FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta u 12,30.

ZAGREB - Godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine NATO-a održat će se od 11. do 14. listopada u Dubrovniku i to će biti najveći politički skup ikad održan u Hrvatskoj budući da se očekuje više od 800 sudionika, izjavio je u petak u Zagrebu voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković. "Ni po značaju nije mali, ali po brojnosti ja sam siguran da će to biti najveći politički skup ikad održan u Hrvatskoj. Očekujemo oko 800 ljudi po dosadašnjim prijavama, ali vjerujemo da će biti puno više", rekao je Blažeković na tiskovnoj konferenciji o radu izaslanstva. S 11. srpnjem prijavljen je dolazak 608 osoba iz 31 zemlje, a rok za prijave je do sredine rujna. Očekuje se dolazak parlamentaraca iz pedesetak zemalja, dodao je. Na otvaranju skupa govorit će hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i prva potpredsjednica vlade ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, najavio je Blažeković. Skupu će također nazočiti glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen i pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović. Glavne teme ovog sigurnosno-političkog skupa bit će sigurnost u regiji jugoistočne Europe, priključenje novih članica i misije NATO-a. "Ulaskom u NATO mi smo si osigurali maksimalnu sigurnost koja je moguća danas u svijetu, a ulaskom u EU smo i na ovom tlu tu priču zaokružili", rekao je on istaknuvši da bez sigurnosti i stabilnosti nema razvoja nijedne države. Ovaj skup potvrda je političke stabilnosti i važnosti Hrvatske u ovoj regiji, ocijenio je Blažeković.

SARAJEVO - Prijevoz roba preko granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine znatno je smanjen nakon 1. srpnja kada je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) koje u petak prenosi sarajevski "Dnevni avaz". Preko graničnog prijelaza kod Gradiške koji je ujedno i najprometniji kada je riječ o robnom prometu tijekom prvih osam dana srpnja prešlo je dvije i pol tisuće teretnih vozila što je za 15 posto manje u usporedbi s istim razdobljem 2012. godine. Od ove brojke 1400 kamiona uvezlo je robu u BiH a 1100 ih je prešlo granicu s robom namijenjenom tržištu EU. Granični prijelaz Gradiška je uz onaj kod Bijače na jugu jedini osposobljen za prometovanje roba biljnog i životinjskog podrijetla. Iako je prijelaz Bijača-Nova sela namjenski građen po propisima EU preko njega je u srpnju prešao tek simbolični broj kamiona. U prvih šest dana srpnja zabilježen je prelazak tek 300 kamiona od kojih je 200 uvozilo robu u BiH. Najveći broj ulazaka odnosi se na cisterne s gorivom dok se preko Bijače iz BiH izvozila uglavnom drvena građa i proizvodi od drveta. U UNO BiH ipak ističu kako je manji promet u srpnju očekivan jer je većina uvoznika i izvoznika iskoristila lipanj kako bi što veću količinu roba plasirala u razdoblju u kojemu je još bio na snazi bescarinski režim trgovine između BiH i Hrvatske reguliran CEFTA-om.

MOSKVA - Trenutno najpoznatiji američki "zviždač" Edward Snowden, bivši savjetnik u američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) koji je medijima otkrio razmjere američkog špijuniranja građana i institucija diljem svijeta, uputio je u petak pismo udruzi za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u kojem upozorava da američki dužnosnici vode kampanju kako bi ga spriječili u dobivanju azila. U pismu objavljenom na njegovom Facebook profilu, Snowden poziva udruge za ljudska prava da se s njim sastanu na moskovskom aerodromu Šeremetjevo kako bi s njima razgovarao o "sljedećim koracima" koje bi trebalo poduzeti u njegovoj situaciji. U posebnoj poruci Reutersu, Snowden je potvrdio da će se sastanak održati, ali da će biti zatvoren za novinare. Planira, kako je kazao, obratiti se medijima kasnije. Snowden se nalazi 'nasukan' u moskovskoj zračnoj luci od 23. lipnja gdje je stigao iz Hong Konga.

LONDON - Više od petine sirijskih škola je uništeno ili je postalo neupotrebljivo tijekom više od dvije godine sukoba, čime je ugroženo obrazovanje 2,5 milijuna djece, izvijestila je u petak humanitarna agencija Save The Clildren. Građanski rat u Siriji pridonio je velikom rastu broja nasilnih incidenata koji su utjecali na obrazovanje djece tijekom prošle godine čak i izvan Sirije, navodi agencija. Više od 70 posto od 3.600 takvih incidenata 2012. dogodilo se u Siriji gdje su školske zgrade granatirane, učitelji napadnuti, a djeca regrutirana u naoružane skupine, dodaje se. Agencija je izvijestila da je pojačala nadzor zbog pogoršanja sirijske krize kao i zabrinutosti za dostupnost obrazovanja djevojčicama u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi. Ovo izvješće uključuje novo UNESCO-ovo istraživanje koje je pokazalo da 48,5 milijuna djece, koja žive u područjima sukoba diljem svijeta, ne idu u školu, a više od polovice te djece je u dobi kada bi trebali pohađati osnovnu školu. Save The Children navodi da je oko 3.900 škola u Siriji uništeno ili stavljeno van funkcije do siječnja 2013. U izvješću se poziva na to da se više humanitarne pomoći koristi za školovanje i navodi se da je sirijski obrazovni sektor zatražio u siječnju 45 milijuna dolara, ali je dobio samo devet milijuna dolara.

TOKIO - Zagušljiva vrućina koja vlada nad velikim dijelom Japana od 6. srpnja već je usmrtila najmanje 12 osoba samo u Tokiju a više tisuća osoba potražilo je pomoć zbog slabosti u bolnicama, prema informacijama medija. Temperatura prelazi 35 stupnjeva u sjeni u brojnim mjestima na istoku, u središnjem dijelu i na zapadu arhipelaga. Više od tisuću osoba svakog dana hospitalizira se na nekoliko sati zbog te vrućine, ponekad čitave grupe školaraca ili češće staraca. Većina preminulih žrtava bile su osobe starije od 65 godina. Pronađene su u svojim vrtovima, čak pod staklenicima ili zatvorene u kući. Vlasti preporučuju štednju struje zbog deficita proizvodnje povezana s manjkom nuklearnih reaktora ali poziva na korištenje osobnih uređaja za klimatizaciju (koji postoje u većini domaćinstava) bez kojih temperatura u kućama može postati nepodnošljiva.

Dobrovoljci ponekad posjećuju starije osobe kako bi ih potaknuli da redovito piju i podešavaju pravilno svoje uređaje za klimatizaciju, ali je to nedovoljno kao i pozivi na oprez koje mediji redovito upućuju. Sezona kiša nije bila intenzivna i završila je rano na istoku Japana ove godine. Odmah su, od 6. srpnja, uslijedili pakleno vrući dani. Temperatura se spušta jedva malo noću kad iznosi između 27 i 30 stupnjeva Celzijusa.

PEKING/TAIPEI - Kina i Tajvan spremaju se za udar tropske oluje Soulik dok je broj mrtvih i nestalih u bujicama od obilne kiše diljem velikog dijela Kine porastao na više od 200. Očekuje se da će Soulik pogoditi sjeverni Tajvan kasnije u petak prije nego što prođe Tajvanskim tjesnacom i obori se na kineske pokrajine Fujian i Zhejiang u subotu.

"Vladini uredi moraju postaviti spašavanje ljudskih života kao glavni prioritet", prenose kineski mediji izjavu premijera Lia Keqianga. Gradske vlasti u Taipeiu naredile su tvrtkama i školama da pošalju djelatnike i učenike kućama ranije iako će financijska tržišta normalno raditi.

RIM - Karabinjeri su objavili u petak izdavanje 38 uhidbenih naloga u čitavoj Italiji posebice za gradonačelnika Scalee, na Kalabriji, i petoricu njegovih pomoćnika zbog mafijaškog udruživanja. Uhićenja ili službene objave uhidbenih naloga o kojima je odlučila uprava za borbu protiv mafije iz Catanzara, tiču se Kalabrije ali i drugih pokrajina. Pasquale Basile, gradonačelnik Scalee, grada s 11.000 stanovnika smještena na sjeveru Kalabrije, zastupnik na građanskoj listi, priveden je zbog mafijaškog udruživanja jednako kao i petorica njegovih pomoćnika. Optužbe se kreću od mafijaškog udruživanja do provala preko suučesništva, otmice, posjedovanja oružja, iznuđivanja, korupcije, pronevjere, ometanja javnih dražbi, poticanja na korupciju i prijetnji. Prema istrazi o kojoj javljaju talijanski mediji, kalabrijski klan Valente-Summo uspio je postići da se na općinskim izborima u ožujku 2010. izaberu kandidati koji su ovisili o njemu te su ga potom favorizirali u dodjeljivanju javnih ugovora. Uz privedene općinske savjetnike, 21 osoba zahvaćena je istragom među kojima lokalni tehničari i dužnosnici. Klan je uspio postići šutnju Scaleeove administracije prijetnjom klasičnim oružjem i ratnim naoružanjem.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙