FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oprezno trgovanje, u fokusu Ledo i Janaf

Autor: scvi
ZAGREB, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Pad najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa pod utjecajem zabrinutosti oko situacije u vezi Sirije, danas bi se dijelom moglo preliti i na Zagrebačku burzu, dok bi u fokusu investitora mogle biti dionice Leda i Janafa, koje još samo danas nose pravo na isplatu dividende.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks spustio se jučer 0,09 posto, na 1.847 bodova, a Crobex10 0,53 posto, na 1.039 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je gotovo 4 milijuna kuna, što je 2,2 milijuna manje nego u petak.

Niti jednom dionicom nije jučer ostvaren milijunski promet. Najbliža tome, sa 764.000 kuna prometa, bila je dionica HT-a, čija je cijena stagnirala na 177,69 kuna.

„Negativno raspoloženje na inozemnim burzama vrlo vjerojatno će se danas preliti i na domaće tržište, ali u manjem obujmu, tako da bi Crobexi mogli tek stagnirati uz negativni predznak. U fokusu investitora, pak, mogle bi se naći dionice Leda i Janafa, kojima se još samo dana trguje s pravom na isplatu dividende“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Dionica Leda nosi dividendu od 118 kuna po dionici, a Janafa 20,36 kuna. Od sutra se njima trguje bez prava na isplatu dividende.

Na inozemnim burzama moguća intervencija SAD-a u Siriji spustila je burzovne indekse.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale u posljednjem satu trgovanja, nakon što je američki državni tajnik John Kerry izjavio da su dokazi o prošlotjednom napadu kemijskim oružjem "neporecivi", optuživši sirijsku vladu za pokušaj prikrivanja i nagovješćujući da je SAD sve bliži vojnoj intervenciji.

Dow Jones indeks oslabio je 0,43 posto, na 14.946 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,40 posto, na 1.656 bodova, a Nasdaq indeks 0,01 posto, na 3.657 bodova.

Jutros su i na azijskim i europskim burzama indeksi oslabili, jer investitori u takvoj situaciji nisu skloni poduzimanju investicija u dionice.

„Investitori će ponajviše pratiti vijesti u vezi daljnjeg razvoja situacije u Siriji. Nove smjernice vjerojatno će im dati i današnja objava Ifo indeksa poslovne klime za kolovoz u Njemačkoj te nešto kasnije povjerenja potrošača u SAD-u“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙