FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Kine podigle europske dionice

Autor: mpuk
LONDON7FRANKFURT/PARIZ, 23. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama u utorak su dosegnule najviše razine u sedam tjedana, a najviše su pritom ojačale dionice rudarskih kompanija, nakon što je Kina objavila da planira poduprijeti gospodarski rast novim mjerama.

Londonski FTSE oko 14,00 sati bio je u plusu 0,26 posto na 6.640 bodova, frankfurtski DAX 0,22 posto na 8.349 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 3.946 bodova.

Kineski mediji objavili su da će vlada financirati razvojne projekte na željeznici kako bi smanjila prevelike zalihe čelika, cementa i drugog građevinskog materijala, te spriječila usporavanje stope gospodarskog rasta ispod 7 posto.

"Bilo kakva vijest iz Kine, čak i malo pozitivna, postaje okidač jer su dionice rudarskih kompanija zrele za tehnički oporavak", kazao je jedan trgovac na Pariškoj burzi.

I dionice španjolskih banaka bile su na većem dobitku, zahvaljujući dobroj potražnji za kratkoročnim španjolskim obveznicama i padom prinosa na 10-godišnje državne obveznice na najnižu razinu u pet tjedana.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 0,82 posto na 14.778 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙