FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su noćas u ponoć i 39 minuta umjeren potres s epicentrom u okolici Jablanovca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2,7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru dosegnuo je 4. stupanj Mercallijeve ljestvice, što prema opisu karakteristika znači da "prozorska okna i stakleni predmeti zveče kao da je prošao težak teretni automobil". Potres su osjetili građani Jablanovca, okolnih mjesta, te dijela Zagreba i Samobora.

DUBROVNIK - Skidanjem festivalske zastave s Orlandova stupa u Dubrovniku završile su 64. Dubrovačke ljetne igre. Nagradu Orlando koju tradicionalno za najuspješnija dostignuća na Dubrovačkim ljetnim igrama dodjeljuje Hrvatska radiotelevizija dobio je redatelj Zlatko Svibven za režiju predstave Understadt s kojom je osječko Hrvatsko narodno kazalište gostovalo na igrama, a nagradu u glazbenom programu dobila je mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Ceremoniji svečanog zatvaranja prethodio je koncert ispred Kneževa dvora pod nazivom "Vivaldi and Piazzola – godišnja doba nekad i sad" u izvođenju Ivane Bilić na mirimbi, Đane Kahriman na violini, Zagrebačkog kvarteta saksofona i Komornog gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži pod ravnanjem Pavla Zajceva. Tijekom 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza na 29 scenskih prostora Dubrovnika, 2000 umjetnika iz cijeloga svijeta izvelo je 143 dramska, glazbena, operna, baletna, folklorna, filmska i likovna programa.

ZADAR - Na zadarskom području grmljavinsko nevrijeme osim materijalne štete zbog požara uzrokovanih udarima groma, nešto poplavljenih prometnica i polomljenog drveća, srećom nije prouzročilo stradavanje ljudi. U Zadru je u nepuna dva sata koliko je trajalo nevrijeme palo 21,5 litara kiše po metru četvornom. Prema informacijama iz zadarske Javne vatrogasne postrojbe, interveniralo se u gotovo svim dijelovima Zadarske županije. Velika količina kiše koju sustav odvodnje nije mogao primiti prouzročila je na kratko poplavu na više gradskih prometnica, no bez većih posljedica, ali je gotovo prekinula promet u podvožnjaku na ulazu u Biograd. No, najviše intervencija bilo je zbog zapaljenja udarom groma. Grom je udario u dvije obiteljske kuće na području Nina, te u zadarskom gradskom predjelu Skročini, a požare su ubrzo ugasili pripadnici DVD-a Pljusak i Privlaka te JVP Zadar. U Zemuniku je udarom groma zapaljen automobil, u Kruševu raslinje u blizini kuća koje je također ubrzo ugašeno, a zbog udara groma intervenirali su i vatrogasci DVD-a Pag u mjestu Košljun. U Zadru grom je udario u stablo na području Borika, a jedno stablo je palo i na automobil u gradskom predjelu Diklo.

ZAGREB - U organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "Zamisli" i uz novčanu potporu Europske komisije "Mladi na djelu" u Zagrebu se od 24. do 31. kolovoza održava međunarodna multilateralna razmjena mladih "Pokaži im da ti to možeš", priopćila je u nedjelju Udruga Zamisli. Program razmjene mladih odražava se u Domu Crvenog križa na Sljemenu, a na razmjeni sudjeluje 25 mladih s i bez invalidnosti u dobi do 26 godina iz četiri europske zemalja – Bugarske, Hrvatske, Slovačke i Slovenije, navodi se u priopćenju i dodaje kako je cilj razmjene osvijestiti mlade o potrebama koje imaju mladi s invalidnošću te istražiti mogućnosti pristupa temi invalidnosti u različitim europskim zemljama.

DUBROVNIK - U Dubrovnik je u nedjelju doputovalo šest brodova na kružnim putovanjima s gotovo 16.000 putnika, što je i rekord u ovogodišnjoj turističkoj sezoni. Tako je s brodom Celebrity Silhouette doputovalo 2.800 putnika, Ruby Princess doveo je 3.500, Norwegian Jade 2.660 putnika, Grand Celebration 1.900, Costa Magica 3.500 putnika i MSC Armonija 2.200 putnika. Zbog vjetra brodovi se nisu mogli usidriti ispred stare gradske luke već su se svi našli na vezu između luke Gruž i otočića Dakse. Veliki broj putnika izazvao je velike gužve u gradu, a osobito u povijesnoj jezgri gdje su ulazak regulirali redari. U protekloj 2012. godini u Dubrovnik je uplovilo 648 kruzera s nešto više od milijun putnika, a taj broj će u ovoj godini biti i veći. Samo u kolovozu Dubrovnik će posjetiti 168.236 putnika s brodova na kružnim putovanjima što je sedam posto više nego u kolovozu 2012. godine.

BRIJUNI - Izvedbom predstave "Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija", završena je 13. sezona Kazališta Ulysses na Brijunima, priopćilo je u nedjelju kazalište Ulysses. Ovogodišnje izdanje Ulyssesa otvorila je Zagrebačka Filharmonija "Salsom Filarmonicom", a na početku je igrala predstava "Kralj Lear". Kazalište Ulysses, kako navodi, produciralo je 28 događaja, od čega 25 predstava, dva koncerta i jednu pjesničku večer.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙