FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW DELHI - Indijski ronioci pronašli su tijela dvojice od 18 mornara koji su se nalazili u podmornici kad je došlo do eksplozije oružja unutar plovila što je izazvalo požar, rekao je glasnogovornik mornarice u petak. Nije bilo znakova života iz indijske podmornice INS Sindhurakshak, sastavljene u Rusiji, otkad je potonula u utorak navečer u nakon dvije velike eksplozije koje su prouzročile najveći gubitak za mornaricu u četiri desetljeća. "Potvrđeno je da smo pronašli dva tijela", rekao je glasnogovornik, dodajući kako će više detalja biti poznato nešto kasnije.

WASHINGTON - Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) kršila je pravila privatnosti i prekoračivala svoje ovlasti "tisućama puta godišnje" od 2008. godine, objavio je u četvrtak Washington Post pozivajući se na internu istragu i druge tajne dokumente. Većina prekoračenja ovlasti odnosila se na neovlašteno praćenje Amerikanaca i stranaca u Sjedinjenim Državama, što je ograničeno zakonima i izvršnim uredbama, piše list. Pogreške NSA kreću se u rasponu od teških kršenja ovlasti do tipografskih pogrešaka koje su rezultirale slučajnim presretanjem e-mailova i telefonskih poziva, stoji u izvješću. Post navodi da su dokumenti na koje se poziva dio materijala koji je osigurao bivši suradnik NSA Edward Snowden, slavni zviždač kojega je SAD optužio za špijunažu. Snowden je dobio azil u Rusiji ranije ovog mjeseca. List navodi da je primjerice unutarnja istraga NSA, čiji su rezultati objavljeni u svibnju 2012. godine, pokazala da je u prethodnih 12 mjeseci bilo 2776 incidenata neovlaštenog sakupljanja, spremanja, pristupanja ili distribucije pravno zaštićenih komunikacija. Post navodi da većina tih prekoračenja ovlasti nije bila namjerna.

WELLINGTON - Potres magnitude 6,8 stupnjeva pogodio je u petak Novi Zeland južno od glavnog grada Wellingtona, šaljući uspaničene radnike i stanare na ulice samo tjedan dana nakon što je potres slične snage pogodio grad. Epicentar potresa bio je nedaleko od sjevernog vrha novozelandskog Južnog otoka na dubini od 10 km. Novozelandske vlasti objavile su da je prerano za procjenu šteta, ali prema izvješćima zabilježena su manja oštećenja na nekim zgradama, a stvari u trgovinama padale su s polica. Nije objavljena opasnost od tsunamija. Zrakoplovni i željeznički promet obustavljen je kako bi se provjerila infrastruktura zbog mogućih šteta. Diljem Južnog otoka nestalo je struje. Potresi su prilično česti na Novom Zelandu, koji leži na granici između australske i pacifičke tektonske ploče.

WASHINGTON - Američke nuklearne elektrane nisu odgovarajuće zaštićene od prijetnji, uključujući krađu nuklearnog materijala ili moguće napade s ciljem izazivanja taljenja nuklearnog reaktora, navodi se u izvješću Teksaškog sveučilišta iz Austina objavljenom u petak. Nijedan od 104 američka komercijalna i tri istraživačka reaktora nije zaštićen protiv napada koji bi uključivao više skupina terorista, poput napada 11. rujna u New Yorku i Washingtonu koji je izvelo 19 otmičara zrakoplova, navodi se u izvješću Projekta za sprečavanje širenja nuklearnog oružja Teksaškog sveučilišta. Savezno Nuklearno regulatorno povjerenstvo (NRC) traži od nuklearnih postrojenja da se zaštite samo od napada koji bi provelo do pet ili šest osoba, stoji u izvješću. NRC isto tako ne traži posebne sigurnosne mjere protiv napada raketnim projektilima. U tri istraživačka nuklearna reaktora, od kojih je jedan smješten u Gaithersburgu na udaljenosti od 39 km od Bijele kuće, nalazi se obogaćeni uranij koji bi se, ako bi bio ukraden, mogao iskoristiti za izradu nuklearne bombe, dodaje se u izvješću. Tvrtke koje upravljaju nuklearnim elektranama navode da su učinile sve kako bi povećale sigurnost u postrojenjima ali da je obrana od mogućih napada prije svega odgovornost američke vlade.

QUITO - Predsjednik Ekvadora Rafael Correa zatražio je u četvrtak od Kongresa dopuštenje za eksploataciju nafte u važnom ekološkom rezervatu u Amazoniji nakon što je ustvrdio neuspjeh međunarodnog plana za zaštitu toga područja koje je jedno od najraznolikijih biljnih i životinjskih staništa u svijetu. "S velikom tugom ali i apsolutnom odgovornošću spram našeg naroda i povijesti bio sam primoran donijeti jednu od najtežih odluka čitave vlade" i "okončati" inicijativu kojom se pokušalo izbjeći crpenje nafte u zoni Parka Yasuni, kazao je socijalistički predsjednik u poruci upućenoj naciji. Godine 2007. predsjednik je predložio UN-u da ne eksploatira blok Ishpingo, Tambococha i Tiputini čije su rezerve procijenjene na 920 milijuna barela nafte što predstavlja 20 posto rezervi Ekvadora, najmanje zemlje članice OPEC-a. Zauzvrat tražio je od međunarodne zajednice kompenzaciju od 3,6 milijardi dolara na 12 godina kao doprinos borbi protiv globalnog zatopljenja i izbjegavanja ispuštanja 400 milijuna tona CO2, odgovornih za učinak staklenika. Tijekom zadnjih godina, međutim, Ekvador je dobio tek 13,3 milijuna dolara, to jest 0,37 posto očekivanih sredstava, rekao je Correa. Ta sredstva koja isplaćuju privatne tvrtke ili zemlje poput Belgije, Čilea, Francuske, Italije, Španjolske i Indonezije, ulagana su na račun programa UN-a za razvoj koji jamči povratak novca donatorima. "Svijet nas je napustio" i zato sam odlučio "zatražiti od Nacionalne skupštine deklaraciju od nacionalnog interesa kojom se odobrava eksploatacija nafte" Yasunija, kazao je on. U slučaju da Kongres dopusti vađenje nafte, "ono se neće moći provoditi u zoni većoj od jedan posto Nacionalnog parka Yasuni" koji se proteže na gotovo milijun hektara, istaknuo je predsjednik Correa.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙