FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 15. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

CASTEL GANDOLFO - Papa Franjo molio je u četvrtak za žrtve krvavog nasilja u Egiptu, kao i za mir, dijalog i pomirenje, u zemlji gdje je u rastjerivanju prosvjeda u srijedu smrtno stradalo više od 500 ljudi. "Nove pretužne vijesti stižu iz Egipta. Želim moliti za žrtve, njihove obitelji, ranjene i one koji pate", rekao je Papa tijekom angelusa na središnjem trgu Castel Gandolfa, pokraj Rima gdje se nalazi ljetna rezidencija papa. "Molimo zajedno za mir, dijalog i pomirenje u toj dragoj zemlji", dodao je Papa. Muslimansko bratstvo, savez svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija, pozvao je u četvrtak svoje pobornike na prosvjede u Kairu, dan nakon što su snage reda u krvi rastjerale njihove skupove. Taj poziv izaziva strahovanja od novog nasilja u zemlji koja je u srijedu doživjela najkrvaviji dan u nedavnoj povijesti.

KAIRO - Egipatsko Muslimansko bratstvo pozvalo je u četvrtak svoje pristaše na nastavak prosvjeda u Kairu, nakon što je u obračunu snaga reda s prosvjednicima dan ranije ubijeno više od 500 ljudi, javljaju agencije i ističu da je to bio jedan od najkrvavijih dana u novijoj povijesti zemlje. Tijekom noći Kairo i ostali gradovi su uglavnom bili mirni, a u prijepodnevnim satima Egipćani su oprezno počeli izlaziti na ulice. Privremene vlasti, iza kojih stoji vojska, uvele su dan ranije policijski sat i izvanredno stanje u glavnom gradu i deset drugih provincija. No, smatraju analitičari, nije sigurno da li će moćna vojska moći odoljeti bijesu milijuna pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija. Novi mogući okršaj se može očekivati u poslijepodnevnim i večrnjim satima za kada je Muslimansko bratstvo sazvalo nova okupljanja u znak prosvjeda protiv brutalnosti snaga reda i velikog broja ubijenih. Agencije podsjećaju da je ovo treće masovno ubijanje islamskih prosvjednika od kada je prije šest tjedana izvršen vojni udar, a Mursi uhićen i zatočen. Neki od utjecajnih Egipćana koji su krajem srpnja izašli na ulice kako bi "dali mandat" svemoćnoj vojsci da se obračuna s "teroristima", ogradili su se od ove ubilačke operacije. Potpredsjednik Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, dao je ostavku i poručio da odbija "preuzeti odgovornost za posljedice odluka s kojima se ne slaže".

BAGDAD - Najmanje 33 Iračana ubijeno je a deseci su ranjeni u četvrtak u seriji bombaških napada u iračkom glavnom gradu Bagdadu, objavili su policijski izvori. Mete napada bile su tržnice i trgovačke ulice. Četiri autobombe i jedna bomba postavljena pokraj prometnice eksplodirale su tijekom jutra u glavnom gradu a najviše žrtava bilo je na autobusnoj stanici u čijoj je blizini eksplodirala autobomba. Zemlja je suočena s najtežim valom nasilja od 2008. Od početka 2013. godine u Iraku je u terorističkim napadima ubijeno više od 3.450 ljudi. "Lov na teroriste i one koji ih podržavaju nastavit će se sve dok naš narod ne bude zaštićen", poručio je u priopćenju premijer Nuri al Maliki. Odgovornost za većinu napada preuzelo je iračko krilo al Kaide.

RIM - Na talijanske obale se između 1. kolovoza 2012. i 10. kolovoza 2013. iskrcalo 24.277 imigranata, izjavio je u četvrtak talijanski ministar unutrašnjih poslova. Trećina ili 8.932 je stigla u Italiju između 1. srpnja i 10. kolovoza, precizirao je na konferenciji za novinare. Unatoč brojnim dolascima, stanje imigracije nije izmaklo kontroli, naveo je ministar, član stranke Silvia Berlusconija. "Uspjeli smo pomiriti obvezu prihvata i sigurnosno stanje", rekao je. Tri barke s ukupno 280 imigranata iz subsaharske Afrike spašeno je u noći između srijede i četvrtka u kanalu Sicilije. Iskoristivši mirno more, dolasci imigranata su se intenzivirali posljednjih tjedana na jugu zemlje, posebice na Siciliji i Kalabriji. Početkom srpnja papa Franjo je posjetio Lampedusu na Siciliji, kako bi oplakao tisuće imigranata koji su stradali posljednjih godina tijekom prelaska Mediterana.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙