FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka bi trebala prepustiti privatizaciju državne imovine eurozoni

Autor: vmom
BRUXELLES, 29. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Međunarodni zajmodavci zatražit će u rujnu od Grčke da prebaci državnu imovinu u holding kompaniju kojom bi upravljala eurozona, kako bi se ubrzao proces privatizacije, kazali su dužnosnici u četvrtak.

Međunarodni monetarni fond (MMF), Europska središnja banka (ECB) i Europska komisija predložit će grčkoj vladi u rujnu da se u inozemstvu osnuje holding kompanija koja bi bila u vlasništvu Grčke ali bi njome upravljali strani stručnjaci.

Takav plan, prvi put predložen još prije dvije godine, odražava sve izrazitije frustracije međunarodnih zajmodavaca grčkim rezultatima. Zemlja će vjerojatno trebati dodatnu pomoć a postigla je slab napredak u reformi javnog sektora i privatizaciji imovine.

Holding kompanija trebala bi funkcionirati kao svojevrsno skladište za nekretnine i instrument kojim bi se premostio premostiti problem spore grčke birokracije i kašnjenja u realizaciji privatizacijskog programa. Ujedno će jamčiti da će prikupljen novac biti upotrijebljen za otplatu grčkih dugova.

"Glavni je cilj maksimizirati vrijednost državnih nekretnina kako bi ih se učinilo privlačnijima za ulagače", kazao je glasnogovornik Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), naglasivši da navedeni plan još nisu razmatrali ministri financija eurozone.

"Prednost je privatizacije što će generirati sredstva koja će pomoći Grčkoj u općem razvitku i ubrzati vraćanje dugova", dodao je.

O prijedlogu prebacivanja imovine u holding kompaniju sa sjedištem u Luksemburgu Reuters je izvijestio 2011. godine kada je takvu zamisao poduprla Finska. Luksemburg nižim korporativnim porezima privlači multinacionalne tvrtke a nudi i niz drugih instrumenata za posebne namjene.

Dužnosnik grčkog ministarstva financija kazao je da bi navedena holding kompanija izdavala obveznice koje bi imale pokriće u imovini kako bi se namaknuo novac za otplatu grčkih dugova.

"Razmišlja se o tome da sjedište holding kompanije bude u Luksemburgu jer bi se otamo njome lakše upravljalo. Grčka vlada u potpunosti bi njome upravljala", kazao je dužnosnik ministarstva koji je želio ostati neimenovan.

Prvotni plan Atene o prikupljanju 50 milijardi eura do 2016. srezan je na 15 milijardi eura. Dosada je prikupljeno svega pet milijardi a ključna privatizacija državnog dobavljača plina ove je godine propala nakon odustajanja jedinog ponuđača.

Vjerodostojnost grčke državne agencije za privatizaciju u kolovozu je narušena odlukom vlade o razrješenju ravnatelja zbog korištenja privatnog zrakoplova poslovnog čovjeka koji je kupio jednu državnu kompaniju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙