FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarski podaci i zarade kompanija podigli europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Znaci gospodarskog oporavka u eurozoni i solidne zarade kompanija poduprli su u srijedu rast cijena dionica na europskim burzama.

Londonski FTSE u 14,00 sati bio je u plusu 0,96 posto na 6.658 bodova, frankfurtski DAX 1,13 posto na 8.403 boda, a pariški CAC 1,27 posto na 3.974 boda.

Glavni pokretač rasta cijena na europskim dioničkim tržištima bili su podaci koju su ukazali da su tvornice u eurozoni povećale proizvodnju po prvi put u više od godinu dana, istaknuli su trgovci.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone u srpnju je uvećan na 50,1 bod, sa 48,8 bodova u prethodnom mjesecu. Pritom je po prvi put u posljednje dvije godine premašio razinu od 50 bodova, koja dijeli rast od pada aktivnosti.

"Kao kratkoročni pokazatelj, taj kompozitni podatak za eurozonu ima tendenciju da previdi negativna kretanja, pa se zato više koncentriram na monetarne pokazatelje. A tu je problem što nema rasta bankovnog kreditiranja. To je ono što me brine kod rasta u eurozoni" rekao je John Clarke iz tvrtke GHC Capital Markets.

Europska središnja banka danas je objavila u svom redovitom tromjesečnom pregledu da su uvjeti financiranja banaka eurozone poboljšani u drugom ovogodišnjem tromjesečju, međutim da su one unatoč tome pooštrile uvjete za kreditiranje kompanija i za izdavanja hipotekarnih zajmova.

Poslovni rezulati nekih kompanija također su poduprli tržište. Tako je niskobudžetna zrakoplovna kompanija easyJet ostarila rast cijene dionice za 7,7 posto nakon objave bolje od očekivanja prognoze dobiti za cijelu godinu.

Cijene dionica tvrtke ARM, koja dizajnira čipove za uporabu u prijenosnim računalima i telefonima, uključujući Appleov iPhone, porasle su za 5,1 posto nakon rasta dobiti prije oporezivanja u drugom tromjesečju za 30 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je danas 0,32 posto na 14.731 bod.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙