FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 7. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30.

SAN FRANCISCO - Uzrok pada Boeinga 777 južnokorejske zrakoplovne tvrtke Asiana Airlines pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku u San Franciscu nije mehanički kvar, priopćio je u nedjelju generalni direktor kompanije koji, međutim, nije htio spekulirati snose li odgovornost za tu nesreću piloti. "Prema onome što za sada znamo nije bilo nikakvog mehaničkog kvara ili problema s motorima", rekao je Yoon Young-doo i dodao da tri pilota imaju iza sebe oko 10.000 sati leta. Dužnosnici u američkoj zračnoj luci potvrdili su da je navigacijski sustav poznat kao "Glide Path" koji pilotima pomaže da sigurno slete bio isključen, ali da to nije ništa neuobičajeno po lijepom vremenu. Taj sustav, objašnjavaju dužnosnici, pomaže pilotima pri slijetanju po lošem vremenu, a u San Franciscu je bilo jasno i sunčano, s povjetarcem. U nesreći su u subotu dvije su osobe poginule, a 182 ih je ozlijeđeno, od kojih 49 teško, nakon što se spomenuti jumbo jet srušio pri slijetanju u međunarodnu zračnu luku San Francisco i potom zapalio. Poznata su imena svih putnika na letu 214 Boeinga 777 iz Seula, u kojemu se nalazio 291 putnik i 16 članova posade. Dvije poginule osobe bile su kineske tinejdžerke koje su sjedile u repu zrakoplova.

KAIRO - U Kairu se u nedjelju nastavljaju pregovori o tomu hoće li na mjesto egipatskog premijera biti imenovan liberalni egipatski političar Mohamed El Baradei, a istodobno se pristalice i protivnici svrgnutoga predsjednika Mohameda Morsija pripremaju za nove prosvjede na ulicama glavnoga grada. El Baradeijev izbor na dužnost privremenog premijera o kojemu je u subotu navečer izvijestila službena agencija Mena i nekoliko političkih i vojnih izvora, naišao je na prvu prepreku budući da je kasnije objavljeno kako postoji nekoliko rješenja za taj položaj te da predsjedništvo mora uzeti u obzir i oporbu kada je o njegovu izboru riječ. Glasnogovornik predsjedništva nije spominjao druge kandidate i rekao je kako nema određenog datuma za imenovanje privremenog premijera. Ultrakonzervativna Stranka Nour, druga po veličini egipatska islamistička sila, rekla je kako se protivi El Baradeijevu izboru te je zaprijetila da će povući svoju potporu vojnom zbacivanju predsjednika Mohameda Mursija do kojega je došlo u srijedu i koje je potaknulo krvave nerede. Jedan dužnosnik koji se susreo s privremnim predsjednikom Adlijem Mansourom rekao je kako su ova dva pitanja povezana.

TOKIO - U trenutku kada rastu napetosti između Tokija i Pekinga oko spornih otoka u Istočnom kineskom moru, Japan je najavio lansiranje opservacijskih satelita, izvješćuje u nedjelju dnevni poslovni list Nikkei. Japanska vlada planira u idućih pet godina lansirati devet novih satelita u cilju borbe protiv piratstva i otkrivanja upada stranih brodova u svoje vode, pojašnjava list. Sateliti će također prikupljati podatke nužne za sprečavanje prirodnih katastrofa poput tsunamija. Vlada u nedjelju nije bila u mogućnosti potvrditi te informacije koje su se u medijima pojavile u trenutku kada su kineskih brodovi ponovi zašli u vode otočja Senkaku. Kina također svojata to otočje koje naziva Diayou. Dvije zemlje vode spor oko tog otočja već četiri desetljeća, no Kina puno češće šalje u vode otočja svoje brodove, a katkada i zrakoplove. Japan je pak 2012. nacionalizirao tri od pet otoka, a odnosi dviju zemalja su dotaknuli dno. Kina je čak odustala od proslave na jesen koja bi trebala obilježiti 40. godišnjicu normalizacije odnosa dviju zemalja.

AIX-EN-PROVENCE - Francuski ministar gospodarstva Pierre Moscovici u nedjelju se založio za imenovanje ministra financija u sklopu eurozone, koji bi predsjedavao eurogrupom, a istodobno bi obavljao dužnost povjerenika eurozone za gospodarska pitanja. Zajedničko stajalište eurozone trebalo bi snažnije doći do izražaja, rekao je Moscovici na Ekonomskim susretima koji se održavaju u Aix-en-Provenceu. "Postavlja se pitanje treba li taj ministar biti samo predsjednik eurogrupe ili bi trebao obavljati i ulogu povjerenika za gospodarska pitanja", dodavši kako je osobno za to da ista osoba obavlja obje dužnosti. "Mislim da bi to stvorilo snažnu sinergiju", rekao je, dodavši kako bi želio da eurozona ima koristi od stvarnoga proračuna.

NEW YORK - Eksperimentalni solarni zrakoplov sletio je u subotu kasno navečer po američkom vremenu u New York, okončavši posljednju etapu leta od zapadne do istočne obale SAD-a. "Solar Impulse" krenuo je na prekoamerički let 3. svibnja iz San Francisca za Phoenix u Arizoni, potom za Dallas, Saint Louis u Missouriju, Cincinnati u Ohiju, da bi potom stigao do Washingtona i konačno do New Yorka. U njujoršku zračnu luku J.F. Kennedy sletio je u subotu u 23 sata po istočnom američkom vremenu. Tom zadnjom etapom leta pilotirao je Švicarac Andre Borschberg koji se od početka svibnja, kada je započela ta prekoamerička zračna avantura, izmjenjivao sa sunarodnjakom Bertrandom Piccardom. S rasponom krila poput jumbo jeta i težine manjeg automobila, "Solar Impulse" pokusni je model za napredniju letjelicu koju tim planira izgraditi i letjeti njome oko svijeta u 2015. Projekt je započeo 2003. s budžetom od 90 milijuna eura tijekom deset godina. Zrakoplov je svoj prvi interkontinentalni let, iz Španjolske u Maroko, ostvario u lipnju 2012. godine. Letjelicu pokreće energija sakupljena u 12.000 solarnih ćelija smještenih na krilima koje istovremeno pune baterije za noćno korištenje. U izradi solarnog zrakoplova sudjelovali su inženjeri švicarskog proizvođača pokretnih stepenica Schindler i istraživači belgijskog proizvođača kemijskih sredstava i plastike Solvay. Projekt solarnog zrakoplova ima za cilj potaknuti razvoj tehnologija čiste energije.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙