FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez na europskim burzama uoči objave podataka iz SAD-a

Autor: mpuk
LONDON7FRANKFURT/PARIZ, 31. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama danas se oprezno trguje, dok investitori čekaju objavu podataka o američkom BDP-u i priopćenje sa sastanka Fed-a.

Londonski FTSE u 14,00 sati bio je u plusu 0,64 posto na 6.615 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u minusu 0,37 posto na 8.239 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 3.971 bodu.

Obujam trgovanja relativno je slab jer su mnogi ulagači suzdržani uoči objave zaključaka sa sastanka američke središnje banke, koji bi mogli dati nove signale u vezi buduće monetarne politike u SAD-u. Očekuje se da bi Fed mogao najaviti postupno ukidanje poticajnih monetarnih mjera.

Njemački burzovni indeks DAX pritisnuli su podaci koji su pokazali da je promet u maloprodaji u tom najvećem gospodarstvu eurozone pao u lipnju za 1,5 posto u odnosu na mjesec ranije, što je najveći pad zabilježen u ovoj godini.

Ipak, raspoloženje na tržištu nešto su popravili dobri podaci o zaposlenosti iz eurozone, kao i dobri poslovni rezultati kompanija.

"Slika je postala bolja budući da su njemački i talijanski podaci o zaposlenosti pokazali poboljšanje“, rekao je tržišni analitičar Chris Beauchamp iz tvrtke IG.

Izvješća kompanija o poslovnim rezultatima u drugom tromjesečju također su bila optimistična. Veća dobit podigla je cijene dionica kompanije AB InBev za 7,5 posto, a bolja od očekivanja prodaja lijekova cijene dionice Bayera za 3,6 posto.

Po podacima Thomson Reuters StarMinea, od europskih kompanija koje su dosad izvijestile o zaradama, njih 58 posto premašilo je ili ispunilo očekivanja analitičara.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je danas 1,45 posto na 13.668 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙