FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar poskočio prema drugim vodećim valutama nakon podataka o zaposlenosti

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 5. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima nakon objave dobrih vijesti s tržišta rada nakratko dosegnuo najviše razine prema košarici vodećih svjetskih valuta u posljednje gotovo tri godine.

Euro se u takvim okolnostima nakratko prema dolaru spustio i do 1,2805 dolara, što je njegova najniža razina od 20. svibnja. Potom se stabilizirao na 1,2841 dolar, što znači da je na gubitku 0,6 posto u odnosu na zatvaranje u prethodnom danu trgovanja.

Dolar je na sličnom postotnom dobitku, od 0,7 posto, bio i prema jenu, dosegnuvši 100,73 jena. Ranije je nakratko poskočio na 101,13 jena, najvišu razinu od kraja svibnja.

Radi novih informacija o daljnjem smjeru američke monetarne politike u fokusu ulagača bilo je ključno izvješće o zaposlenosti.

Američki poslodavci otvorili su u lipnju 195 tisuća radnih mjesta, objavilo je američko ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti zadržala se na 7,6 posto.

Dobre vijesti s tržišta rada podupiru izglede za mogućim skorim smanjenjem programa monetarnih poticaja gospodarstvu, čije je postupno ukidanje već najavila američka središnja banka Fed, uz uvjet da se stanje u gospodarstvu poboljšava.

"To bi nas zasigurno vodilo u smjeru Fedovog smanjenja poticajnih mjera već u rujnu", kazala je Kathy Jones, strateginja u tvrtki Charles Schwab. "Mislim da takvi podaci govore Fedu da se stanje na tržištu rada postupno poboljšava".

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će u lipnju u najvećem svjetskom gospodarstvu biti otvoreno oko 165 tisuća radnih mjesta i da će stopa nezaposlenosti skliznuti na 7,5 posto, sa svibanjskih 7,6 posto.

Za razliku od Feda, koji planira polagao odustajati od poticajnih monetarnih mjera, u Europi su jučer i Europska središnja banka (ECB) i središnja banka Britanije BoE najavile nastavak programa poticajnih mjera.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙