FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka s primarnim proračunskim viškom na putu da ispuni uvjete za novu pomoć

Autor: mpuk
ATENA, 10. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Grčka je u utorak objavila da je njezin proračun u plusu, ne računajući kamate, i da je na dobrom putu da ispuni zacrtane fiskalne ciljeve i uvjete za traženje dodatne pomoći od međunarodnih zajmodavaca.

Središnja država je u razdoblju od siječanja do kolovoza iskazivala primarni proračunski višak od 2,92 milijarde eura, objavilo je ministarstvo financija.

U promatranom se razdoblju inače ciljao manjak od 2,5 milijardi eura, navodi se u priopćenju.

Ostvarivanje primarnog viška u ovoj godini glavni je cilj dugovima natovarene vlade i omogućit će aktiviranje klauzule o traženju dodatne pomoći od međunarodnih zajmodavaca.

Primarni višak proračuna središnje države pruža tek naznaku o stanju grčkih financija i ne može se izravno usporediti sa ciljevima definiranim paketom pomoći, između ostalog i zato što ne obuhvaća proračune lokalnih vlasti i fondova socijalnog osiguranja a uključuje jednokratni prihod od središnjih banaka eurozone.

Zamjenik grčkog ministra financija Hristos Stajkuras uvjeren je da će Grčka na kraju godine zabilježiti višak. "Cilj da se ostvari višak na kraju godine sve je bliži", ustvrdio je.

Grčka je mjerama štednje smanjila primarni manjak u razdoblju od 2010. do 2013. u protuvrijednosti 9,2 posto BDP-a i time se uvrstila među 'najradikalnije' zemlje-štediše u svijetu.

Cijena je takve politike ogromna nezaposlenost i duboka recesija koja traje već šestu godinu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙