FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB umanjio važnost izjava o trećem paketu pomoći za Grčku

Autor: mpuk
ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Europska središnja banka (ECB) umanjila je važnost izjava da Grčkoj treba treći paket pomoći, ističući da se nove odluke neće donositi prije proljeća iduće godine, dok je nizozemski ministar financija upozorio da zadužena zemlja neće riješiti svoje probleme u 2014., prenose danas europski mediji.

Aktualni paket pomoći za Grčku, u iznosu od 130 milijardi eura, istječe 2014. a njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je u utorak da će nakon tog datuma zemlji trebati i treći paket kredita, podsjeća informativni portal EUobserver.

Član izvršnog odbora ECB-a Joerg Asmussen naglasio je pak tijekom jučerašnjeg posjeta Ateni da s grčkim vlastima nije razgovarao o tom pitanju. Fokus je bio na provedbi aktualnog programa.

"Tako je odlučeno u studenom, javnost je s time upoznata i tu nema ništa nova i ništa za dodati", rekao je Asmussen.

"Ako razmotrimo kako se stvari odvijaju, nećemo znati prije proljeća iduće godine je li zemlja ostvarila primarni proračunski višak na godišnjoj razini", dodao je.

Glasnogovornik njemačke vlade također je umanjio važnost Schaeubleove izjave, rekavši da priče o grčkom pomanjkanju novca nakon isteka aktualnog programa nisu "nikakva novost". Odluka neće biti donesena prije iduće godine, dodao je.

"Sada smo na sredini aktualnog programa. Sada je kolovoz 2013. i sigurno ćemo sredinom 2014. morati razmotriti na čemu smo, kakvo je stanje i je li program realiziran", kazao je na konferenciji za novinstvo glasnogovornik ministra Schaeublea Martin Kotthaus.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je da će Grčkoj u 2014/2015. manjkati 10,9 milijardi eura.

U međuvremenu je europski povjerenik za gospodarstvo Olli Rehn za finske medije izjavio da iako mogućnost trećeg paketa pomoći nije isključena, to nije jedina opcija za Grčku. Ukazao je tako na mogućnost produljenja rokova otplate duga.

"Ispitat ćemo i mogućnost produljenja grčkog programa pomoći i financiranja. Održivost duga može se poboljšati, primjerice, produljenjem rokova otplate zajmova", citirao je list Helsingin Sanomat jučer Rehnove riječi.

U odvojenom je istupu danas nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem, koji predsjeda sastancima ministara financija eurozone, također upozorio da "problemi u Grčkoj neće biti riješeni u 2014., pa će trebati još nešto nepraviti", prenosi njegove riječi Het Financieele Dagblad.

Oblik i opseg pomoći ovisit će o grčkoj provedbi gospodarskih reformi, naglasio je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙