FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 2. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Američki senat u četvrtak kasno navečer potvrdio je drugi mandat generala Martina Dempseya kao zapovjednika združenog stožera američkih oružanih snaga na prijedlog Baracka Obame. Prije tjedan dana republikanski senator John McCain je zahtijevao da Dempsey nabroji moguće američke opcije u Siriji i kad je taj zahtjev ostvaren, pristao je na Dempseyevo imenovanje. Dempsey je napisao da bi američke snage mogle poduzeti cijeli niz misija kako bi pomogle sirijskim pobunjenicima, od obuke do uspostave zone zabrane letenja i ograničenih napada na vojne ciljeve. No upozorio je i na rizik od neželjenih posljedica te zaključio da bi upletanje u sirijski sukob bilo čin rata i stajalo milijarde dolara. McCain je izjavio da je razočaran Dempseyevim odgovorima, ali da neće spriječiti senatsko glasanje.

TOKIO - Potpredsjednik japanske vlade Taro Aso rekao je u petak da se ne kani povući s dužnosti zbog izjava koje je poslije i povukao, a koje su interpretirane kao hvalospjev njemačkom nacističkom režimu i usponu Adolfa Hitlera na vlast. Ta je Asova izjava navukla kritike američke židovske organizacije, kao i južnokorejskih medija jer se u toj zemlji još pamti japanska politika u Drugome svjetskom ratu. Aso je bio japanski premijer i ministar financija, a gaf bi mogao zakomplicirati vanjsku politiku premijera Shinza Abea jer ionako već postoji zabrinutost da Abe skreće Japan udesno jer zagovara snažniju ulogu vojske i manje isprika zbog japanske ratne povijesti. "Nemam se namjeru povući", rekao je Aso novinarima u petak nakon sastanka vlade. Aso je spornu izjavu u ponedjeljak tijekom rasprave o ustavnim reformama, u govoru konzervativnoj skupini. "Ustav weimarske Njemačke promijenio se prije nego što je to itko shvatio", rekao je Aso, a prenijeli japanski mediji. "Promijenio se, a da to nitko nije uočio. Zašto ne učimo iz te tehnike?" rekao je. "Ne želim da odlučujemo (o ustavu) usred vreve i komešanja. Trebali bismo to provesti nako mirne javne rasprave". U četvrtak je Aso rekao kako je time mislio pozvati na mirnu i dubinsku raspravu o ustavu. Htio je, kaže, izbjeći nestabilnost koja je po njegovim riječima pomogla Hitleru da izmijeni demokratski ustav Weimarske vlade poslije Prvoga svjetskog rata, što je omogućilo uspon diktatora. Premijer Abe želi revidirati japanski ustav koji su napisale Sjedinjene Države nakon Drugoga svjetskog rata, kako bi se formaliziralo pravo Japana na vojsku. Kritičari kažu da bi njegov plan mogao Japan vratiti u socijalno konzervativnu, autoritarnu prošlost, a ankete pokazuju da revizija ustava nema ni široku potporu javnosti.

LJUBLJANA - Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel potvrdio je da razmišlja o tužbi protiv države jer ga je ministarstvo vanjskih poslova opozvalo s mjesta generalnog konzula u Trstu, pozivajući se na zakon po kojemu se javni službenici koji ispunjavaju sve uvjete moraju umiroviti. "Ne radi se o meni nego o ustavno zajamčenoj ravnopravnosti građana pred zakonom", rekao je Rupel u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da je opozvan godinu dana prije isteka mandata na koji ga je imenovala prijašnja vlada Janeza Janše, te da se radi o političkoj diskriminaciji i jednoj vrsti "lustracije" političkih konkurenata. "Ne prosvjedujem zbog sebe, prosvjedujem zbog načina kako je ta akcija izvedena. To se u Sloveniji nikad prije nije događalo, stvari su vrlo ozbiljne" rekao je Rupel, dodavši da se javno napadaju oni koji su najviše napravili da je Slovenija postala samostalna država i zalagali se za demokraciju i ljudska prava, među kojima je i sam. Dodao je da će i dalje ostati aktivan u politici kao član Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a jače će se angažirati i na ljubljanskom sveučilištu na kojemu je kao profesor sociologije djelovao do ulaska u političke vode. Ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu koji ga je opozvao Rupel je poručio da ne bi smio u inozemstvo za diplomate slati ljude "koji govore loše o svojim političkim konkurentima". Izrazio je nevjericu da je smijenjen samo zbog zakona i jer ispunjava sve uvjete za mirovinu, rekavši da u ministarstvu vanjskih poslova još uvijek radi desetak diplomata koji su od njega stariji i imaju više godina radnog staža. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je natječaj za novog generalnog konzula Slovenije u Trstu u tijeku i da bi to mjesto moglo popunjeno u rujnu ove godine, te da ima dosta mlađih diplomata zainteresiranih za to mjesto.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙