FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska središnja banka i britanska BoE zadržale kamatne stope na važećoj razini

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 5. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) i britanska središnja banka Bank of England (BoE) na današnjim su redovnim mjesečnim zasjedanjima zadržale postojeće ključne kamatne stope, navodi se u odvojenim priopćenjima dviju vodećih europskih središnjih banaka.

Europska središnja banka ostavila je tako nepromijenjenom postojeću kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, navodi se u njezinom priopćenju objavljenom po završetku redovnog mjesečnog zasjedanja.

Fokus tržišta sada je usmjeren tiskovnoj konferenciji ECB-ova čelnika Marija Draghija.

"Sve oči uprte su u tiskovnu konferenciju. Najvažnije je koliko je ECB siguran da će ovaj oporavak trajati i što bi to moglo značiti za njihove smjernice. Što će oporavak više jačati, to će manja biti vjerojatnost daljnjeg sniženja kamatnih stopa", kazao je ekonomist u banci Berenberg Christian Schulz.

ECB je u srpnju odustao od tradicije da ne govori o budućim kretanjima kamatnih stopa, poručivši tržištima u prvoj smjernici da će zadržati ključne kamatne stope na postojećim ili nižim razinama kroz dulje razdoblje. Istu poruku tržištima je ponovio i u kolovozu.

Odvojeno je i britanska središnja banka potvrdila važeću ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, a nepromijenjenim je ostavila i program kupovina obveznica u sklopu kojeg je dosada na kupnju državnih obveznica potrošila 375 milijardi funta.

U kolovozu je BoE objavio novu smjernicu o kamatnim stopama prema kojoj ih ne namjerava mijenjati dok se stopa nezaposlenosti u Britaniji ne spusti na sedam posto, za što očekuju da će se dogoditi tek u drugoj polovini 2016.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙