FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 11. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ATENA - Grčka je policija u nedjelju u Ateni krenula u potjeru za ilegalnim imigrantima koji su pobjegli u subotu tijekom pobune u sabirnom centru za imigrante u kojoj je ranjeno deset policajaca, rekle su vlasti u nedjelju."Imigranti su pobjegli i mi ih sada nastojimo naći", rekao je glasnogovornik policije. Pobuna je izbila u subotu navečer u centru Amygdaleza u okolici Atene, glavnom grčkom centru za pritvor imigranata u kojem je bilo oko 1200 ilegalnih useljenika, većinom iz Azije. Centar sada nadzire polcija. Pritvoreni useljenici su zapalili madrace u svojim sobama i bacali kamenje i druge predmete na policajce poslane da suzbiju pobunu.Po policiji neredi su počeli kada su pritvoreni obaviješteni da će trajanje pritvora biti produženo s dosadašnjih godinu dana na maksimalno 18 mjeseci. Policija nije mogla potvrditi broj useljenika ozijeđenih u izgredu.

KABUL - Najmanje su 22 osobe poginule u bujicama u ruralnim područjima u blizini afganistanske prijestolnice, rekli su dužnosnici u nedjelju. Inače sušni Afganistan tijekom ljeta često biva pogođen obilnim kišama a ranije ovog mjeseca više od 60 osoba poginulo je u poplavama istočno do Kabula. Posljednje bujice dogodile su se nakon višesatnih olujnih kiša u subotu koje su posebice pogodile ravnicu Shomali sjeverno od Kabula. Među poginulima je šestero djece, rekao je viši policijski dužnosnik Sayed Ekramuddin Jalal. "Već smo poslali spasilačke ekipe na to područje i izbavili ljude iz opasnosti", rekao je. Nekoliko je osoba ozlijeđeno a desetke kuće odnijela je bujica. Oštećeni su mnogi kanali za navodnjavanje i bunari, kao i voćnjaci i usjevi, rekao je. Neke od žrtava bile su posjetu obiteljima povodom Ramazana, dodao je. Na drugim područjima Afganistana u poplavama su poginule dvije žene a četiri osobe ozlijeđene, reklo je ministarstvo nadležno za pripremu za prirodne nepogode.

SALMON - Agenti FBI-a ubili su kalifornijskkog bjegunca, osumnjičenog za ubojstvo dugogodišnje prijateljice i njezina sina te otmicu njezine 16-godišnje kćerke, a djevojku spasili u zabačenom dijelu savezne države Idaho, objavile su u nedjelju snage sigurnosti. Jamesa Leea DiMaggia (40) agenti su upucali dok su ga pokušavali uhititi kod jezera Morehead, rekao je šerif San Diega William Gore. Oteta Hannah Anderson bila je s njime i policajci su je uspjeli spasiti te je u dobrome stanju. U policiji nisu željeli iznijeti pojedinosti događaja, pa je zasad nejasno je li DiMaggio pucao na policajce. Više od 150 policajaca su pješice i na konjima pretraživali divljinu Idaha, nakon što su ih izletnici u srijedu izvijestili da su uočili DiMaggia i otetu djevojku. Za tim telekomunikacijskim tehničarem pokrenuta je opsežna potraga u više saveznih država nakon što je ubio Christinu Anderson (44) i njezina osmogodišnjeg sina Ethana, a oteo Hannah. Vlasti još ne znaju što ga je motiviralo na taj zločin.

LONDON - Osnivač WikiLeaksa Juliana Assange nazvao je najavu predsjednika SAD-a Baracka Obame da će ograničiti vladin program nadzora komunikacija određenim oblikom pobjede bivšeg suradnika američke obavještajne agencije Edwarda Snowdena. "Danas je predsjednik Sjedinjenih Država osnažio ulogu zviždača Edwarda Snowdena najavivši plan reformi američkog programa globalnog nadzora", rekao je Assange u izjavi glede Obamine najave od petka. "Danas su Snowden i njegovi mnogobrojni podržavatelji izvojevali neki oblik pobjede", rekao je Assange u izjavi koju je subotu objavio na strancama WikiLeaksa. "Kako je Snowden ustvrdio njegova je najveća zabrinutost bila da 'zviždi' a da se ništa ne dogodi. No reforme dobivaju oblik i zato predsjednik i narod Sjedinjenih Država i ljudi u svijetu Edwardu Snowdenu duguju zahvalnost". Assange koji se nalazi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu više od godine dana iz straha od izručenja SAD-u zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata, odbacio je Obamine tvrdnje da su njegove reforme bile planirane prije Snowdenovih otkrića aktivnosti nadzora koje provodi SAD.

POTSDAM - Mali zrakoplov Antonov koji je u subotu navečer poletio iz Brandenburga u Njemačkoj sa skupinom turista pao je ubrzo na 'leđa' u polje kukuruza i pet je putnika lakše ozlijeđeno, prenose lokalni njemački mediji. U zrakoplovu je uz pilota bilo 12 osoba. Pilot je uočio probleme odmah po polijetanju i pokušao je sletjeti no zrakoplov se okrenuo i pao na krov. Petero ozlijeđenih zadobilo je podljeve i površinske ozljede te su bili u šoku. Nije poznat uzrok nesreće i istraga je u tijeku.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu podvrgnut je u nedjelju operaciji hernije i bit će uskoro otpušten iz bolnice, priopćili su bolnički izvori. Očekuje se da će se oporavljati nekoliko dana. Tijekom operacije izvedene u općoj anesteziji njegove dužnosti preuzeo je minitar obrane Moshe Yaalon koji će voditi i sjednice vlade do povratka premijera, priopćio je Netanyahuov ured. Izraelski premijer hospoitaliziran je nakon što se žalio na bol u trbuhu.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙