FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze stagniraju, rudarski sektor na dobitku

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama danas su najvažniji indeksi stagnirali, dok su ohrabrujući gospodarski pokazatelji Kine podupirali rast cijena dionica rudarskih kompanija.

Londonski FTSE oko 14,00 sati bio je u plusu 0,26 posto na 6.546 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u minusu 0,09 posto na 8.306 bodova, a pariški CAC 0,13 posto na 4.059 bodova.

Kineska industrijska proizvodnja porasla je u srpnju za neočekivanih 9,7 posto, dok je promet u maloprodaji porastao za 13,2 posto, a inflacija mjerena potrošačkim cijenama blago oslabila, pokazali su najnoviji podaci. Oni sugeriraju da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo stabilizira nakon više od dvije godine usporavanja, što je ponajviše pomoglo rastu europskog indeksa rudarskog sektora, koji je ojačao 2,2 posto.

Od početka godine cijene dionica rudarskih tvrtki u minusu su oko 17 posto, i to zbog zabrinutosti investitora da će kinesko gosprdarstvo naglo usporiti rast.

No, rast cijena na dioničkim tržištima ograničen je, jer investitore muči neizvjesnost oko trenutka kada će Fed odlučiti postupno smanjivati program stimulativnih monetarnih mjera američkom gospodarstvu.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 0,07 posto na 13.615 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙