FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama cijene dionica na najvišoj razini u tjedan dana

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 1. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama, posebice rudarskih tvrtki i banaka, porasle su u četvrtak na najvišu razinu u zadnjih tjedan dana, zahvaljujući dobrim vijestima iz Kine i poslovnim izvješćima kompanija.

Londonski FTSE oko 14 sati bio je u plusu 0,06 posto na 6.625 bodova, frankfurtski DAX 1,24 posto na 8.378 bodova, a pariški CAC 0,59 posto na iznosio 4.016 bodova.

Najveće dobitnice bile su dionice rudarskih kompanija, koje su u prosjeku poskupjele 2 posto, pošto je najnoviji podatak iz Kine pokazao da rast aktivnosti u proizvodnom u srpnju.

"Cikličke dionice dobile su potporu od podataka iz Kine, kao i od poslovnih izvješća kompanija", kazao je Graham Bishop, strateg u Exane BNP Paribas. "Iako se očekuje usporavanje kineskog gospodarskog rasta u dugom razdoblju, zadovoljan sam nedavnim izjavama političara da će poduprijeti rast u kratkom roku".

Uz rudarske, i druge cikličke dionice, čija cijena uobičajeno raste tijekom gospodarskog oporavka, također su se pojačano kupovale. Tako su cijene dionica banaka u prosjeku ojačale 1,6 posto. Pritom je cijene dionice Societe Generalea skočila za 9 posto nakon što je ta banka i više nego udvostručila zaradu u drugom tromjesečju.

Ulagači čekaju objavu ECB-a tijekom dana o monetanroj politici u eurozoni. Očekuje se da će ostaviti kamatne stope nepromijenjenima, dan nakon što američki Fed nije najavio skoro rezanje svog programa poticaja.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 2,47 posto na 14.005 bodova.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙