FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka vlada ne želi spekulirati o dodatnoj pomoći za Grčku

Autor: gple
BERLIN, 12. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Njemačka vlada poručila je danas da ne želi spekulirati o dodatnoj pomoći za Grčku, o čemu je jučer u internetskom izdanju pisao tjednik Der Spiegel, pozivajući se na interni dokument njemačke središnje banke.

Bundesbank očekuje da će vrlo brzo nakon njemačkih parlamentarnih izbora, koji će biti održani u rujnu, biti formuliran novi program pomoći za Grčku, piše Der Spiegel. Europljani će u svakom slučaju vjerojatno najkasnije početkom 2014. morati donijeti odluku o novom kreditnom programu, citira list iz dokumenta.

U njemačkom ministarstvu financija kazali su da im nije poznato da postoji interni dokument Bundesbanka u kojem prema pisanju Der Spiegela stoji da će Europa "sigurno dogovoriti novi program pomoći za Grčku" i da postojeći program uključuje "ekstremno velike rizike", prenosi Reuters.

"U aktualnom izvješću 'trojke' (međunarodnih zajmodavaca) stoji da Grčka dobro napreduje s reformama. Kao što znate, aktualni program traje do 2014. pa mi je teško sada spekulirati o tome što će se dogoditi 2014.", kazao je glasnogovornik Martin Kotthaus.

Der Spiegel prenosi mišljenje frankfurtskih stručnjaka da je prošlomjesečna dozvola isplate Grčkoj tranše kredita od 5,8 milijardi eura bila "politički motivirana".

Izvješće Der Spiegela objavljeno je u nezgodnom trenutku za njemačku kancelarku Angelu Merkel budući da se vremenski podudarilo s kampanjom za parlamentarne izbore. Naime, kancelarka je opetovano odbacivala ocjene da će Grčkoj možda trebati dodatna pomoć ili otpis duga.

Ministar gospodarstva i vicekancelar Philipp Roesler, čelnik Merkeličinih koalicijskih partnera liberala koji su bliski poslovnim krugovima, podupro je stajalište vlade da nema potrebe da se raspravlja o bilo čemu izvan aktualnog programa pomoći.

"Grčka apsolutno ide u pravom smjeru", kazao je Roesler. "Volio bih vidjeti što bi se dogodilo u Njemačkoj kada bi se od nas tražilo da provedemo tolike reforme", naglasio je, dodajući da Grčkoj trenutno nije potrebna dodatna pomoć.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙