FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Nakon današnjih gotovo četverosatnih pregovora između predstavnika Vlade i Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, odlučeno je da će se postupak mirenja nastaviti u ponedjeljak u 10 sati, jer je Vlada zatražila stanku radi dodatnih konzultacija. "Blizu smo pomirenja, ali sve ovisi o rezultatima koji će nam se u ponedjeljak priopćiti nakon konzultacija Vladinog miritelja i ekipe koja je bila s njim", rekao je novinarima predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić. Istaknuvši da su pregovarači četiri sata argumentirano jedni drugima pokušali objasniti svoje pozicije, Babić je izrazio vjeru da će proces biti uspješno dovršen. Nakon toga, rekao je, slijede sve aktivnosti vezane za bilo koji oblik akcija, uključujući i štrajk, ako mirenje ne uspije. "Napravljen je određeni pomak, ali sasvim zadovoljan bit ću ako proces mirenja u ponedjeljak uspješno završi", rekao je. Dok će u ponedjeljak sindikati liječnika i medicinskih sestara u Banskim dvorima nastaviti postupak mirenja, treći sindikat zdravstva koji je sudjelovao u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, očekuje da će istoga dana nastaviti kolektivne pregovore.

JAZOVKA

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i ministar branitelja Predrad Matić danas su, u povodu obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, pokraj jame Jazovke kod Sošica na Žumberku održali komemoraciju, položili vijence i zapalili svijeće za sve ubijene žrtve u toj jami. Vijenac je položio i svjeću zapalio i zapovjednik hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc. "Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima je povijesni sat sjećanja, za razvoj vrijednosti koje demokracija sama po sebi nudi, čuvanje tih vrijednosti i sjećanje na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava", rekao je Leko novinarima nakon komemoracije i polaganja vijenaca. Leko, koji je prvi put na tom mjestu predvodio izaslanstvo Hrvatskog sabora, istaknuo je da ne prestaje borba za vrijednosti demokracije te da ona nije obilježena dnevnim političkim potrebama i političkim bojama. Ministar Matić, koji je i predsjednik vladinog Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih i groblja žrtava, kazao je da su danas pored jame Jazovke i članovi toga povjerenstva, koji su različitih političkih pogleda. "Međutim, nakon 70 godina mi smo se došli pokloniti nevinim žrtvama, kako na Jazovki tako i u Jadovnom", rekao je. U jamu Jazovku u Žumberačkom gorju početkom 1943. partizani su bacili tijela oko 250 ustaša koje su ubili.

ZAGREB

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća predstavnici županijskih organizacija HDZ-a danas su se pridružili obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Stranačko izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Hrvatskog sabora akademikom Željkom Reinerom položilo je vijence i zapalilo svijeće na Spomen području u Jasenovcu. Predstavnici Županijskog odbora HDZ-a Primorsko - goranske županije predvođeni predsjednikom Županijskog odbora i članom Predsjedništva HDZ-a Olegom Butkovićem položilo je vijence i zapalilo svijeće na otoku Grguru, a potom na Golom otoku. U ime Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije vijence je na Jazovki položilo izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom HDZ-a i predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije Draženom Bošnjakovićem, a predstavnici Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko - zagorske županije zapalili su svijeće kod crkve Muke Isusove i spomen grobnice u Maclju. Iz središnjice stranke danas su pozvali vladajuće da preispitaju svoju odluku o ukidanju pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad Bleiburgom.

ZAGREB

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš rekla je danas da je dosad pristiglo oko 816.000 zahtjeva za legalizacijom nezakonito izgrađenih objekata, te najavila da će od nadležnih ureda u županijama i gradovima zatražiti mjesečni plan rješavanja zahtjeva do kraja 2015. godine, kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje moglo, ako proces "zaškripi", reagirati osnivanjem ureda na razini države. Početkom srpnja očekivali smo da će se konačni broj zahtjeva za legalizacijom kretati oko 774.000, no do danas smo došli do brojke od oko 816.000 zahtjeva, a na kraju bi ih moglo biti oko 820.000, rekla je Mrak-Taritaš u razgovoru za Hinu. Od tih 820.000 zahtjeva svi se neće odnositi na objekte, odnosno zgrade, jer zahtjevi mogu biti različito strukturirani, primjerice za lođe. Ona misli kako je među tim zahtjevima sigurno desetak posto onih koji se uopće ne moraju legalizirati, koji su podnijeti iz straha, "zlu ne trebalo".

SPLIT

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas su u Splitu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom razgovarali o prostorima u tom gradu koji su u vlasništvu države a koji se mogu dati gradu na korištenje. „Grad će donijeti odluku kome će ti prostori biti dodijeljeni“, izjavila je ministrica Opačić. Gradonačelnik Baldasar je pojasnio kako je glavna tema razgovora bio bivši prostor Centra za socijalnu skrb u Splitu površine veće od 700 četvornih metara a koji je u vlasništvu Ministarstva socijalne politike i mladih i Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO). „Pobrinut ćemo se da se ugovorom taj prostor prenese na Grad Split, a nakon toga ćemo raspisati natječaj za njegovo korištenje“, kazao je Baldasar najavivši da će do kraja ove godine u taj prostor biti smješteni splitski beskućnici. Ministar Mrsić je izvijestio kako je danas s gradonačelnikom Baldasarom razgovarano i o otvaranju posebnog centra u Splitu za savjetovanje o karijeri u kojem bi se s mladim ljudima raspravljalo o njihovom bržem zapošljavanju i rješavanju socijalnih poteškoća mladih. Dvoje su ministara također posjetili i splitski područni ured Zavoda za zapošljavanje, te Centar za socijalnu skrb u Splitu.

ZAGREB

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je danas kako poduzima sve da Zdravstvena škola u Splitu dobije uporabnu dozvolu do 2. rujna te kako vjerenje da će ta škola započeti školsku godinu u novom, svom prostoru. "Za nas je projekt izgradnje i opremanja Zdravstvene škole u Splitu, koja je 60 godina bila podstanar u drugim školama, jedan od najznačajnijih projekata u prethodnih pet godina. Ukupno je u objekt uloženo 62,5 milijuna kuna, od čega je 4,5 milijuna kuna samo vrijednost opreme. Financiranje projekta započeto je zajmom Svjetske banke koji je iznosio 38 milijuna kuna, 2,3 milijuna osigurala je Splitsko-dalmatinska županija, a ostatak novca osiguran je iz državnog proračuna", ističe Ministarstvo, odgovarajući na javne prigovore županijskih dužnosnika zbog toga što zgrada još nije dobila uporabnu dozvolu. Po pisanju medija, na tehničkom pregledu 30. srpnja jedino pozitivno mišljenje zgrada je dobila od sanitarnog inspektora. Izgradnja Zdravstvene škole u Splitu jedan od zahtjevnijih projekata koji su pratili brojni problemi, zbog čega je kasnila njegova realizacija, no ipak je priveden kraju, navodi se u priopćenju u kojemu se ukazuje na angažman Ministarstva.

RIJEKA

Pomorci iz Gruzije i Ukrajine, njih osmorica, jutros su napustili brod "Padnu", vezan u Kraljevici, te zrakoplovom odletjeli do Istanbula, odakle će svatko krenuti prema svojem domu, doznaje se od Sindikata pomoraca Hrvatske. Na brodu do daljnjeg ostaju još tri pomorca iz Hrvatske i Slovenije, koji su odlukom Trgovačkog suda određeni kao čuvari broda. Brod "Padna" slovenskog brodara Euroshipping po odluci toga suda ne smije napustiti Kraljevicu zbog neisplaćenih plaća pomorcima te nepodmirenog duga za isporučeno gorivo. Brod je u Kraljevici usidren od lipnja, a pomorcima, koji su bili na njemu bez sredstava i ostali bez namirnica, građani su prošlog tjedna donosili hranu. Za dio potrebnoga te za vize i ostalu dokumentaciju za odlazak kućama pobrinuo se Sindikat pomoraca Hrvatske. Padnu je početkom tjedna napustio i jedan rumunjski pomorac. Plaće nisu dobili još od veljače.

ZAGREB

Sindikat hrvatskog vozača ustvrdio je danas da su stečajni postupak i prodaja autobusnog prijevoznika Croatia bus zaustavljeni zbog neodgovornog ponašanja stečajne upraviteljice Marije Vujčić Turkulin i stečajne sutkinje Vesne Malenice, zbog čega trpi više od stotinu preostalih radnika, ali i vjerovnici i zainteresirani kupci. Predsjednik toga sindikata Miljenko Gočin rekao je Hini da je sindikat kazneno prijavio stečajnu upraviteljicu i sutkinju, smatrajući da su kršile zakon tijekom stečajnog postupka smjenjujući bivšeg stečajnog upravitelja Eduarda Miščevića. Visoki trgovački sud je, kaže Gočin, u travnju ove godine dao za pravo sindikatu te poništio imenovanje Marije Vujčić Turkulin i naložio imenovanje novog stečajnog upravitelja. Međutim, sindikat vozača je tek prije desetak dana, i to na vlastitu inicijativu, došao do rješenja Visokog trgovačkog suda, a problem je što su u međuvremenu vjerovnici na svojoj skupštini odlučili da se ide u prodaju tvrtke. Prodaja je tijekom srpnja i oglašena te je stiglo sedam ponuda, pri čemu su ponuđači uplatili jamčevinu. Gočin upozorava da proces prodaje ne može biti nastavljen jer je Visoki trgovački sud poništio imenovanje stečajne upraviteljice koja sada nema ovlasti za prodaju tvrtke.

ZAGREB

Pod parolom "Trg maršala zločinca je civilizacijska sramota", danas su članovi građanske inicijative "Krug za trg" sa zagrebačkog Trga maršala Tita u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima uputili zahtjev gradskim vlastima za preimenovanjem toga trga u Kazališni trg. "Žrtve ne žele da ih se stopi skupa, da se kaže sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Sjećanja trebaju teći paralelno. Njegovanje sjećanja na žrtve, međusobno uvažavanje, to je ono što će donijeti mir i pridonijeti većoj demokratskoj kulturi u Europi. Promjena imena ovoga trga bit će prilog takvoj jednoj novoj kulturi sjećanja", istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare koordinatorica inicijative Kruga za trg Maja Runje. Mladež HDZ-a podržala je danas građansku inicijativu Krug za trg, navodeći kako "smo u samostalnoj Hrvatskoj svjedoci posljednjeg utočišta zločinaca u civiliziranoj Europi u vidu Trga maršala Tita".

RIJEKA

Izložba "Velikani hrvatske fotografije 50-tih", organizirana u sklopu projekta "Prijatelji mora", postavljena je na riječki Korzo te će, nakon Opatije, završiti "turneju" po jadranskim gradovima, rečeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Rijeci u povodu završetka ovogodišnjeg projekta. Projekt "Prijatelji mora" postoji četiri godine i ideja je da se izložba fotografija, otisnutih na samostojećim panoima, postavlja na trgovima i rivama gradova na Jadranu tijekom uoči i ljetne turističke sezone. Po procjenama, svake je godine vidi više od milijun ljudi, rekao je utemeljitelj projekta i organizator izložbe Denis Redić, predsjednik udruge Livingstone, čije je sjedištem u Rijeci. Na ovogodišnjoj su izložbi predstavljeni neki od najvećih hrvatskih fotografa sredine prošloga stoljeća. Izloženi su radovi braće Ante i Zvonimira Brkana, Jose Šparalje, Toše Dapca, Nikole Vučemilovića, Milana Pavića, Zlate Laure Mizner, Alojza Orela, Đure Griesbacha, Andre Damjanića, Ive Tolića, Igora Emilija, Viktora Hreljanovića, Advona Smokvine, Ervina Debeuca i Fernanda Soprana.

ZAGREB

Zbog nestanka prirodnih staništa sve više opada broj roda, koje su strogo zaštićena vrsta ptice u Hrvatskoj, upozorilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uz sutrašnji dan koji se obilježava kao Dan roda. U Hrvatskoj su bijele rode najviše ugrožene promjenama staništa zbog intenziviranja poljoprivrede, melioracije vlažnih područja, regulacije vodotoka. Korištenje pesticida i zagađenost površinskih voda imaju snažan posredan utjecaj jer djeluju na količinu i kvalitetu plijena i posljedično na uspjeh gniježđenja. Sudar sa žicama od struje također je problem, a još se povremeno događa i da ljudi uništavaju gnijezda. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti od 2009. provodi projekt "Zaštita i očuvanje bijele rode". Vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada od 700 kuna po gnijezdu. Ukupna vrijednost projekta za ovu godinu iznosi 349.000 kuna. Hrvatska populacija bijelih roda procjenjuje se na 1100 do 1300 gnijezdećih parova.

ZAGREB

Udruga Prijatelji životinja danas je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića građanima dijelila burgere od konoplje i sladolede od biljnog mlijeka najavljujući ZeGeVege festival koji će se na istom mjestu održati 6. i 7. rujna. Biljni sladoled od vanilije i burgere od konoplje, tzv. hempburgere, dijelile su maskote ZeGeVege festivala, Mrkvić i Graškić, "pozivajući sve da 6. i 7. rujna osjete odličnu ZeGeVege atmosferu te uz raznovrsnu ponudu dobiju korisne informacije o održivom načinu življenja". Na šestom po redu ZeGeVege festivalu posjetitelje očekuje više od 70 domaćih i inozemnih izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda i kozmetike koja nije testirana na životinjama, veseli program na pozornici s preko 25 izvođača, dva restorana, brojne degustacije, tombole, promocije, dječji kutak i druge zanimljivosti, priopćili su Prijatelji životinja.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙