FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U lipnju je u Hrvatskoj inflacija na godišnjoj razini blago porasla na 2 posto, nakon što je u svibnju zabilježena najniža razina od veljače 2012. godine, od 1,6 posto. Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u lipnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na svibanj bile niže za 0,2 posto, dok su prema lipnju prošle godine porasle za 2 posto, a u godišnjem prosjeku više su za 3,9 posto. Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u lipnju su, u odnosu na svibanj, najviše pale cijene odjeće i obuće, i to za 2,7 posto, uslijed sezonskih sniženja, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića bile u prosjeku niže za 0,5 posto. Na godišnjoj razini, u lipnju ove prema lipnju prošle godine, najviše su, za 6,3 posto, porasle cijene alkoholnih pića i duhana. Tek nešto manjih 6 posto iznosi rast cijena prehrane, koje imaju i najveći utjecaj na indeks potrošačkih cijena. U sklopu prehrane, najviše su, za 18,9 posto, na godišnjoj razini porasle cijene povrća, dok su cijene voća te mlijeka, sira i jaja povećane za 12,6 posto.

BIZOVAC - Sto osam djelatnika državne tvrtke Bizovačke toplice danas je počelo štrajk koji će, kažu, trajati dok im se ne isplate tri neisplaćene plaće. Razlog za štrajk su i drugi nagomilani problemi, kažu radnici, kojima tvrtka šest godina nije uplaćivala doprinose za mirovinsko ni zdravstveno osiguranje. "Riječ je o generalnom štrajku do ispunjenja zahtjeva, jer osim teških uvjeta u kojima žive djelatnici i njihove obitelji, vrijeđa i totalna nezainteresiranost države da se riješi naš problem, a zna se da su Toplice u stopostotnom vlasništvu države", kaže sindikalni povjerenik Hrvatske udruge sindikata u Bizovačkim toplicama Dražen Vučićk. Dodao je kako se "načulo da će ovoga tjedna Trgovački sud pokrenuti stečajni postupak, ali radnici više nikome ne vjeruju jer žive na rubu egzistencije". Gubitak u Bizovačkih toplicama s 31. prosincem prošle godine iznosio je 150 milijuna kuna. Bezuspješno se traži strateški partner, "a djelatnici više nemaju od čega živjeti" poručili su danas zaposlenici u štrajku. Četrdesetak djelatnika lječilišta koje djeluje u sklopu Bizovačkih toplica nije u štrajku.

ZAGREB - Ukupni prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 6,79 milijardi kuna, što je 11,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je danas Ministarstvo turizma. Prihodi u turističkim djelatnostima rasli su i u svibnju i to za 14 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, navodi se u priopćenju Ministarstva koje se pritom poziva na nedavno objavljene financijske podatke Ministarstva financija odnosno Porezne uprave. Najveći prihod po kategorijama djelatnosti u prvih su pet mjeseci ove godine ostvarile pravne i fizičke osobe u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima, u iznosu od 2,43 milijarde kuna ili 5,4 posto više nego u istom razdoblju lani. Najveći je pak porast prihoda, od čak 26,3 posto, zabilježila djelatnost restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane s ukupnim prihodom od 1,35 milijardi kuna.

ZAGREB - GfK indeks povjerenja potrošača u lipnju je porastao na 38,35 bodova, što je do sada njegov najveći porast, a pozitivan pomak bilježi se kod ocjene sadašnjeg financijskog stanja te očekivanja budućeg dohotka, priopćeno je danas iz GfK - Centra za istraživanje tržišta. "Potrošači su u lipnju ponovo iskazali novu dozu optimizma te je GfK indeks povjerenja potrošača zabilježio do sada najveći porast - s 33,49 na 38,35 bodova", ističu iz GfK Hrvatska. Pozitivan pomak dogodio se kod svih komponenti indeksa - od ocjene sadašnjeg financijskog stanja i očekivanja budućeg dohotka do sklonosti potrošnji. Potrošnja je rasla po prvi puta od rujna prošle godine, što može predstavljati pozitivan znak za marketinške stručnjake. Da li se radi o valu optimizma pred ulazak Hrvatske u EU ili o znaku skorog početka ekonomije još nije moguće utvrditi, no ono što se čini donekle izvjesnim je da smo u kontekstu povjerenja potrošača dotaknuli dno u prosincu prošle godine, navode iz GfK.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobexi u podne stagnirali, a znatnije se trgovalo tek dionicom HT-a, čija se cijena ponešto oporavila nakon što je jučer dotaknula novu najnižu razinu od uvrštenja na tržište. Crobex indeks oko podneva stagnirao je na 1.825 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,04 posto, na 1.021 bod. Redovni promet dionicama iznosio je svega 1,86 milijuna kuna, oko milijun kuna manje nego jučer oko podneva. Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 543.000 kuna prometa. Cijena joj je pritom porasla 1,95 posto, na 173 kune. Po visini prometa slijedi dionica Valamar Adrije, kojom je ostvareno 157.000 kuna. Cijena joj je pala 1,55 posto, na 154 kune. Najveći minus bilježi dionica Varteksa, čija je cijena potonula 3,57 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙