FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 11. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

BRUXELLES/STRASBOURG -Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrio paket pomoći iz Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od poplave prošle jeseni u iznosu od 14,6 milijuna eura, kojih najveći dio ide Sloveniji jer je pretrpjela najviše štete, te Hrvatskoj i Austriji. Od ukupno 14,6 milijuna eura, 14,08 milijuna ide Sloveniji, a 286.587 eura Hrvatskoj te 240.000 Austriji. Zbog obilnih kiša u listopadu i studenom 2012. godine izlile su se rijeke i poplavile velike dijelove područja u sjevernoj Sloveniji, te u dijelovima Hrvatske i Austrije. Hrvatska je - tada još kao pristupajuća država, ali susjedna zemlja koja je pogođena istom prirodnom katastrofom - sukladno Uredbi EU postala korisnicom sredstava iz Fonda solidarnosti. Fond solidarnosti EU osnovan je 2002. godine, nakon velikih poplava u zemljama središnje Europe.

TRST - Hrvatska mora korigirati europski uhidbeni nalog (EUN) jer će, u protivnom, odnosi Hrvatske i Europske unije biti godinama opterećeni, rekla je za agenciju ANSA od srijede potpredsjednica Europske komisije i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. "Promjena zakona dva dana prije pristupa Europskoj uniji nije samo teško kršenje zakona već i izigravanje povjerenja koje je svih preostalih 27 država članica i europskih institucija dalo Hrvatskoj", rekla je Reding. Pozvala je Hrvatsku da zakon uskladiti s europskim pravom i upozorila da Komisija može aktivirati članak 39 Ugovora o pristupanju RH EU. Članak 39. predviđa "odgovarajuće mjere" od kojih bi jedna mogla biti i uskraćivanje novca iz fondova EU-a.

BRUXELLES/STRASBOURG - Kriza u Europskoj uniji nije završena, ali oporavak je na vidiku i ima razloga za optimizam, s tim da još ne možemo biti zadovoljni, rekao je u govoru o stanju Unije predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu. "Moramo biti oprezni jer 'jedna lasta ne čini proljeće'. Ne smijemo precjenjivati, ali niti podcjenjivati ono što je do sada učinjeno. Ali, na pravom smo putu", rekao je Barroso i poručio da se reforme moraju nastaviti i da je najveći rizik politički: nedostatak stabilnosti i nedostatak odlučnosti. Kao najveću zadaću do kraja mandata sadašnjeg saziva Parlamenta Barroso je naveo uspostavu jedinstvenog mehanizma za sanaciju banaka, što je drugi stup bankovne unije. Osam mjeseci prije izbora za EP, današnji Barrosov govor bi mogao biti posljednji o stanju Unije. U raspravi su zastupnici upozorili da kriza nije gotova, neki su pozdravili ostvaren napredak, a neki oštro kritizirali politiku štednje.

BRUXELLES - SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula kritizirao je u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa što u svom govoru o stanju Unije nije spomenuo Hrvatsku i njezin ulazak u EU-u, a HDZ-ova Dubravka Šuica govorila je protiv podjela u Europi. "Hrvatska je prva zemlja koja je ušla u Uniju nakon stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma što je zajednički uspjeh same Hrvatske, institucija EU i, svakako, vaše Komisije”, rekao je Picula. Proširenje EU na RH olakšat će traženje europskog rješenja i za regionalne napetosti u jugoistočnoj Europi, rekao je Picula i podržao nastavak proširenja na hrvatske susjede. Kritizirao je drastičnu politiku štednje, jer europska politika dalje jednostrano naglašava tržište i monetarnu dimenziju, a zapostavlja socijalnu politiku i politiku zapošljavanja. HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica izjasnila se protiv podjele EU-a na bogate i siromašne. "Europska unija je omogućila onima koji su nekada bili neprijatelji da danas sjede za istim stolom. Stoga, pozdravljam nastavak proširenja, ne smijemo podijeliti Europu na bogate i siromašne, na one koji su u eurozoni i one koji nisu, na sjever i jug", rekla je Šuica.

SARAJEVO - Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u srijedu kako se još provode iskapanja čiji je cilj utvrditi prave razmjere masovne grobnice u mjestu Tomašica kod Prijedora u sjeverozapadnoj Bosni za koju se vjeruje da krije tijela velikog broja Bošnjaka i Hrvata koje su ubili vojska i policija bosanskih Srba. Tužiteljstvo BiH navodi da je novootkrivena grobnica jedna od najvećih na području Bosanske krajine. U grobnici, čije su postojanje otkrili neki od bivših pripadnika vojske bosanskih Srba, tijela su bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u ljeto 1992. Na području Prijedora tijekom rata ubijeno je više od tri tisuće Bošnjaka i Hrvata, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima 900 žrtava.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina definitivno ostaje bez pet milijuna eura bespovratne pomoći Europske unije planiranih za 2013. godinu jer se političari u toj zemlji nisu uspjeli dogovoriti o mehanizmu koordinacije provedbe razvojnih projekata, a ostane li tako prijeti joj gubitak još desetaka milijuna eura pomoći namijenjenih razvoju, prenijeli su u srijedu lokalni mediji. Iz delegacije EU u Sarajevu potvrđeno je kako je nakon sastanka zajedničkog odbora za praćenje pretpristupnih fondova (IPA) potvrđeno da se otkazuje plasman pet milijuna eura koji su trebali biti namijenjeni razvoju poljoprivrede u BiH. Političke stranke u BiH ne mogu se usuglasiti hoće li se pomoć EU dijeliti s državne ili s razine entiteta. Uspostava mehanizma koordinacije odnosa s EU, uz provedbu presude "Sejdić-Finci", ključne su teme sastanka zakazanog 1. listopada u Bruxellesu predstavnika EU i vodećih političara iz BiH.

SARAJEVO - U sklopu priprema za prvi poslijeratni popis stanovništva u Bosni i Hercegovini od 1. do 15. listopada osim tehničkih pitanja koja rješavaju Agencija za statistiku BiH i entitetski statistički zavodi pozornost javnosti posebice privlači izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti odnosno maternjem jeziku, u čemu se u propagandne svrhe koriste i djeca. Na društvenim mrežama u BiH ovog se tjedna pojavio video uradak zbog kojega je morao interventirati i ured ombudsmana ocijenivši kako su na neprimjeren način djeca iskorištena u propagandne svrhe. Na spornom uratku Omladinskog kulturnog centra iz Gradačca u sklopu kampanje "Budi Bošnjak da ne bi bio 'ostali' ", djeačk poručuje "Ma kakav, ba, Bosanac, ja sam Bošnjak". Pitanje nacije, vjere i jezika postalo je ključno u raspravama uoči provedbe popisa u BiH, a gotovo sve političke, nacionalne i vjerske organizacije konstitutivnih naroda u BiH izrazito su angažirane u promicanju potrebe za "ispravnim" izjašnjavanjem uglavnom izjednačavajući nacionalnu i vjersku pripadnost. Činjenica gdje živi i koliko pripadnika određenog naroda biti će ključan faktor za određivanje nacionalnog balansa u tijelima vlasti nakon izbora 2014. godine. Posljednji popis u BiH proveden je još 1991. godine. S o bzirom na demografske gubitke prouzročene ratom pretpostavlja se kako u njoj danas živi oko 3,8 milijuna stanovnika, a samo se nagađa koliko je među njima Bošnjaka, Hrvata i Srba. Za provedbu dvotjednog popisa angažirano je gotovo 19 tisuća popisivača.

TEHERAN - Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei izrazio je srijedu nadu da su Sjedinjene Države "ozbiljne" u odluci da pričekaju rezultate ruskog prijedloga o stavljanju sirijskog kemijskog arsenala pod međunarodni nadzor, prenijela je agencija Irna.

"Nadamo se da je novi pristup Sjedinjenih Država prema Siriji ozbiljan i da se ne radi o političkoj igri", izjavio je Hamnei.

Američki predsjednik Barack Obama odlučio je odgoditi vojni napad na Siriju i dati šansu ruskome planu da se sirijski kemijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor. Iran, glavni regionalni saveznik Sirije, odbacuje optužbe da je vojska sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja već dvije i po godine ratuje sa sirijskim pobunjenicima, upotrijebila kemijsko oružje. I Iran i Siriju optužuju za to terorističke skupine povezane s Al Kaidom.

ANKARA - Turska je u srijedu pozdravila ruski prijedlog stavljanja sirijskog kemijskog naoružanja pod međunarodnu kontrolu, što daje izglede diplomaciji, ali traži da počinitelji kemijskog napada 21. kolovoza budu kažnjeni. "U svijetu u kojem je upotreba kemijskog naoružanja zločin, stavljanje arsenala jedne zemlje pod međunarodnu kontrolu je pozitivan razvoj", rekao je glasnogovornik turskog MVP-a Levent Gumrukcu. Pritom je izrazio dvojbu u spremnost sirijskog režima da postupi po prijedlogu. Prijedlog Rusije, saveznika sirijskog režima, odgodio je mogućnost udara Sjedinjenih Država i saveznika na Siriju kao kaznu za kemijski napad 21. kolovoza blizu Damaska. Pream Washingtonu u tom je napadu poginulo 1.429 ljudi. Turska zagovara snažnu intervenciju u Siriji i rušenje režima sirijskog režima predsjednika Bašara al-Asada. Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da želi dati priliku diplomaciji i zatražio zastupnike američkog Kongresa da odgode glasanje o uporabi sile u Siriji.

SOFIJA - Bugarska je priopćila u srijedu da zatvara istragu jednog od najpoznatijih hladnoratovskih atentata, ubojstva disidenta u egzilu Georgia Markova otrovanim vrhom kišobrana na londonskom mostu Waterloo. Markov, pisac, novinar i protivnik tadašnjeg bugarskog komunističkog režima, umro je 11. rujna 1978. nakon što ga je nepoznaati napadač ubo kišobranom u nogu. Tužitelji nisu uspjeli identificirati, uhititi ili optužiti bilo koga za taj zločin poznat kao "bugarski kišobran". "Istraga se zatvara... jer istječe apsolutna zastara nakon 35 godina", izjavila je glasnogovornica ureda tužitelja Rumiana Arnaudova. Po njezinim riječima, s obzirom da nitko nije osumnjičen, uhićen ili optužen nastupa zastara. Britanska policija vodi svoju vlastitu istragu tog slučaja.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙