Hrvatskoj. Za obljetnicu smo željeli napraviti program koji će obuhvatiti kompletan svijet glazbe, sve ono najbolje što možemo naći u svijetu i na domaćoj sceni, od manjih komornih orkestara, pa sve do najvećih opera i oratorija", kazao je Siriščević u razgovoru za Hinu. Sastavljajući program koji bi predstavljao presjek svega što se u dvorani održavalo u proteklih 40 godina, Lisinski želi poručiti da će i sljedećih 40 biti jednako dobro, dodao je. Posebno je ponosan na program "Lisinski subotom", koji ove godine donosi 12 koncerata a otvara ga 28. rujna "Ratni rekvijem" Benjamina Brittena u zajedničkoj izvedbi 300-tinjak glazbenih umjetnika Zagrebačke filharmonije, Komornog orkestra Sarajevske filharmonije te Zborova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Koncertna sezona u Lisinskome počinje već 19. rujna nastupom jednog od najvećih svjetskih pijanista današnjice Jevgenija Kissina.

ZAGREB - "Metafizička obilježja Šegedinove proze" središnja su tema ovogodišnje pete po redu bijenalne manifestacije "Dani Petra Šegedina", koja se održava u Korčuli, Žrnovu i Orebiću, a počeli su jutros u Gradskoj vijećnici u Korčuli, izjavio je Hini akademik Dubravko Jelčić, voditelj znanstvenih izlaganja u ime Razreda za književnost HAZU. Akademik Jelčić je u uvodnom izlaganju ocijenio kako Dani Petra Šegedina, zbog nastupanja sve više mladih izlagača i književnih istraživača postaju iznimno dinamična manifestacija. Napomenuo je i kako će svi radovi sa skupa biti objavljeni u zborniku te dodao i da će zbornik s 4. Dana Petra Šegedina bit će danas predstavljen u Srednjoj školi "Petar Šegedin" u Korčuli.

ZAGREB - PSSST! Festival nijemog filma, kojemu je cilj nijeme filmove predstaviti u drugačijem svjetlu od uobičajenog, kroz fuziju moderne tehnologije i primarne filmske forme, održat će se od 7. do 9. studenoga u Zagrebu, a rok za prijavu radova je 15. listopada. Festival je jedinstven jer temu nijemog filma predstavlja na atraktivan način koji publici nudi nešto više od retrospektive u okviru kronološkog pregleda razvoja filma, ističe organizator, Centar za kulturu Trešnjevka gdje će se festival ove godine održati sedmi put. U natjecateljskom dijelu programa, uz glazbenu pratnju, prikazat će se domaći i međunarodni nijemi filmovi svih rodova, s održat će se i projekcije remek-djela nijemog filma, filmovi iz zlatnoga doba i suvremena ostvarenja.

ZAGREB - Nova vrsta puža iz Lukine jame na Velebitu, koja je ovih dana obišla svijet te izazvala pažnju hrvatskih medija, jedna je od najmanje trideset i pet špiljskih vrsta tog sustava za čije će upoznavanje trebati godine strpljivog proučavanja, tvrde stručnjaci. Puž koga su znanstvenici nazvali Zospeum tholussum, što bi u prijevodu zvučalo pomalo bizarno „kupolasti jamničar“, nađen je tijekom ekspedicije 2010. u prostranoj dvorani na dubini od 980 metara, gdje su se bisopelolozi zbog lošeg vremena i vodopada koji im je pet dana zapriječio izlaz iz dvorane mogli posvetiti deteljnim pretragama terena. Tijekom ekspedicije iz kolovoza 2013., nađeno je još niz novih i nepoznatih vrsta o kojima možemo sa sigurnošću govoriti tek kad se o njima pojave znanstveni radovi, kazao je za Hinu iskusni hrvatski biospeleolog Branko Jalžić. Jalžić je sudionik pet ekspedicija u Lukinu jamu i voditelj tri od njih, uključujući i posljednu, koja je dohvatila dubinu od 1431 metar, što se trenutno smatra dnom najdublje jame u Dinaridima.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙