FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Na Ustavnom je sudu danas održan redoviti stručni sastanak u slučaju tvrtke Dalekovod, za koju je zagrebački Trgovački sud prije mjesec dana obustavio predstečjnu nagodbu radi ocjene ustavnosti, ali o tome nije donesena nikakva odluka niti je zaključena rasprava. Predmet se rješava u uobičajenoj proceduri, ali još nije donesena nikakva odluka, doznaje se na Ustavnom sudu. Očekuje se da bi odluka mogla biti donesena uskoro, no još nije poznato kad bi se to moglo dogoditi.

Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić podnio je krajem srpnja zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, nakon što je nekoliko dana ranije, nezadovoljan nekim odredbama tog zakona, zaustavio predstečajnu nagodbu u tvrtki Dalekovod. Istodobno je tvrtka Dalekovod podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv rješenja zagrebačkog Trgovačkog suda od 22. srpnja, kojim je određeno zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe. Ta tvrtka smatra da su rješenjem suca Kolakušića povrijeđena neka od njihovih temeljnih ustavnih prava, poput onoga na pravično suđenje, jednakost pred zakonom te slobodu poduzetništva.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić prozvao je danas gradonačelnika Milana Bandića za nesudjelovanje u obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, dok je na obilježavanju Dana balkanske ljubavi nosio bedž Josipa Broza Tita. Najavio je i inicijativu za promjenu imena Trga maršala Tita u Kazališni trg i pozvao gradonačelnika da se s tim u vezi konzultira sa strukom. "Kao čovjek koji se rodio i živi u Zagrebu ne želim da Zagreb bude crna rupa na karti Europe jer se u Zagrebu veliča totalitarizam", rekao je te upitao Zagrepčane jesu li kad su zaokruživali Bandića za gradonačelnika znali da je poklonik lika i djela Josipa Broza Tita. Na konferenciji za novinare Mikulić je rekao da su prije tri dana brojna izaslanstva gradova, općina i županija odala počast žrtvama nacizma, fašizma i komunizma, ali da Bandića nisu vidjeli da je odao počast tim žrtvama, što je čudno s obzirom da se svakodnevno može vidjeti na desetcima lokacija. "Prije dva mjeseca ušli smo u jednu veliku obitelj - u EU i kao gradonačelnik i europskog Zagreba trebali ste zapaliti svijeće i položiti vijence u spomen na sve građane ove zemlje koji su dali svoje živote kako bismo mi danas mogli živjeti u suvremenoj, demokratskoj Hrvatskoj", poručio je Mikulić.

ZAGREB - Projekt "Implementacija eSpis-a na odabrane općinske sudove", kojim je sustav za praćenje sudskih predmeta uveden na preostala 33 općinska suda u Hrvatskoj, svečano je završen danas u Zagrebu. U sustav za praćenje sudskih predmeta uvedeni su svi općinski sudovi u Hrvatskoj, osim zagrebačkog Općinskog građanskog suda te svi trgovački i županijski sudovi. Ukupna vrijednost projekta bila je 519.989 eura, a 85 posto sredstava sufinancirala je EU kroz IPA 2009. program. Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt rekla je kako je kako je sustav eSpisa izuzetno značajan jer kroz njega dobivaju vjerodostojne podatke o stanju u pravosuđu. "Informatizacija sudova otvara prostor za novo i suvremenije promišljanje čitavog poslovnog procesa te bolje planiranje i iskorištavanje resursa u pravosuđu", istaknula je. Navela je i da će taj sustav Ministarstvu pravosuđa i Vrhovnom sudu, pružiti mnogobrojne podatke o sudskim predmetima, trendovima i učincima provedenih mjera. To će im, dodala je, omogućiti izradu preciznijih prijedloga za promjene u cilju poboljšanja zakonodavstva, financija, kadrova i organizacije općenito.

ZAGREB - Proces mirenja između Vlade i Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara propao je i ta dva sindikata kreću u štrajk. Ni danas, u zadnjoj rundi pokušaja mirenja, Vlada i sindikati nisu uspjeli doći do dogovora tako da će sindikati liječnika te medicinskih sestara i tehzničara započeti s pripremom štrajka. Sindikalni čelnici izjavili su da je Vlada odbila sve njihove zahjteve, čime su se stvorili preduvjeti za organiziranje štrajka. Sindikati su tražili da polazišna točka za pregovore bude kolektivni ugovor iz studenog 2011. godine, koji je sud u lipnju proglasio nevažećim. Štrajku se neće pridužiti Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

VARAŽDIN - Uvođenje posebne vrste otkaza ugovora o radu, produljenje vremena za ustupanje radnika preko agencije za privremeno zapošljavanje te, u slučaju nezakonitog otkaza, smanjene novčane štete radniku, tri su od 17 ciljeva koje resorno ministarstvo i Vlada žele ugraditi u novi Zakon o radu, a koji su apsolutno neprihvatljivi za Hrvatske laburiste - stranku rada. Čelni čovjek laburista u Varaždinskoj županiji Siniša Miličič kaže da najavljene izmjene Zakona o radu definitivno nisu usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, budući da se predložene izmjene ne nalaze u sličnim zakonima u zemljama EU. Miličić kaže da su Hrvatska i Slovenija, u kojoj se pripremaju slične izmjene, pokusni kunići i da iza tih izmjena, po njegovom mišljenju, najvjerojatnije stoji MMF.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Gordan Maras izjavio je danas kako je vladajuća koalicija stabilna unatoč različitim mišljenjima o slučajevima kao što su Zakon o europskom uhidbenom nalogu i gradnji Trga pravde u Zagrebu. "Od svih koalicija od prvih višestranačkih izbora aktualna vladajuća koalicija je najsolidnija, a solidna i stabilna ostat će do kraja mandata", rekao je Maras upitan za komentar odnosa u koaliciji nakon najnovijih razmimoilaženja oko slučaja Perković i Trga pravde. Članovi koalicije ne moraju imati jednak stav o svemu, a ako su stavovi različiti stvar se raspravi, a potom se izlazi sa zajedničkim stavom pa će tako biti i u ta dva slučaja, rekao je Maras nakon predstavljanja HBOR-ove kreditne linije za mlade i poduzetnike početnike.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) upozorio je danas svoje osiguranike da ne nasjedaju na pokušaje prijevare različitih trgovaca i akvizitera koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HZZO-a nudeći pri tome skupe aparate, preparate i pretrage na kućnim adresama građana. HZZO je, kako ističu u priopćenju, tijekom posljednjih mjesec dana u više navrata zaprimio prijave građana o različitim pokušajima prijevare od strane osoba koje zloupotrebljavaju ime HZZO-a, prodajući pri tome masažere i različite druge aparate i usluge, tražeći čak novčani polog i pin bankovnih kartica. HZZO napominje kako obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje i to isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda, a ne na kućnim adresama. Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom niti preporukom bilo kakvih proizvoda. Građane koji se nađu u spomenutoj situaciji pozivamo da pokušaj prijevare prijave policiji, poručuje se u priopćenju.

ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatska zatražila je danas da najugroženije umirovljeničke obitelji i dalje budu zaštićene kroz ostvarivanje prava na policu zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, s obzirom da će, ocijenili su, najavljene nove cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja dodatno opteretiti najsiromašnije među njima. Za njih je prioritet promjena formule za usklađivanje mirovina u novom Zakonu o mirovinskom osiguranju i uvođenje nove varijabilne formule "jer je postojeća u proteklih 14 godina dovela najveći broj umirovljenika do siromaštva u kojem jedva preživljavaju".

OSIJEK - Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda odbilo je danas prijedlog za ukidanjem pritvora Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, optuženicima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na sisačkom području 1991. i 1992. godine. Obrazlažući prijedlog odvjetnici okrivljenika Berislav Krnic i Milenko Umičević na današnjoj su glavnoj raspravi ocijenili, uz ostalo, kako osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela i njegova težina više ne mogu biti dovoljni razlozi za pritvor, koji se, zbog dugotrajnosti postupka, pretvara u kaznu, pri čemu se ne uvažava presumpcija nevinosti.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su noćas u ponoć i 39 minuta umjeren potres s epicentrom u okolici Jablanovca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru dosegnuo je 4. stupanj Mercallijeve ljestvice, što prema opisu karakteristika znači da "prozorska okna i stakleni predmeti zveče kao da je prošao težak teretni automobil". Potres su osjetili građani Jablanovca, okolnih mjesta, te dijela Zagreba i Samobora, navodi Seizmološka služba u obavijesti o potresu.

ZADAR - Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta PU zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim državljaninom BiH, kojeg se sumnjiči za više kaznenih djela nad 37-godišnjakinjom iz okolice Zadra pa je zbog toga kazneno prijavljen za trgovinu ljudima, silovanje i iznudu, priopćila je policija. Sumnjiči ga se da je u lipnju, preko društvene mreže, stupio u kontakt s oštećenom ženom te joj ponudio zaposlenje u Italiji, odveo je u svoj stan na području Italije, gdje joj je oduzeo osobne dokumente, onemogućio joj slobodno kretanje i prisiljavao na spolne odnose. Tereti ga se da je također 37-godišnjakinju potom odvezao u okolicu Cazina u BiH, gdje ju je seksualno iskorištavao.

ZAGREB - USKOK će se žaliti na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda o vraćanju diplomatske i obične putovnice bivšem premijeru Ivi Sanaderu koje su mu kao jedna od mjera opreza oduzete krajem 2011. kada je pušten iz istražnog zatvora u slučaju Fimi medija. Sanader je, međutim, godinu dana kasnije, 20. prosinca 2012. nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol te je zatvoren u Remetinec, ali su mu na snazi i dalje ostale mjere opreza.

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙