FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro u blagom plusu prema dolaru; američki podaci u fokusu

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 26. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima bio u blagom plusu prema dolaru u okolnostima ojačalih neizvjesnosti u vezi početka smanjenja monetarnih poticaja u Sjedinjenim Državama nakon slabih gospodarskih podataka.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,05 posto, na 1,3388 dolara. Dolar je pak istodobno bio na manjem dobitku prema jenu, za 0,09 posto, te se njima trgovalo po 98,29 jena.

Trgovina devizama danas je bila slabijeg obujma zbog praznika u Velikoj Britaniji, zbog čega nisu radila tamošnja tržišta.

U fokusu ulagača ponovno su bili američki gospodarski pokazatelji koji će im pomoći odgonetnuti u kojem vremenskom okviru američka središnja banka Fed planira početi smanjivati poticaje gospodarstvu. Krajem prošlog tjedna razočaravajući podaci o prodaji novih kuća doveli su u pitanje brzo smanjenje monetarnih poticaja.

Novi na redu bili su podaci o narudžbama trajnih dobara u SAD-u koji su također razočarali, pokazavši oštar pad potrošnje u srpnju. To dodatno doprinosi neizvjesnosti glede početka smanjenja poticaja već idući mjesec, kao što većina očekuje.

Mnogi još uvijek smatraju da će Fed početi povlačiti poticaje u rujnu, ali da će takav ishod uvelike ovisiti o podacima o američkoj zaposlenosti u kolovozu, koji će biti objavljeni 6. rujna. Analitičari napominju da bi vrlo slabi podaci s tržišta rada mogli odgoditi početak smanjenja poticaja.

"Vjerujemo da će u konačnici sam vremenski trenutak za smanjenje poticaja dolaru biti manje važan od sposobnosti američkog gospodarstva da generira snažniji rast u posljednja dva tromjesečja u godini", navodi se u bilješci banke BNP Paribas.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙