FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande kazao je da glasanje u britanskom parlamentu protiv vojne akcije u Siriji neće utjecati na francusku spremnost da kazni vladu Bašar al Asada za korištenje kemijskog oružja protiv civila. Hollande je dnevnom listu Le Monde rekao kako podupire "čvrstu" kaznenu akciju zbog napada koji je izazvao "nepopravljivu" štetu sirijskom narodu i kazao je da bi tijesno surađivao s francuskim saveznicama. Upitan bi li Francuska poduzela akciju bez Britanije Hollande je odgovorio: "Da. Svaka država suvereno odlučuje hoće li sudjelovati u akciji ili ne. To važi kako za Britaniju tako i za Francusku." Hollandeu ne treba parlamentarno odobrenje za napad, ali naglasio da neće donijeti odluku o tome dok ne postoje dokazi da je napad opravdan. "Sve opcije su na stolu. Francuska želi proporcionalnu i čvrstu akciju protiv Asadova režima. Postoji nekoliko zemalja koje imaju sposobnost izvršiti opravdanu kaznu. Francuska je jedna od njih. Mi smo spremni, a odluku ćemo donijeti u suradnji sa saveznicima", rekao je.

BERLIN - Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle isključio je mogućost njemačkog sudjelovanja u vojnoj intervenciji u Siriji, u razgovoru s njemačkim novinarima, čiji su dijelovi objavljeni u petak. "Od nas nije zatraženo" naše sudjelovanje i "ne planiramo ga", rekao je za regionalni dnevnik "Neue Osnabruecker Zeitung", u intervjuu koji će biti objavljen u subotu. Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak da će podržati međunarodni odgovor sirijskom režimu, a to je više puta potvrdila i kancelarka Angela Merkel. "Inzistiramo na tome da Vijeće sigurnosti UN-a usuglasi zajedničko stajalište i da rad inspektora UN-a bude završen što je moguće brže", rekao je ministar. Kancelarka Merkel u četvrtak je također inzistirala da Vijeće sigurnosti UN-a razmotri izvješće inspektora o navodnoj uporabi kemijskog oružja u blizini Damaska.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama spreman je i sam napasti Siriju, pišu američki mediji na svojim internetskim izdanjima nekoliko sati pošto je britanski parlament u četvrtak kasno navečer većinom glasova neočekivano odbio premijeru Davidu Cameronu dati zeleno svjetlo za napad. Mediji to zaključuju iz rečenice kojom je Bijela kuća komentirala rezultate glasovanja u britanskom parlamentu - "Odluka o mogućem napadu na Siriju bit će donijeta u skladu s najboljim američkim interesima", što je po njima jasna sugestija da Obama ima odlučnosti intervenirati u Siriji i bez saveznika. Negativan rezultat glasovanja težak je udarac Cameronu, koji se obvezao da će pomoći Obami i pozvao je zastupnike da prihvate britansko uključenje u kratku vojnu akciju kojom bi se režim Bašara al-Asada kaznio za kemijski napad, ali je i veliki korak unatrag za američkog predsjednika koji je, digavši ruke od mogućnosti da pridobije Vijeće sigurnosti UN-a za autorizaciju napada, pokušao okupiti vojnu koaliciju protiv Asada. New York Post piše da su dužnosnici Obamine administracije jasno dali do znanja da osipanje međunarodne potpore neće odvratiti Obamu u odluci da napadne. Pentagon je objavio da je u međuvremenu i peti američki razarač uplovio u istočni Mediteran. Svaki od njih nosi desetke krstarećih projektila Tomahawk koji će vjerojatno biti najkorištenije oružje za napad na Siriju. Iako svi oko Obame upozoravaju da još nije donio konačnu odluku, sve sugerira da će do napada doći brzo nakon što UN-ovi istražitelji napuste zemlju. A oni će je napustiti u subotu ujutro, po najavi glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona. U međuvremenu raste i pritisak kongresnika iz obiju američkih stranaka da Obamina administracija i Kongresu prezentira dokaze na napad i traži parlamentarno odobrenje za bilo kakvu akciju.

JERUZALEM - Izrael je u petak na širem području Tel Aviva rasporedio proturaketne sustave, javlja izraleski vojni radio. Izrael raspoređuje svoju proturaketnu obranu kao mjeru opreza za slučaj da Sirijci u znak odmazde u slučaju napada zapadnih zemalja odgovore projektilima. Internatska stranica Ynet kaže da su proturaketni sustavi okrenuti prema sirijskom teritoriju. Izraelski radio ranije je najavio raspoređivanje proturaketnih sustava ali nije imao podataka na kojim lokacijama se nalaze. Sustavi koje Izrael raspoređuje su Iron Dome kratkog dometa, Patrioti za srednji i Arrow II za dugi domet. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je rekao da se njegova zemlja želi držati izvan sirijskog sukoba ali da će "snažno odgovoriti" na bilo kakav pokušaj napada. Vlada Izraela je u srijedu odobrila moguće aktiviranje tisuća pripadnika pričuvnog sastava. Prema danas objavljenim rezultatima ankete dnevnika Maariv, 77 posto ispitanika smatra da Izrael ne bi trebao poduzeti jednostranu akciju ako Sjedinjene Države odustanu od napada na Siriju. Samo 11 posto smatra da Izrael treba udariti po ciljevima u Siriji a 12 posto je neodlučno.

LONDON - Britansko ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je u petak britanskim državljanima da izbjegavaju putovanja u Libanon ako nisu neophodna zbog povećanog rizika od protuzapadnog raspoloženja u vezi s mogućom vojnom akcijom Zapada protiv Sirije. "Danas smo promijenili preporuke za putovanja u Libanon preporučivši izbjegavanje putovanja koja nisu nužna", priopćio je Foreign Office. Foreign Office također savjetuje britanskim državljanima da napuste tu zemlju ako njihov boravak nije nužan.

PEKING - Kinesko vodstvo odlučilo je pokrenuti istragu zbog korupcije protiv Zhou Yongkanga, jednog od najmoćnijih kineskih političara zadnjih desetljeća, objavio je u petak South China Morning Post. Istraga protiv Zhoua, umirovljenog člana svemoćnog Stalnog odbora Politbiroa i bivšeg čelnika za unutarnju sigurnost, slijedi nakon petodnevnog suđenja za korupciju svrgnutom političaru Bo Xilaiju, kojeg se smatralo njegovim ključnim saveznikom. Zhou je bio stepenicu iznad Boa u kineskoj hijerarhiji i bit će prvi član Stalnog odbora Politbiroa protiv kojeg će biti pokrenuta istraga zbog gospodarskog kriminala od završetka Kulturne revolucije prije gotovo 40 godina. Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, list navodi da je odluka donesena zbog sve većeg nezadovoljstva Komunističke partije velikom korupcijom u zemlji i golemog bogatstva koje je zgrnula Zhouova obitelj. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentirati izvješće, kao i ured za odnose s javnošću kineske vlade.

BAGDAD - Ogranak Al Kaide je u petak preuzeo odgovornost za seriju bombaških napada u Bagdadu i drugim dijelovima Iraka počinjenih u znak odmazde za pogubljenje zatočenih sunitskih muslimana, prema priopćenju objavljenom u petak na internetu. Stotine ljudi ubijeno je zadnjih tjedana širom Iraka u najgorem valu sektaškog nasilja u posljednjih pet godina. Samo u proteklom tjednu u pucnjavi i napadima autobombama ubijeno je najmanje 100 osoba. "Osvetit ćemo krv naše braće", navodi se u priopćenju ISIL-a (islamske države u Iraku i Levantu) u kojem se dodaje da je serija napada odgovor na "ubijanje zatočenih". Tijekom ovog mjeseca u Iraku je pogubljeno 17 zatočenika zbog optužbi za terorizam.

ZAGREB - Europarlamentarci iz Dubrovačko-neretvanske županije Dubravka Šuica (HDZ), Ruža Tomašić (HSP dr. Ante Starčevića) i Oleg Valjalo (SDP) sastat će se s europskim povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom 10. rujna i s njime razgovarati o Pelješkom mostu, najavila je u petak Dubravka Šuica. "Pelješki most u zajedničkom je interesu svih nas u Hrvatskoj, ali je i zajednički interes svih zemalja članica EU-a jer osigurava teritorijalni kontinuitet i Hrvatskoj i Europskoj uniji. Zadaća je svih članova Europskog parlamenta iz Hrvatske, a posebno nas iz Dubrovnika, upoznati relevantne europske institucije s problematikom zemljopisne i prometne izoliranosti koja bi bila riješena dovršetkom izgradnje Pelješkog mosta" rekla je Dubravka Šuica, najavljujući sastanak s Hahnom. "Nastavak dovršetka izgradnje Pelješkog mosta te inicijativa da dubrovačko područje ima status samostalne regionalne jedinice su među strateškim ciljevima mog aktivnog djelovanja kao članice Europskog Parlamenta te ću, zajedno sa svojim kolegama, iskoristiti sva moguća sredstva kako bi se ovaj projekt, kao i nastavak izgradnje ceste Jadransko-jonskog koridora, realizirao. Aktivno ćemo nastaviti lobirati i pratiti rad Europske komisije kako bi došli do optimalnog rješenja za hrvatski jug", poručila je Šuica. Francuska konzultantska tvrtka Safege do 21. rujna bi trebala završiti predstudiju opravdanosti za rješenje prometnog spajanja kopnenog dijela Hrvatske. Studiju financira Europska komisija, a na stolu je nekoliko opcija, od trajektnih veza, preko podmorskih i kopnenih tunela do visećeg ili stojećeg mosta te Neumskog koridora. Po objavi rezultata studije, stručnjaci iz Hrvatske i Europske komisije će ih razmotriti i predložiti način financiranja najboljeg modela.

ZAGREB - Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) otvorio je u petak ured u Zagrebu kako bi "hrvatski građani imali gdje doći svom zastupniku". "Nužno je da sve što europski zastupnici rade, čime se bave, da to bude potaknuto od građana i da građani dobiju povratnu informaciju. Prva uloga ovoga ureda je kontakt s građanima", rekao je Vuljanić na tiskovnoj konferenciji povodom otvaranja ureda dodajući da će kancelarija na zagrebačkoj adresi Ilica 150 imati svoje radno vrijeme u koje će građani moći doći i postaviti svoja pitanja, dati sugestije ili izraziti neslaganje s radom zastupnika. U uredu su zaposlene dvije asistentice. Druga funkcija ureda je organizacija političkog rada u RH, rekao je. Zastupnik je obavezan obilaziti svoju izbornu bazu po cijeloj Hrvatskoj, a ured će služiti tome da to organizira. Treća funkcija ureda je kontakt s vlastima, kojega, po njegovim riječima, nema. "Nažalost, vlast dosada nije kontaktirala s europskim parlamentarcima..., možda je s onima iz njihove grupe, ali samnom nije. Ovaj ured će pokušati uspostaviti tu komunikaciju...", rekao je Vuljanić. Vuljanić se na pressici kratko osvrnuo i na "lex Perković" komentirajući da je to "jedna potpuno besmislena tema i besmisleno izazvan sukob u kojemu se na blef proziva jačega pa kada se na blef odgovori onda se kaže: 'oprostite, šalio sam se'. Tema je besmislena zato što smo to potpisali. Sve što smo potpisali moramo poštivati, a ako mislimo da ne valja onda možemo promijeniti kanalima koji postoje", istaknuo je.

SARAJEVO - U povodu 30. kolovoza koji se obilježava kao međunarodni dan nestalih osoba Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, u petak je istaknulo kako je to jedan od najznačajnijih problema čijem bi rješavanju trebale biti posvećene vlade svih država. U izjavi ravnateljice ICMP Kahteryne Bomberger podsjeća se na činjenicu kako je samo tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije nestalo oko 40 tisuća osoba. Zahvaljujući ogromim uloženim naporima oko 70 posto prijavljenih slučajeva nestanka je riješeno, no svi preostali neriješni slučajevi zahtijevaju podjednaku pozornost. Iskustva pri pronalaženju nestalih odnosno identifikaciji pronađenih posmrtnih ostataka na području bivše Jugoslavije bili su od ogromnog značenja za rješavanje slučajeve osoba nestalih nakon tsunamija u jugoistočnoj Aziji 2004. godine, podsjećaju iz ICMP-ja.Uz zemlje bivše Jugoslavije, Peru, Argentina, Istočni Timor i Južna Afrika, države su koje su poduzele najveće napore na procesuiranju odgovornih, a društvo je aktivno uključeno u proces i primijenjuju se moderne forenzičke metode, uključujući DNK analize.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙