FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Proces mirenja između Vlade i Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara propao je i ta dva sindikata kreću u štrajk. Ni danas, u zadnjoj rundi pokušaja mirenja, Vlada i sindikati nisu uspjeli doći do dogovora tako da će sindikati liječnika te medicinskih sestara i tehzničara započeti s pripremom štrajka. Sindikalni čelnici izjavili su da je Vlada odbila sve njihove zahjteve, čime su se stvorili preduvjeti za organiziranje štrajka. Sindikati su tražili da polazišna točka za pregovore bude kolektivni ugovor iz studenog 2011. godine, koji je sud u lipnju proglasio nevažećim. Štrajku se neće pridužiti Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

VARAŽDIN - Uvođenje posebne vrste otkaza ugovora o radu, produljenje vremena za ustupanje radnika preko agencije za privremeno zapošljavanje te, u slučaju nezakonitog otkaza, smanjene novčane štete radniku, tri su od 17 ciljeva koje resorno ministarstvo i Vlada žele ugraditi u novi Zakon o radu, a koji su apsolutno neprihvatljivi za Hrvatske laburiste - stranku rada. Čelni čovjek laburista u Varaždinskoj županiji Siniša Miličič kaže da najavljene izmjene Zakona o radu definitivno nisu usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije, budući da se predložene izmjene ne nalaze u sličnim zakonima u zemljama EU. Miličić kaže da su Hrvatska i Slovenija, u kojoj se pripremaju slične izmjene, pokusni kunići i da iza tih izmjena, po njegovom mišljenju, najvjerojatnije stoji MMF.

ZAGREB - Ministar poduzetništva i obrta i potpredsjednik SDP-a Gordan Maras izjavio je danas kako je vladajuća koalicija stabilna unatoč različitim mišljenjima o slučajevima kao što su Zakon o europskom uhidbenom nalogu i gradnji Trga pravde u Zagrebu. "Od svih koalicija od prvih višestranačkih izbora aktualna vladajuća koalicija je najsolidnija, a solidna i stabilna ostat će do kraja mandata", rekao je Maras upitan za komentar odnosa u koaliciji nakon najnovijih razmimoilaženja oko slučaja Perković i Trga pravde. Članovi koalicije ne moraju imati jednak stav o svemu, a ako su stavovi različiti stvar se raspravi, a potom se izlazi sa zajedničkim stavom pa će tako biti i u ta dva slučaja, rekao je Maras nakon predstavljanja HBOR-ove kreditne linije za mlade i poduzetnike početnike.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) upozorio je danas svoje osiguranike da ne nasjedaju na pokušaje prijevare različitih trgovaca i akvizitera koji se lažno predstavljaju kao djelatnici HZZO-a nudeći pri tome skupe aparate, preparate i pretrage na kućnim adresama građana. HZZO je, kako ističu u priopćenju, tijekom posljednjih mjesec dana u više navrata zaprimio prijave građana o različitim pokušajima prijevare od strane osoba koje zloupotrebljavaju ime HZZO-a, prodajući pri tome masažere i različite druge aparate i usluge, tražeći čak novčani polog i pin bankovnih kartica. HZZO napominje kako obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje i to isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda, a ne na kućnim adresama. Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom niti preporukom bilo kakvih proizvoda. Građane koji se nađu u spomenutoj situaciji pozivamo da pokušaj prijevare prijave policiji, poručuje se u priopćenju.

ZAGREB - Matica umirovljenika Hrvatska zatražila je danas da najugroženije umirovljeničke obitelji i dalje budu zaštićene kroz ostvarivanje prava na policu zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, s obzirom da će, ocijenili su, najavljene nove cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja dodatno opteretiti najsiromašnije među njima. Za njih je prioritet promjena formule za usklađivanje mirovina u novom Zakonu o mirovinskom osiguranju i uvođenje nove varijabilne formule "jer je postojeća u proteklih 14 godina dovela najveći broj umirovljenika do siromaštva u kojem jedva preživljavaju".

OSIJEK - Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda odbilo je danas prijedlog za ukidanjem pritvora Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, optuženicima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na sisačkom području 1991. i 1992. godine. Obrazlažući prijedlog odvjetnici okrivljenika Berislav Krnic i Milenko Umičević na današnjoj su glavnoj raspravi ocijenili, uz ostalo, kako osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela i njegova težina više ne mogu biti dovoljni razlozi za pritvor, koji se, zbog dugotrajnosti postupka, pretvara u kaznu, pri čemu se ne uvažava presumpcija nevinosti.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su noćas u ponoć i 39 minuta umjeren potres s epicentrom u okolici Jablanovca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru dosegnuo je 4. stupanj Mercallijeve ljestvice, što prema opisu karakteristika znači da "prozorska okna i stakleni predmeti zveče kao da je prošao težak teretni automobil". Potres su osjetili građani Jablanovca, okolnih mjesta, te dijela Zagreba i Samobora, navodi Seizmološka služba u obavijesti o potresu.

ZADAR - Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta PU zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim državljaninom BiH, kojeg se sumnjiči za više kaznenih djela nad 37-godišnjakinjom iz okolice Zadra pa je zbog toga kazneno prijavljen za trgovinu ljudima, silovanje i iznudu, priopćila je policija. Sumnjiči gha se da je u lipnju, preko društvene mreže, stupio u kontakt s oštećenom ženom te joj ponudio zaposlenje u Italiji, odveo je u svoj stan na području Italije, gdje joj je oduzeo osobne dokumente, onemogućio joj slobodno kretanje i prisiljavao na spolne odnose. Tereti ga se da je također 37-godišnjakinju potom odvezao u okolicu Cazina u BiH, gdje ju je seksualno iskorištavao.

ZAGREB - USKOK će se žaliti na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda o vraćanju diplomatske i obične putovnice bivšem premijeru Ivi Sanaderu koje su mu kao jedna od mjera opreza oduzete krajem 2011. kada je pušten iz istražnog zatvora u slučaju Fimi medija. Sanader je, međutim, godinu dana kasnije, 20. prosinca 2012. nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol te je zatvoren u Remetinec, ali su mu na snazi i dalje ostale mjere opreza.

KARLOVAC - U nepoznato vrijeme između 17. i 25. kolovoza iz šumskog predjela u Ličkoj Jesenici nepoznati je počinitelj ukrao teretni automobil s pčelinjakom te je vlasnika- 39-godišnjaka iz Jesenice oštetio za oko 140.000 kuna, priopćila je jutros policija. Riječ je o teretnom automobilu s oko 70 košnica.

KARLOVAC - HGSS i ogulinska Hitna medicinska pomoć pružili su jučer na rijeci Dobri kod Trošmarije pomoć ribolovcu koji je slomio nogu i nije sam mogao izaći iz kanjona, priopćio je danas u svom redovnom dnevnom priopćenju karlovački Centar 112. Nakon zahtjevnoga izvlačenja ribolovac je prevezen u opću bolnicu Ogulin. Osim te akcije Centar 112 koordinirao je i gašenjem nekoliko požara. U ranim jutarnjim satima u Radatovičima kod Ozlja, na granici sa Slovenijom u požaru je izgorjelo krovište kuće i gospodarski objekt s pečenjarom, a požar su gasili vatrogasci DVD-a Radatovići uz pomoć vatrogasaca iz dva slovenska DVD-a, Metlike i Suhora. U Donjem Primišlju kod Slunja zbog udara groma u potpunosti je izgorjela jedna napuštena kuća, a požar su gasili vatrogasci DVD Slunj.

PULA - Dvojicu muškaraca, 42-godišnjeg ruskog državljanina i 63-godišnjaka iz Rovinja, policija je kazneno prijavila zbog uništenja zaštićenih prirodnih vrijednosti, odnosno zbog izlovljavanja prstaca. Oni su, naime, izlovljavali prstace, zaštićene školjke čije vađenje nije dopušteno. Ruskoga državljanina rovinjska je policija zatekla sinoć uvečer oko 19.40 sati na molu u Rovinju s vrećicom u kojoj se nalazilo 130 komada prstaca. Dvadesetak minuta kasnije policijski službenici su, prilikom izlaska iz plovila na Obalu Vladimira Nazora u Rovinju, zatekli 63-godišnjaka iz Rovinja s vrećicom, u kojoj se nalazilo 90 komada prstaca, izvijestila je danas Policijska uprava Istarska.

SPLIT - Ovogodišnji MAGfestival - festival komorne glazbe u organizaciji Muzeja grada Splita i Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) u održat će se od 28. kolovoza do 6. rujna, a namjera mu je obogatiti kulturnu ponudu u Splitu i privući strane posjetitelje pa su promidžbeni materijali tiskani dvojezično - na hrvatskom i engleskom jeziku, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju grada Splita, u čijoj će se gotičkoj dvorani i održati svi festivalski koncerti.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙