FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezno trgovanje na europskim burzama

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 6. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama burzama danas se oprezno trguje, dok investitori procjenjuju nove pozitivne makroekonomske pokazatelje iz najvećih europskih gospodarstvava.

Londonski FTSE oko 14,00 sati bio je u minusu 0,15 posto na 6.605 bodova, a frankfurtski DAX 0,04 posto na 8.390 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,18 posto, na 4.055 bodova.

Najnoviji pokazatelji ukazuju na veći od očekivanja porast britanske proizvodnje u lipnju. Objavljeno je i da su tvorničke narudžbe u Njemačkoj u tome mjesecu porasle 3,8 posto u odnosu na mjesec ranije, što je njihov najveći rast od listopada.

Ronald Doeswijk, glavni strateg u tvrtki Robecco, međutim, smatra da će ti podaci pružiti tržištu samo kratkoročnu potporu.

"Utješno je što povjerenje proizvođača sugerira da se oporavljamo, ali, s druge strane, mislim da će štednja, kao i financijski sustav koji nije spreman posuđivati novac kompanijama, nastaviti ograničavati rast", smatra on.

Blaga monetarna politika velikih središnjih banaka nastavit će podupirati dionička tržišta, ali za dugoročni rast trebaju se popraviti poslovni rezultati kompanija, dodaje Doeswijk.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 1,0 posto na 14.401 bod.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙