FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izjave čelnika ECB-a spustile tečaj eura

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 1. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim tržištima dodatno oslabio prema dolaru nakon što je čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi kazao da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati niske kroz dulje razdoblje.

Euro se poslije tih izjava nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,3196 dolara. Potom se stabilizirao na 1,3217 dolara, što znači da je na gubitku 0,6 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Dolar je istodobno bio na dobitku prema jenu, od 0,8 posto, i njime se trgovalo po 98,63 jena. Po riječima trgovcima, poduprle su ga veće kupovine hedge fondova.

U istupu pred novinarima, nakon što je ECB zadržao ključnu kamatnu stopu od rekordno niskih 0,5 posto, Mario Draghi ulagačima je, među ostalim, kazao kako postoje rizici za slabljenje rasta gospodarstva, što opravdava vođenje popustljive monetarne politike.

Međutim, slabljenje eura podiglo je dolar s najnižih razina u šest tjedana prema košarici valuta, na koju se bio spustio nakon što jučer američka središnja banka Fed nije dala nove signale da se sprema početi sa smanjenjem poticaja na idućem sastanku u rujnu, kao što mnogi na tržištu još uvijek očekuju.

Tečaj britanske funte premašio je 1,52 dolara, nakon što je i britanska središnja banka (BoE) danas zadržala ključnu kamatnu stopu od 0,5 posto, a ostavila je nepromijenjen i program kupovina obveznica.

Analitičari očekuju da će dolar nastaviti uzlazni trend u idućim tjednima budući da se i dalje smatra da će Fed biti prva od vodećih središnjih banaka u svijetu koja će razmišljati o povlačenju monetarnih poticaja.

Većina ekonomista očekuje da će Fed početi usporavati kupovine obveznica, moguće već idućeg mjeseca, ponajprije zbog novih podataka o snažnijem od očekivanog rastu američkog gospodarstva u drugom tromjesečju.

Nadalje, trgovci smatraju da bi snažni podaci s američkog tržišta rada, o zaposlenosti u srpnju, koji se očekuju u petak, mogli ojačati očekivanja da će Fed početi smanjivati poticaje u rujnu. A takav bi potez podupro dolar, napominju.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙