FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Realno je očekivati i treći paket pomoći za Grčku - čelnik eurogrupe

Autor: vmom
BRUXELLES, 5. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Grčke financijske tegobe neće završiti iduće godine pa je realno očekivati da će dugovima opterećena zemlja trebati dodatnu pomoć od eurozone kako bi se mogla vratiti na tržišta, kazao je čelnik eurogrupe, nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

"Što se tiče potencijalne potrebe za trećim programom pomoći za Grčku, nedvojbeno je da grčki problemi, unatoč napretku u posljednje vrijeme, neće biti u potpunosti otklonjeni do 2014. godine", kazao je Dijsselbloem zastupnicima u Europskom parlamentu.

"Realno je pretpostaviti da će biti potrebna dodatna pomoć, povrh postojećeg programa. U tom je kontekstu eurogrupa jasno naznačila da je spremna pružiti odgovarajuću pomoć Grčkoj tijekom realizacije sadašnjeg programa i nakon toga, sve dok ponovo ne bude mogla izaći na tržišta", dodao je.

Napominje da bi eurozona odvojeno mogla razmotriti dodatni vid olakšanja tereta dugova Ateni, nakon što u travnju iduće godine budu dostupni vjerodostojni podaci o stanju grčkih državnih financija u 2013.

"Eurogrupa je prošle godine pristala razmotriti dodatne mjere ako se pokaže potreba, poput daljnjeg smanjenja kamatnih stopa na kredite Grčkoj, uz preduvjet da Atena ispuni točno određene uvjete. Prije travnja 2014. nećemo biti u mogućnosti procijeniti jesu li ti uvjeti u potpunosti ispunjeni", naglasio je čelnik skupine ministara financija eurozone.

Međunarodni zajmodavci procjenjuju da će Grčka od druge polovine 2014. trebati dodatnih 10 do 11 milijardi eura kako bi premostila teškoće u toj i godini nakon toga.

Vlade nekih zemalja eurozone nisu sklone odobravati nove kredite Grčkoj zbog negativnog javnog mnijenja. Njihovi su glasači već umorni od spašavanja drugih zemalja nakon trogodišnje dužničke krize, tumači Reuters.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙