FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEJRUT - Žestoke borbe vodile su se u petak ujutro u jednom gradu jugozapadno od Damaska, četiri dana nakon dolaska UN-ovih inspektora koji istražuju navodnu uporabu kemijskog oružja u tom gradu, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava. "Žestoke borbe vode se između vladinih snaga i ustanika na sjevernoj i zapadnoj fronti Muadamijata al-Šama. Vojska se pokušava probiti u grad", objavila je organizacija, dodajući da je grad bio metom zračnog napada, a pogodio ga je i projektil zemlja-zemlja.

MOSKVA - Rusija je u petak pozdravila odbijanje britanskog parlamenta da podrži vojnu intervenciju u Siriji i ocijenila je da bi moguća intervencija nanijela "ozbiljan udarac" svjetskom poretku temeljenom na središnjoj ulozi Ujedinjenih naroda. "Takve akcije, koje zaobilaze Vijeće sigurnosti UN-a, ... nanijele bi težak udarac sustavu koji se temelji na središnjoj ulozi Ujedinjenih naroda i svjetskom poretku", rekao je Jurij Ušakov, savjetnik ruskog predsjednika za vanjsku politiku.

ZAGREB/MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin nema predviđen bilateralni sastanak s američkim predsjednikom Barackom Obamom na predstojećem summitu G20 u Sankt Peterburgu, ali se ne isključuje mogućnost da će čelnici imati priliku razmotriti aktualna pitanja, izjavio je u petak novinarima Putinov savjetnik Jurij Ušakov, a prenose ruski mediji. "Nije predviđen sastanak s Obamom", kazao je. Ušakov je dodao da će Putin svakako "pozdraviti Obamu kao čelnika jedne od zemalja G20, rukovati se s njim, a nakon toga ćemo vidjeti".

KAIRO - Pristaše egipatskog predsjednika Mohameda Mursija kojega je smijenila vojska, u petak su ponovno pozvali na prosvjede diljem zemlje ali je njihova sposobnost mobilizacije do kraja oslabljena nakon dvotjedne krvave represije i uhićenja čelnika Muslimanskog bratstva. Islamistički pokret u četvrtak je doživio još jedan težak udarac uhićenjem jednog od svojih čelnika koji su još ostali na slobodi, bivšeg ministra u Mursijevoj vladi. Mohameda Mursija vojska je smijenila i uhitila 3. srpnja, pošto su tisuće prosvjednika tražile njegov odlazak.

RIM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano imenovao je u petak dirigenta Claudia Abbada i poznatog arhitekta Renza Piana doživotnim senatorima, zbog njihovih zasluga u kulturi. Uz njih dvojicu, senatori su postali i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Carlo Rubbia i profesorica farmacije Elena Cattaneo, priopćio je u petak ured talijanskog predsjednika. Talijanski predsjednik može u skladu s ustavom imenovati do pet talijanskih državljana doživotnim senatorima na temelju zasluga na socijalnom, znanstvenom, umjetničkom i književnom području. Doživotnim senatorima automatski postaju i bivši predsjednici države.

DUBLIN - Irski pjesnik Seamus Heaney, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1995. godine, umro je u 74. godini nakon "kratke bolesti", priopćila je obitelj u petak. "Smrt je ugrabila Seamusa Heaneyja. Pjesnik i dobitnik Nobelove nagrade umro je jutros u bolnici u Dublinu nakon kratke bolesti", rekla je obitelj u priopćenju. Heaney, rođen u Sjevernoj Irskoj 1939., kada je umro William Yeats, 1966. je objavio svoju prvu zbirku pjesama "Smrt jednog naturalista" a 1975. i zbirku "Sjever", dojmove o Sjevernoj Irskoj, koja se smatra njegovim remek-djelom.

BEOGRAD - Na graničnom prijelazu između Bugarske i Srbije na bugarskoj strani formirana je pedesetak kilometara duga kolona, a na ulaz i tranzit kroz Srbiju čeka se i po 10 sati, izvješćuju u petak beogradski elektronički mediji dodajući da su gužve i na graničnim prijelazima prema Mađarskoj i Hrvatskoj. Zbog povratka putnika iz Turske u zemlje zapadne Europe nakon godišnjeg odmora, na izlaz iz Bugarske čeka u osam kolona, a carinicima na graničnom prijelazu Gradina vozači koji ulaze iz Bugarske tvrde da se prema Kalotini, prijelazu na bugarskoj strani, kolona proteže čak od Sofije, udaljene pedesetak kilometara.

BUDIMPEŠTA - U teškoj prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovalo devet vozila na autocesti u Madžarskoj poginule su tri osobe a 33 su ozlijeđene, među kojima 18 teško, priopćila je u petak madžarska policija. Najmanje šestero ozlijeđenih je u kritičnom stanju, rekli su bolnički izvori. Troje poginulih su rumunjski državljani, objavilo je rumunjsko ministarstvo vanjskih poslova u Bukureštu.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙