FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: ponuda ponovno viša od potražnje

Autor: zpop
ZAGREB, 24. srpnja 2013. (Hina) - I u današnjem trgovanju, slično kao i dan ranije, na Tržištu novca bilježimo značajniji rast ponude. Iako je i ukupno prijavljena potražnja bilježila rast, ponuda je danas nakon 10 dana, ponovno, bila viša od ukupno prijaviljenih potreba potencijalnih korisnika.

Tako je ukupno prijavljena potražnja danas iznosila 154,48 milijuna kuna ili za oko 13 posto više no u utorak.

Istodobno se na strani ponude našlo 254,48 milijuna kuna, ili za oko 118,5 posto više no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 55,39 milijuna kuna, plasirano putem ročnih plasmana na rok od tjedan dana uz kamatnu stopu od 1,67 posto. Također je plasirano i 17,6 milijuna kuna pozajmica na rok od mjesec dana uz kamatu od 3,01 posto.

Prekonoćnih je pozajmica pak plasirano u iznosu od 31,49 milijuna kuna a pritom je kamatna stopa porasla sa 0,42 na 0,55 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 104,48 mlijuna kuna, a pritom je 50 milijuna kuna potražnje, zbog neusuglašenih uvjeta kreditniranja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa porasla je, zbog većeg udjela ročnih plasmana, sa 0,42 na 1,56 posto.

„Danas je na Tržištu novca prijavljena ponuda kratkoročnih sredstava premašila potražnju. Unatoč obilnijoj ponudi, gotovo trećina priajvljene potražnje nije podmirena zbog nemogućnosti usklađenja uvjeta kreditiranja. Glavnina ostvarenog prometa su pozajmice s dužim rokom dospijeća što je i razlog porasta prosječne kamtne stope na 1,56%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙