FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 8. rujna 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30.

CANBERRA - Novoizabrana australska konzervativna koalicija obećala je u nedjelju da će ponovno oživjeti stagnirajući rudarski sektor i potaknuti ulaganja. Konzervativna Liberalno-nacionalna koalicija prekinula je na izborima u subotu šestogodišnju turbulentnu vladavinu laburista i trogodišnju vlast manjinske vlade. To je bio najgori izborni rezultat laburista od 1934. godine. Abbott je prvi dan kao premijer započeo ranojutarnjom vožnjom bicikla s prijateljima u blizini svojeg doma na sjevernim plažama Sydneyja, prije sastanka s vladinim dužnosnicima i predstavnicima ministarstava. "Ljudi očekuju da će se dan nakon izbora nova vlada prihvatiti posla. To ću danas i učiniti", rekao je novinarima. Abbott, koji je imao potporu medijskog magnata Ruperta Murdocha, preuzima dužnost u trenutku kada se australsko gospodarstvo suočava s krajem investicijskog booma u rudarstvu, padom državnih prihoda i rastom nezaposlenosti. Njegov glasnogovornik za financije Andrew Robb, koji bi mogao biti ministar trgovine u novoj vladini, rekao je da će australsko gospodarstvo i rudarski sektor dobiti poticaj ovim izbornim rezultatom. "Počevši od danas, rudarski boom će oživjeti", rekao je Robb, dodajući da je Australija pod laburistima postala nekonkurentna. "Vratit ćemo apetit za riskiranje i ulaganja." Analitičari očekuju da će Abbott ovom pobjedom dobiti barem dva trogodišnja mandata. "Jedino kada smo imali vladu sa samo jednim mandatom bilo je tijekom Velike depresije. Nema razloga očekivati da neće ostati dulje od tri godine", rekao je analitičar Nick Economou. Unatoč solidnoj pobjedi, Abbottova vlada neće imati većinu u Senatu koji do idućeg srpnja nadziru laburisti i Zeleni. Abbott će trebati odobrenje Senata za ukidanje poreza u rudarskom sektoru kao i za provedbu kontroverzne sheme plaćenog rodiljnog dopusta koja je uznemirila velike kompanije i mnoge u njegovoj vlastitoj stranci.

BEJRUT - Sirijski ustanici preuzeli su nadzor nad kršćanskim gradom Maaloulom, sjeverno od Damaska, nakon žestokih noćnih sukoba s vojskom koja se potom povukla, objavila je u nedjelju jedna sirijska nevladina organizacija te jedna stanovnica. "Tijekom noći režimske postrojbe ušle su u grad ali su ustanici ondje poslali pojačanja i uspjeli preuzeti nadzor nad čitavim gradom", kazao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman. U sukobima je smrtno stradalo 17 osoba a gotovo 100 ih je ranjeno među ustanicima te više desetaka poginulo i ranjeno u redovima vladinih snaga i njihovih plaćenika, prema Opservatoriju. Jedna je stanovnica potvrdila povlačenje vojske i prisustvo ustaničkih snaga u Maalouli, jednom od najpoznatijih kršćanskih lokaliteta Sirije čji stanovnici govore aramejski, jezik Isusa Krista. Neimenovana stanovnica rekla je da je stanje mirno u nedjelju ujutro. "Ustanici su unutar Maaloule, u čitavom gradu. Vladine postrojbe su se odande povukle".

ASADABAD - Najmanje deset civila poginulo je u subotu na istoku Afganistana u zračnom napadu NATO-a na talibanske ustanike, objavili su u nedjelju visoki lokalni dužnosnici. Uz civilne žrtve taj je udar usmrtio četiri talibanska ustanika, kazao je šef lokalne policije Abdul Haseb Sajedkil. Upitane s tim u vezi, Međunarodne snage NATO-a u Afganistanu ustvrdile su smrt deset ustanika, ne potvrdivši podatak o smrti civila.

ATENA - Potres jačine 4,7 pogodio je u nedjelju vode Krete, na jugu Grčke, pri čemu nije bilo žrtava ni materijalne štete, objavio je Opservatorij u Ateni. Epicentar slabog potresa do kojeg je došlo u 7.59 sati lokaliziran je 350 km jugoistočno od Atene. Potres se osjetio posebice u okrugu Heraklion, ali nema dojava niti o žrtvama niti o materijalnoj šteti, prema policijskom izvoru.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso održat će sljedeći tjedan u Europskom parlamentu govor o stanju u Europskoj uniji. Barroso će u Strasbourgu u svom četvrtom govoru o stanju u Uniji spomenuti mjere koje su u Uniji do sada poduzete na rješavanju financijske i gospodarske krize te naznačiti koji bi se potezi još mogli poduzeti. Izlazak iz krize u EU-u još nije zajamčen, iako ima znakova oporavka od krize. Nakon govora uslijedit će rasprava u kojoj će moći sudjelovati zastupnici Europskog parlamenta.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙